ΑΝΑΤΡΙΧΙΛΑ προκαλεί στους αρχαιολόγους μούμια που ανοιγοκλείνει τα μάτια της! - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Πέμπτη, Ιουλίου 03, 2014

ΑΝΑΤΡΙΧΙΛΑ προκαλεί στους αρχαιολόγους μούμια που ανοιγοκλείνει τα μάτια της!



Σοκαρισμένοι και προβληματισμένοι είναι οι αρχαιολόγοι από τη μούμια της «Ωραίας Κοιμωμένης».

Έτσι ονομάζεται η μούμια της μόλις δυο ετών Ροζαλία Λομπάρντο, η οποία πέθανε τον Δεκέμβριο του 1918 στο Παλέρμο, από πνευμονία.

Τις τελευταίες ημέρες, ιταλικές εφημερίδες αναφέρουν πως η μούμια της Ροζαλία κούνησε πολλές φορές τα βλέφαρά της κατά τη διάρκεια της μέρας, με αποτέλεσμα να αποκαλυφθούν τα καλοδιατηρημένα μπλε μάτια της.


Οι επιστήμονες είναι αρκετά επιφυλακτικοί, και εικάζουν πως η κίνηση των βλεφάρων πιθανότατα προκαλείται από τις αλλαγές στη θερμοκρασία δωματίου και την υγρασία στις κατακόμβες, όπου βρίσκεται τοποθετημένη.

Προσθέτουν ακόμα πως το γεγονός ότι ανοιγοκλείνει τα μάτια της είναι μια οφθαλμαπάτη που «παράγεται από το φως που φιλτράρεται μέσω των πλευρικών παραθύρων και κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να αλλάξει. Τα μάτια της δεν είναι εντελώς κλειστά. Δεν ήταν ποτέ εντελώς κλειστά».

Ωστόσο, οι δοξασίες ότι το πνεύμα της Ροζαλία επιστρέφει στο σώμα της, έχουν «ανάψει» για τα καλά!

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΜΙΑΣ:

Μετά το θάνατό της, για να την διατηρήσει στην αιωνιότητα, ο πατέρας της στράφηκε στον ταριχευτή Αλφρέντο Σαλάφια, φημισμένο ταριχευτή από τη Σικελία ο οποίος όμως δεν αποκάλυψε τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούσε στις μούμιες.

Το 2009 ανακαλύφθηκε ένα χειρόγραφο στο οποίο αναφέρονται ως συστατικά για την μουμιοποίηση της Ροζαλία η γλυκερίνη, φορμαλίνη κορεσμένη με θειικό ψευδάργυρο και χλώριο αλλά και ένα μέρος ενός διαλύματος αλκοόλης κορεσμένης με σαλικυλικό οξύ.

Η φορμόλη σκότωσε τα βακτήρια, η γλυκερίνη διατήρησε το σώμα της, προστατεύοντάς το ταυτόχρονα από την ξηρότητα, το σαλικυλικό οξύ σκότωσε τους μύκητες, ενώ τα άλατα ψευδαργύρου πέτρωσαν ουσιαστικά το σώμα της, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Σχεδόν 100 χρόνια μετά το θάνατό της, η Ροζαλία μοιάζει αλλόκοτα ζωντανή. Το 2009, μια μαγνητική τομογραφία του πτώματος παρήγαγε την πρώτη 3D απεικόνιση του μικρού κοριτσιού και αποκάλυψε ότι όλα τα όργανά της ήταν απολύτως ανέπαφα.

Η μούμια της Ροζαλία βρίσκεται κάτω από το μοναστήρι των Καπουτσίνων στο Παλέρμο της Σικελίας και κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες.

Δείτε εικόνες και σχετικό βίντεο στο: star.gr

- See more at: http://myroniailias.blogspot.gr/

add