Στέλνουν στα μεσάνυχτα το SURVIVOR και τα ριάλιτι; - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Δευτέρα, Ιουνίου 19, 2017

Στέλνουν στα μεσάνυχτα το SURVIVOR και τα ριάλιτι;

Έντονα συζητιέται εδώ και καιρό η παρέµβαση του ΕΣΡ στο θέμα του «Survivor» ενώ πριν από µία εβδοµάδα ανακοινώθηκε ότι η ανεξάρτητη αρχή κάλεσε τον τηλεοπτικό σταθµό ΣΚΑΪ προκειµένου να δώσει διευκρινίσεις για το θέµα της σήµανσης.

Η εφημερίδα «ΘΕΜΑ« αναφέρει πως στα χέρια του ΕΣΡ βρίσκεται πολυσέλιδη εισήγηση-γνωµοδότηση από ειδική οµάδα νοµικών και επιστηµόνων, την οποία πήραν και οι υπεύθυνοι του ΣΚΑΪ προκειµένου να τη µελετήσουν. Την ερχόµενη Τετάρτη οι δικηγόροι του καναλιού θα βρεθούν απέναντι από τα µέλη του ΕΣΡ για «παροχή διευκρινίσεων σχετικά µε ενδεχόµενη παράβαση διατάξεων περί αντιστοιχίας σήµανσης προς το περιεχόµενο.

Η γνωµοδότηση είναι ικανή να προκαλέσει σηµαντικές επιπτώσεις τόσο στο «Survivor» όσο και στο σύνολο των ριάλιτι που προορίζονται να προβληθούν την επόµενη σεζόν. 

Ουσιαστικά, σε περίπτωση που τόσο η ακρόαση όσο και το υπόµνηµα που θα καταθέσει ο ΣΚΑΪ στο ΕΣΡ δεν κριθούν ικανοποιητικά σχετικά µε το αν έχει πραγµατοποιηθεί παράβαση ως προς την αντιστοιχία σήµανσης και περιεχοµένου, η ολοµέλεια του ΕΣΡ θα συνεδριάσει προκειµένου να επιβάλει ποινή για αλλαγή σήµανσης και -φυσικά- ώρας µετάδοσης της εκποµπής. 
Η εισαγωγή αφορά τον ορισµό και τον χαρακτηρισµό των ριάλιτι. Ουσιαστικά δηλαδή µέσα από πλήθος αποσπασµάτων βάσει βιβλιογραφίας σχετικής µε την ιστορία και το περιεχόµενο των ριάλιτι, γίνεται µια σαφής περιγραφή του όρου. Στη συνέχεια ακολουθούν αποµαγνητοφωνηµένα αποσπάσµατα, εικόνες, διάλογοι και δεκάδες στοιχεία που τεκµηριώνουν το επιχείρηµα για ακατάλληλο για ανηλίκους περιεχόµενο. Ο λόγος για διαλόγους µεταξύ των παικτών, µεµονωµένα περιστατικά, αλλά από συµπεριφορές που δείχνουν άτοµα είτε υπό αφόρητη ψυχολογική πίεση είτε να ασκούν πίεση σε άλλους.

Η συγκεκριµένη µελέτη δεν καταλήγει σε συµπέρασµα και η µορφή της είναι αµιγώς γνωµοδοτική. Το συµπέρασµα θα εξαχθεί αφότου το ΕΣΡ ακούσει τα όσα θα πουν οι νοµικοί εκπρόσωποι του σταθµού και εν συνεχεία θα µελετήσουν όσα θα αναφέρουν στο υπόµνηµά τους. Σε ποσοστό περίπου 60% του περιεχοµένου η γνωµοδότηση του ΕΣΡ, την οποία έχει στα χέρια του ο ΣΚΑΪ, αφορά αποµαγνητοφώνηση σηµείων και περιστατικών που έλαβαν χώρα στη διάρκεια προβολής του και θεωρείται ότι παραβιάζουν τη σχέση περιεχοµένου και σήµανσης. Τα συγκεκριµένα περιστατικά αφορούν σεξουαλικά υπονοούµενα αλλά και συµπεριφορές που ασκούν ψυχολογική πίεση, το λεγόµενο bullying µεταξύ των παικτών. 

Η συγκεκριµένη έκθεση περιλαμβάνει περιστατικά με περιεχόµενο το οποίο δεν συνάδει µε τη σήµανση «Επιθυµητή η γονική συναίνεση». Ολα αυτά για τα µέλη του ΕΣΡ, σύµφωνα µε πληροφορίες, συνιστούν ήδη περιεχόµενο το οποίο προβάλλεται σε ζώνη που παρακολουθούν παιδιά, κάτι που δεν θα έπρεπε να συµβαίνει.

Η ώρα της προβολής του «Survivor» έχει προβληµατίσει τα µέλη της ανεξάρτητης αρχής, τα οποία ωστόσο δεν θα περιοριστούν µόνο σε αυτό. Οι πληροφορίες για την προβολή παρόµοιων τηλεοπτικών προγραµµάτων την επόµενη σεζόν οδηγούν το ΕΣΡ σε διαµόρφωση ενός πλαισίου στο οποίο θα υπάγονται αυτά. Αν κριθεί ότι όντως υπάρχει παράβαση από τον ΣΚΑΪ και θα πρέπει να αλλάξει η σήµανση του προγράµµατος, αυτοµάτως θα αλλάξει και η ώρα προβολής για τις 23.00 τουλάχιστον.

Ακόµη και το γεγονός ότι βρισκόµαστε στο τέλος προγράµµατος, δεν σηµαίνει ότι η απόφαση θα είναι ανεφάρµοστη, καθώς θα συνιστά τη βάση εφαρµογής για την επόµενη σεζόν. «Τα κανάλια θα πρέπει να συµµορφωθούν µε ένα πλαίσιο στο οποίο θα υπάρχει συµφωνία περιεχοµένου και σήµανσης. ∆εν µπορεί να προβάλλονται τέτοιες συµπεριφορές και να τις παρακολουθούν ανήλικοι και µικρά παιδιά. Υπάρχουν σεξουαλικά υπονοούµενα και επιθετικότητα», αναφέρει πηγή του ρεπορτάζ.

Τα µέλη του ΕΣΡ σκοπεύουν, σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες, να εξετάσουν και όλο αυτό το κοµµάτι το οποίο αφορά το περιεχόµενο των ριάλιτι και κατά πόσο είναι κατάλληλο. ∆εν πρόκειται να προχωρήσουν ούτε σε απαγορεύσεις ούτε σε άλλου τέτοιου είδους αποφάσεις. ∆εδοµένου µάλιστα ότι ακόµη δεν έχει γίνει ο διαγωνισµός των τηλεοπτικών αδειών, προκειµένου να νοµιµοποιηθούν, τα κανάλια αποφεύγουν να προωθήσουν και άλλου τύπου ζητήµατα που έχουν προκαλέσει συζήτηση, όπως το ποσοστό προβολής ριάλιτι και παρεµφερών εκποµπών σε σχέση µε το συνολικό πρόγραµµα. 

Πηγή: Πρώτο Θέμα http://www.metrosport.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: