Ελλάδα: 3 χαοτικά μέτωπα (Μυτιλήνη, Αμύνταιο, Μενίδι) - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Τρίτη, Ιουνίου 13, 2017

Ελλάδα: 3 χαοτικά μέτωπα (Μυτιλήνη, Αμύνταιο, Μενίδι)


1- Το ρήγμα που προκάλεσε το σεισμό
Απεικόνιση του ρήγματος του σεισμού, με επίκεντρο την θαλάσσια περιοχή νότια από το Πλωμάρι της Μυτιλήνης, όπως προσδιορίστηκε από το μέλος της Ερευνητικής Ομάδας Γεωλογίας των Σεισμών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Σωτήρη Βαλκανιώτη

Σύμφωνα με τον κ. Βαλκανιώτη, δίνεται προσεγγιστικά η επιφάνεια του ρήγματος, όπως φαίνεται στην εικόνα, με το μικρό τετράγωνο νότια του Πλωμαρίου στον υποθαλάσσιο χώρο.

«Εξετάστηκαν ειδικότερα οι σεισμογενείς δομές των νησιών: Λήμνος, 'Αγιος Ευστράτιος, Μυτιλήνη, Χίος, Σάμος και Ικαρία του βορειοανατολικού Αιγαίου και η σχέση των ενεργών ρηγμάτων με το πεδίο των τάσεων του γήινου φλοιού της περιοχής. Παράλληλα, μελετήθηκε η επίδραση και η σχέση τους με το μεγάλο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας, το οποίο επεκτείνεται στο Βόρειο Αιγαίο, λόγω της στενής γειτνίασής τους. Η περιοχή επηρεάζεται άμεσα από τη Ζώνη της Βόρειας Ανατολίας, ενώ αυτή η επίδραση σταδιακά μειώνεται στις κεντρικές και νότιες περιοχές» ανέφερε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο κ.Παυλίδης.

2-  Αμύνταιο: Ήξεραν για το ρήγμα, αλλά συνέχιζαν την εξόρυξη 
Γνωστό εδώ και χρόνια ήταν ότι το ορυχείο στο Αμύνταιο δούλευε πάνω σε ρήγμα, κανένας, ωστόσο, δεν πήρε την ευθύνη να διακόψει τη λειτουργία του.

Οι υπηρεσίες της ΔΕΗ είχαν ενημερώσει από πολύ παλιά τις διοικήσεις της ΔΕΗ για το ρήγμα, ενώ υπάρχει και σχετική μελέτη του ΙΓΜΕ του 2010. Το αποδεικνύουν άλλωστε, όπως αναφέρουν Τα Νέα, και τα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί στο Αμύνταιο.

«Ποιος όμως να πάρει το πολιτικό κόστος να διακόψει την εξόρυξη τόσων εκατομμυρίων τόνων λιγνίτη, η οποία δίνει δουλειά σε 900 εργαζόμενους, συνυπολογίζοντας και όσους απασχολούνται στον σταθμό του Αμύνταιου;» λέει στέλεχος της ΔΕΗ.

Στην πραγματικότητα κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και το ανθρώπινο λάθος, όπως για παράδειγμα να υπήρχαν πρόδρομα συμπτώματα κατολίσθησης τα οποία και αγνοήθηκαν. Απάντηση σε όλα τα ερωτήματα θα κληθούν να δώσουν οι δύο επιτροπές που καλούνται να διερευνήσουν την υπόθεση μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

*Περισσότερα στην έντυπη έκδοση των Νέων    Newsroom ΔΟΛ http://news.in.gr/ 

3- Η κατάσταση στο Μενίδι έχει ξεφύγει: Μολότοφ, δακρυγόνα & ένοπλες περιπολίες!

Φωτογραφία: Intimenews
Ξεφεύγει η κατάσταση στο Μενίδι μετά τα νέα εκτεταμένα επεισόδια που σημειώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας.

Εξοργισμένοι κάτοικοι της περιοχής έκαναν ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας για την κατάσταση ανασφάλειας που βιώνουν από τους Ρομά. Ωστόσο μια ομάδα 200 περίπου ατόμων κινήθηκε αυτόνομα, θέλοντας να επιτεθούν σε σπίτια Ρομά. Ετσι, ξεκίνησαν σοβαρά επεισόδια με τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στον σιδηροδρομικό σταθμό Αχαρνών του προαστιακού. Πετούσαν πέτρες, ξύλα και μολότοφ στους αστυνομικούς οι οποίοι απαντούσαν με ρίψεις χημικών και κρότου λάμψης. Μάλιστα, σε κάποια στιγμή αφού οι άνδρες των ΜΑΤ απέτυχαν να τους περικυκλώσουν, οι νεαροί εγκλώβισαν μια ομάδα αστυνομικών τραυματίζοντας κάποιους ελαφρά. Λίγο αργότερα έφτασαν ενισχύσεις και οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ απεγκλωβίστηκαν. 

Λίγο μετά τις 22:00 η ένταση μεταφέρθηκε στις οδούς Δέδε, Αριστοτέλους και Λιοσίων. Έχουν στηθεί εκεί οδοφράγματα από τους διαδηλωτές που πετούν πέτρες και μολότοφ προς τα ΜΑΤ που «απαντούν» με δακρυγόνα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add