Ανεξήγητη κούραση: 8 κοινές αιτίες που πρέπει να ελέγξετε - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Δευτέρα, Μαΐου 29, 2017

Ανεξήγητη κούραση: 8 κοινές αιτίες που πρέπει να ελέγξετε


Μήπως αισθάνεστε κουρασμένοι ακόμη και όταν έχετε κοιμηθεί αρκετά;

Όταν πέφτουν τα επίπεδα ενέργειας, γινόμαστε οξύθυμοι και ευερέθιστοι.

Το αίσθημα κούρασης δεν σχετίζεται πάντα με παθολογικά αίτια, αλλά μπορεί να προκαλείται από κάτι πολύ πιο απλό, όπως το φαγητό αργά το βράδι ή η ακαταστασία του σπιτιού.

Δείτε κάποιους λόγους που μπορεί να σας προκαλούν αίσθημα κόπωσης:
  • Αλκοόλ

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν, ότι ένα ποτηράκι κρασί ή μερικές μπύρες το βράδυ θα τους βοηθήσουν να απολαύσουν έναν καλύτερο ύπνο. Η συνήθεια αυτή έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Ενώ αρχικά μπορεί κανείς να νιώσει υπνηλία, σύμφωνα με μια έρευνα από το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, η κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί σε πιο ελαφρύ, χειρότερης ποιότητας και διακοπτόμενο ύπνο.
  • Φαγητό αργά το βράδι

Η επιστροφή από μια βραδινή έξοδο, συνοδεύεται για πολλούς από επιδρομή στο ψυγείο. Όμως η κατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ, μπορεί να ευθύνεται για το αίσθημα κόπωσης που θα σας ταλαιπωρεί την επόμενη ημέρα. Τα «βαριά» γεύματα διαταράσσουν το πεπτικό σύστημα, προκαλώντας αίσθημα δυσπεψίας και καούρας, εμποδίζοντας τον ύπνο.
  • Αφυδάτωση

Είναι σημαντικό να φροντίζετε για την επαρκή πρόσληψη νερού, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που ανεβαίνει η θερμοκρασία. Ακόμη και η ελαφριάς μορφής αφυδάτωση -που ορίζεται ως 1,5% απώλεια στην κανονική κατανάλωση νερού- μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση, τη διανοητική λειτουργία και τα επίπεδα ενέργειας. Η αφυδάτωση μειώνει τον όγκο του αίματος και ως αποτέλεσμα, ο οργανισμός πρέπει να εργαστεί πιο σκληρά για να παρέχει στο σώμα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και το οξυγόνο που έχει ανάγκη, εντείνοντας έτσι το αίσθημα κούρασης.
  • Καθιστική ζωή

Μετά από μια πολύ κουραστική ημέρα, το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε να είναι μια επίσκεψη στο γυμναστήριο, όμως η παράλειψη της άσκησης για τη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Έρευνα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο της Τζόρτζια έδειξε ότι οι ενήλικες που ασκούνταν τρεις ημέρες την εβδομάδα για 20 λεπτά, ανέφεραν μειωμένο αίσθημα κόπωσης και αυξημένα επίπεδα ενέργειας για διάστημα μεγαλύτερο των έξι εβδομάδων. Συνολικά, η έρευνα έδειξε ότι η άσκηση μειώνει το αίσθημα κόπωσης κατά 65%.

  • Υπερβολική γυμναστική

Εννοείται ότι ούτε η υπερβολική άσκηση φέρνει καλύτερα αποτελέσματα. Η υπερβολική γυμναστική πιέζει το σώμα, προκαλώντας την απελευθέρωση της ορμόνης κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, η οποία δυσκολεύει το άτομο να κοιμηθεί και μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια κόπωση.
  • Χαμηλά επίπεδα σιδήρου

Το αίσθημα κόπωσης στις γυναίκες μπορεί να οφείλεται και στην έλλειψη σιδήρου. Ο σίδηρος βοηθά στη μεταφορά του οξυγόνου στον οργανισμό μέσα από τα αιμοφόρα αγγεία. Χωρίς επαρκή παροχή οξυγόνου, οι μύες και η εγκεφαλική λειτουργία «πέφτουν», με αποτέλεσμα να οδηγούν σε χαμηλά επίπεδα ενέργειας.
  • Καφεΐνη

Ενώ πολλοί πιστεύουν ότι η κατανάλωση καφέ θα τους «ξυπνήσει», στην πραγματικότητα η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης έχει αρνητικές επιπτώσεις στα επίπεδα ενέργειας. Η καφεΐνη ενεργοποιεί την παραγωγή αδρεναλίνης, η οποία κρατά τον εγκέφαλο σε εγρήγορση. Όταν όμως αργότερα τα επίπεδα αδρεναλίνης πέσουν, ιδιαίτερα μετά από υπερβολική κατανάλωση καφέ, μπορεί να εμφανιστεί αίσθημα κόπωσης, υπνηλίας και ευερεθιστότητα.
  • Ακαταστασία

Εκτός του ότι δυσκολεύεστε να βρείτε τα πράγματά σας μέσα στο χαμό, ένα ακατάστατο δωμάτιο μπορεί να προκαλέσει και πτώση στα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: