Όταν το 1994 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προειδοποιούσε για την προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Δευτέρα, Μαΐου 29, 2017

Όταν το 1994 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προειδοποιούσε για την προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ

Μία από τις ομιλίες του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην Βουλή πριν 23 χρόνια ήρθε στο προσκήνιο στα χρόνια της κρίσης και αφορούσε την οικονομική πορεία που είχε ακολουθήσει η Ελλάδα.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, που έφυγε από την ζωή τα ξημερώματα της Δευτέρας, από το βήμα της Βουλής, το μακρινό 1994 «προφήτευε» πως η Ελλάδα θα αναγκαστεί να ζητήσει την βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Όπως έλεγε σε εκείνη την ομιλία: «Το τραγικό πρόβληµα της ελληνικής οικονοµίας είναι ότι δεν αντέχει τα βάρη και τα ελλείµµατα, ότι δεν είναι µακριά η στιγµή που η Ελλάδα δεν θα µπορεί πια να δανειστεί και θα καταφύγει ικέτης στο ∆ιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο».

Αυτά έλεγε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, από το βήµα της Βουλής το µακρινό 1994, µιλώντας στη συζήτηση για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών της κυβέρνησής του για την ιδιωτικοποίηση της ΑΓΕΤ-Ηρακλής από τον ιταλικό όµιλο «Καλτσεστρούτσι» σε μία ομιλία που έχει σπάνια ιστορική αξία.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έλεγε τότε προς το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου: «Τι θα σας ωφελήσει να κερδίσετε, αν κερδίσετε, πρόσκαιρες εντυπώσεις όταν η οικονομία οδηγείται με μαθηματική βεβαιότητα σε κατάρρευση; Το πρόβλημα δεν είναι σήμερα αν θα υποτιμηθεί η δραχμή. Αυτό είναι το λιγότερο κακό.


Το τραγικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι ότι δεν αντέχει τα βάρη και τα ελλείμματα, ότι δεν είναι μακρυά η στιγμή που η Ελλάδα δεν θα μπορεί πια να δανειστεί και θα καταφύγει ικέτης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η Ελλάδα του κ. Παπανδρέου θα έχει την τύχη της Τουρκίας της κ. Τσιλέρ.

Ο ελληνικός λαός δεν πίστεψε όσα του είπαμε τον περασμένο Οκτώβριο. Πίστεψε εσάς και την πολιτική σας, σήμερα πληρώνει.

Τι θα σας ωφελήσει να λασπολογήσετε για λίγες εβδομάδες τους αντιπάλους σας, όταν μετά τις ευρωεκλογές θα παρουσιαστούν σε όλη τους τη μεγαλοπρέπεια τα αδιέξοδα από την πολιτική που ακολουθήσατε στα Σκόπια; Κάνετε λάθος!»

Δεν υπάρχουν σχόλια: