Μισθοί πείνας για τους εκπαιδευτικούς στην Ελλάδα - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Κυριακή, Απριλίου 09, 2017

Μισθοί πείνας για τους εκπαιδευτικούς στην Ελλάδα

Στην τρίτη θέση από το τέλος βρίσκεται η Ελλάδα σχετικά με τον κατώτερο ετήσιο μικτό μισθό καθηγητή Γυμνασίου. Συγκεκριμένα, είναι 14104 ευρώ, δηλαδή περίπου 1007 ευρώ μικτά το μήνα, όταν ο ετήσιος μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι 27335 ευρώ, δηλαδή 1952.5 ευρώ το μήνα, μικτά.



Στην προτελευταία θέση, δηλαδή μία θέση μπροστά από την Εσθονία είναι η Ελλάδα, όσον αφορά τον κατώτερο ετήσιο μικτό μισθό καθηγητή/τριας Λυκείου, που είναι ο ίδιος με αυτόν του Γυμνασίου, με τον μέσο όρο στην ευρωζώνη να είναι 28939 ευρώ ετησίως, δηλαδή περίπου 2067 ευρώ μηνιαίως, μικτά.



Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι ο κατώτατος ετήσιος μικτός μισθός του Έλληνα εκπαιδευτικού είναι:

Το 19% του αντίστοιχου του Λουξεμβούργου
Το 31% του Γερμανού καθηγητή
Το 42% του Φινλανδού
Το 44% του Αυστριακού
Το 45% του Ισπανού
Το 53% του Κυπρίου
Το 57% του Ιταλού
Το 66% του Πορτογάλου
Το 77% του Σλοβένου
Το 52% του Μ.Ο. των χωρών της Ευρωζώνης

Ανώτερος ετήσιος μισθός (μικτά)

Ο ανώτερος ετήσιος μικτός μισθός εκπαιδευτικού στην Ελλάδα είναι 25756 ευρώ, δηλαδή περίπου 1839 μικτά το μήνα, όταν ο ετήσιος μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι 45616 ευρώ, δηλαδή 3258 ευρώ το μήνα, μικτά.



Όσον αφορά τον ανώτερο ετήσιο μικτό μισθό εκπαιδευτικού, στην Ελλάδα είναι ο ίδιος με αυτόν του Γυμνασίου, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, να φτάνει τα 48690 ευρώ ετησίως, δηλαδή περίπου 3477 ευρώ μηνιαίως, μικτά.



Αξίζει να σημειωθεί ότι μειώσεις στους μισθούς των εκπαιδευτικών/τριών σημειώθηκαν σε 4 ευρωπαϊκές χώρες και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Σλοβενία. Σε 9 χώρες οι μισθοί παρέμειναν οι ίδιοι (Βουλγαρία, Εσθονία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Λιχτενστάιν και Κροατία), ενώ στις υπόλοιπες 16 ευρωπαϊκές χώρες αυξήθηκαν (Βέλγιο, Δημ. Τσεχίας, Δανία, Γερμανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Αυστρία, Πολωνία, Σλοβακία, Φινλανδία, Σουηδία, Ισλανδία, Νορβηγία, Τουρκία και Ρουμανία).

Οι μισθοί πριν και μετά το μνημόνιο

Οι ετήσιες αποδοχές όπως διαμορφώθηκαν από το 2009 (πριν το μνημόνιο) έως και το τρέχον έτος, δηλαδή μέχρι και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, έχουν ως εξής:



Να σημειώσουμε πως πριν από το Μνημόνιο λαμβάναμε και τα Δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και Διακοπών τα οποία καταργήθηκαν.

Τα στοιχεία τα αντλήσαμε από άρθρο της Αυγής εδώ του 2013.Σήμερα με τις αυξήσεις των κρατήσεων και τη μείωση του αφορολόγητου μπορεί κι αυτά τα στοιχεία να έχουν ξεπεραστεί από τις εφαρμοζόμενες Μνημονιακές πολιτικές.

https://www.greekteachers

Δεν υπάρχουν σχόλια: