ΕΙΔΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Σάββατο, Φεβρουαρίου 04, 2017

ΕΙΔΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ

 Όλες οι σύγχρονες φωτογραφικές μηχανές μοιάζουν με τον προγονό τους τον «σκοτεινό θάλαμο» και αποτελούνται από τα εξής μέρη:
• Ένα σκοτεινό περίβλημα
• Το «φωτοφράχτη» ή «κλείστρο», ένα μηχανισμό που ρυθμίζει τον χρόνο έκθεσης του φιλμ στο φως και την ποσότητα του φωτός που περνά.
• Το φακό, ο οποίος στην πραγματικότητα είναι ένα σύστημα φακών
• Το φιλμ, το οποίο ελέγχεται από ένα μηχανισμό προώθησης και περιτύλιξης
• Το μηχανισμό σκόπευσης και εστίασης
Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΙΔΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ

 ΕΙΔΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ
Υπάρχουν 3 τύποι φωτογραφικών μηχανών:

• μηχανές με σκόπευτρο. Στις μηχανές αυτές παρατηρούμε το θέμα μέσα από μικρό παράθυρο εφοδιασμένο με φακό. Επειδή το σκόπευτρο και ο φακός της μηχανής βρίσκονται σε κάποια απόσταση, η εικόνα στο σκόπευτρο διαφέρει λίγο από την εικόνα που θα εγγράψει η μηχανή. Τη διαφορά αυτή ονομάζουμε «παράλλαξη». Πλεονεκτήματα των μηχανών αυτών είναι η συμπαγής κατασκευή και το μικρό βάρος. Μειονέκτημα αποτελεί η αδυναμία χρήσης τηλεφακών και μεγάλων ευρυγώνιων φακών.

• μηχανές διοπτικές με ανάκλαση. Οι μηχανές αυτές διαθέτουν δύο φακούς, έναν για την παρατήρηση του θέματος και έναν για την λήψη της φωτογραφίας. Ο φακός παρατήρησης εστιάζει την εικόνα, μετά από ανάκλαση, σε θαμπόγυαλο στο επάνω μέρος της μηχανής. Πλεονεκτήματα των μηχανών αυτών είναι η απλότητα κατασκευής και η δυνατότητα σκόπευσης από ψηλά, στο επίπεδο του εδάφους ή στο ύψος της μέσης του φωτογράφου.

• μηχανές μονοοπτικές με ανάκλαση. Οι μηχανές αυτές διαθέτουν κάτοπτρο το οποίο μετακινείται για να επιτρέψει τη λήψη της φωτογραφίας. Το μεγάλο πλεονέκτημα των μηχανών αυτών είναι πως βλέπουμε ακριβώς αυτό το οποίο θα αποτυπωθεί στο φιλμ. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα χρήσης φακών διαφορετικής εστιακής απόστασης. Μειονέκτημα αποτελεί η σύνθετη κατασκευή, το αυξημένο βάρος και ο θόρυβος που προκαλεί η μετακίνηση του καθρέφτη.

Από τα πρώτα χρόνια της φωτογραφίας χρονολογείται ένας τέταρτος τύπος μηχανής: αυτός με οθόνη σκόπευσης. Οι μηχανές είναι μεγάλου μεγέθους, οι πλευρές τους καλύπτονται από εύκαμπτη φυσούνα και διαθέτουν ως οθόνη σκόπευσης ένα θαμπόγυαλο στο πίσω μέρος, στο οποίο δημιουργείται ανεστραμμένη η εικόνα. Τέτοιες μηχανές διέθεταν οι πλανόδιοι φωτογράφοι μέχρι και τη δεκαετία του 1970.

Δεν υπάρχουν σχόλια: