Πανετόνε: Το Ιταλικό χριστουγεννιάτικο κέικ - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Σάββατο, Δεκεμβρίου 10, 2016

Πανετόνε: Το Ιταλικό χριστουγεννιάτικο κέικ

Το πανετόνε είναι ένα Μιλανέζικο γλυκό που γευστικά κυμαίνεται ανάμεσα σε ψωμί και τσουρέκι. Μια πρώτη εκδοχή της καταγωγής του θέλει την αδερφή Ουγκέτα, μοναχή και μαγείρισσα ενός μοναστηρίου, να δίνει τροφή στους φτωχούς και άστεγους. Όμως μια φορά για καλή τύχη τελικά, είχε λίγα υλικά και ήθελε να φτιάξει γλυκό να μοιράσει στους φτωχούς. Αντί να φτιάξει ψωμί, έβαλε αυγά, ζάχαρη σταφίδες και ψιλοκομμένα ξερά φρούτα και έκανε ένα γλυκό. Μια εναλλακτική εκδοχή της καταγωγής του πανετόνε, στηρίζεται στον μύθο ότι ένας Μιλανέζος αρτοποιός έπρεπε να προσφέρει στον Λουδοβίκο ντι Μόρο τα Χριστούγεννα του 1476 ψωμί. Ο αρτοποιός έπρεπε να προσέχει στο ψήσιμο τις φοκάτσες αλλά τον πήρε ο ύπνος και έκαψε το ψωμί. Βλέποντας ζύμη που είχε περισσέψει, σκέφτηκε να προσθέσει μέλι, σταφίδες, και ζαχαρωμένα φρούτα. Έτσι έκανε ένα γλυκό ψωμί και το παρουσίασε στον Λουδοβίκο σαν ψωμί του Τόνι (Pan di Toni) που αργότερα έγινε Panettone.

Πρόκειται για ένα απολαυστικό γλυκό σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων για την Ιταλία. Τα παιδιά το αγαπούν ιδιαίτερα οπότε αξίζει να τους το προσφέρετε στο γιορτινό τραπέζι.

Υλικά:

50γρ μαγιά
40γρ χλιαρό νερό
600 γρ σκληρό αλεύρι
150 γρ άχνη ζάχαρη
5 αυγά
200γρ βούτυρο
Ξύσμα από 2 λεμόνια ακέρωτα και 1 πορτοκάλι
1 πρέζα αλάτι
400γρ cranberries, ξανθές σταφίδες, ψιλοκομμένα ξερά φρούτα (κατά προτίμηση πορτοκάλι)

Εκτέλεση

Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό και προσθέτουμε 100γρ από το αλεύρι για να κάνουμε τo προζύμι. Ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακιά ζύμη. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε στην άκρη για μισή ώρα. Ανακατεύουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα προσθέτουμε στη ζύμη.

Ζυμώνουμε στο χέρι ή στο μίξερ με το γάντζο αρκετή ώρα ώσπου να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη που να ξεκολλάει από το μπολ μας. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα νωπή και αφήνουμε για 8 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Κατόπιν τοποθετούμε τη ζύμη σε μια φόρμα κυλινδρική και την αφήνουμε για ακόμα δύο ώρες να διπλασιαστεί σε όγκο

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 2200C. Ψήνουμε για μια ώρα περίπου και ξεφορμάρουμε αμέσως. Κόβουμε το πανετόνε αφού έχει κρυώσει εντελώς μετά από 8 ώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: