Γιατί δεν πρέπει να τρώμε ξεροψημένα φαγητά - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 16, 2016

Γιατί δεν πρέπει να τρώμε ξεροψημένα φαγητά

Πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν να τρώνε το ψωμί τους ή τις πατάτες τους ξεροψημένα αλλά αυτό μπορεί να κρύβει κινδύνους για την υγεία τους.

Σύμφωνα με έρευνες τα επίπεδα μιας καρκινογόνου χημικής ουσίας είναι εξαιρετικά υψηλά στο ξεροψημένο ψωμί, τις ξεροψημένες πατάτες και άλλες τροφές που έχουν μαγειρευτεί περισσότερο απ' όσο θα έπρεπε.

Η βρετανική Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων, μάλιστα, μέτρησε τα επίπεδα μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται αρκυλαμίδιο (acrylamide) σε δείγματα από ψητές πατάτες, τηγανητές πατάτες και ψωμί που είχαν μαγειρευτεί στο σπίτι. Να σημειωθεί πως το αρκυλαμίδιο αποτελεί διαπιστωμένα καρκινογόνο τοξίνη. Στις αναλύσεις που έγιναν σε 50 νοικοκυριά, η Υπηρεσία ανακάλυψε ότι κανένας καταναλωτής δεν ήξερε πως παραψήνοντας τις πατάτες στον φούρνο ή στο τηγάνι και το ψωμί στην τοστιέρα ή την φρυγανιέρα, υπήρχε κίνδυνος για την υγεία του.

Ωστόσο, η έκθεση αυτών των τροφίμων σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες προκαλεί τη δημιουργία ακρυλαμιδίου. Έτσι, όσο πιο τραγανά γίνονται η πατάτα και το ψωμί, τόσο το χειρότερο. Οι ειδικοί επιπλέον αναφέρουν ότι πρέπει επίσης να αποφεύγεται η φύλαξή της πατάτας σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, διότι αυτό μπορεί να αυξήσει την περιεκτικότητά της σε άμυλο και έτσι να παραχθεί περισσότερο ακρυλαμίδιο όταν την μαγειρέψετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: