Εντοπίστηκε σκελετός στο ναυάγιο των Αντικυθήρων! - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 21, 2016

Εντοπίστηκε σκελετός στο ναυάγιο των Αντικυθήρων!

O σκελετός ενός ατόμου, που, όπως όλα δείχνουν, είχε εγκλωβιστεί στο φορτωμένο με θησαυρούς πλοίο των Αντικυθήρων (στο περίφημο ναυάγιο) όταν εκείνο βυθίστηκε, εντοπίστηκε κατά τη δεύτερη υποβρύχια αποστολή που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή.

Η έρευνα, που διεξήχθη το χρονικό διάστημα 28 Αυγούστου έως 14 Σεπτεμβρίου στον βυθό των Αντικυθήρων από την επιστημονική ομάδα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του αμερικανικού ωκεανογραφικού ινστιτούτου Woods Hole, έφερε στο φως σκελετικά κατάλοιπα, μεταξύ των οποίων ένα κρανίο και οστά.

Οι ανθρωπολογικές και γενετικές (DNA) αναλύσεις αναμένεται να δώσουν στοιχεία για τον ίδιο τον νεκρό, το φύλο, την ηλικία θανάτου, ενώ θα βοηθήσουν και στην ανασύνθεση του τρόπου ζωής του. Να θυμίσουμε ότι οστά από τουλάχιστον τέσσερα διαφορετικά άτομα είχαν εντοπιστεί στο ναυάγιο κατά τις έρευνες των ετών 1900-1901 και 1976.

Εκτός από τα σκελετικά τμήματα, ανέλκυσαν από τον βυθό και άλλα μικροαντικείμενα, όπως και μια μολύβδινη καταπειρατηρία, δηλαδή μια βολίδα βάρους 50 κιλών, η οποία χρησίμευε στη μέτρηση του βάθους του βυθού.

Νέα εργαστήρια

Να σημειωθεί πως πλέον η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων διαθέτει νέα εξειδικευμένα και υπερσύγχρονα εργαστήρια στην οδό Προπυλαίων, μετά τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος «Αικατερίνης Λασκαρίδη», ενός εκ των σημαντικότερων χορηγών της αποστολής. Η έρευνα των Αντικυθήρων τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και η χρηματοδότησή της έγινε από πόρους που εξασφάλισε το ωκεανογραφικό ινστιτούτο του Woods Hole.

Το ναυάγιο των Αντικυθήρων ήταν μια ρωμαϊκή ορκά περίπου 300 τόνων, τυπικό δείγμα των βαρέων ιστιοφόρων που χρησιμοποιούνταν κατά τον 2ο-1ο αι. π.Χ. στις εμπορικές συναλλαγές που πραγματοποιούνταν ανάμεσα στην ιταλική χερσόνησο και στον κυρίως ελλαδικό χώρο. Μερικά από τα πιο γνωστά ευρήματα είναι ο περίφημος Μηχανισμός και το χάλκινο άγαλμα, γνωστό και ως ο «Εφηβος των Αντικυθήρων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add