Μαρινόπουλος: «Ναι» από προμηθευτές, εξοφλήθηκαν οι εργαζόμενοι - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 13, 2016

Μαρινόπουλος: «Ναι» από προμηθευτές, εξοφλήθηκαν οι εργαζόμενοι

Σε τροχιά υλοποίησης έχει μπει το πολύκροτο deal για τη διάσωση του Μαρινόπουλου από τον Σκλαβενίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες εξοφλήθηκαν πλήρως τα δεδουλευμένα που οφείλονταν στους 11.000 εργαζόμενους της αλυσίδας, καθώς άρχισε να εκταμιεύεται σταδιακά η πρώτη δόση των 65 εκατ. ευρώ από την ενδιάμεση χρηματοδότηση συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ που αναμένεται να λάβει η εταιρεία μέχρι τον Νοέμβριο και παράλληλα, συνεχίστηκαν οι επαφές με βασικούς προμηθευτές, προκειμένου να ξεκινήσει ο ανεφοδιασμός των καταστημάτων με νέα προϊόντα.

Πηγές με γνώση της υπόθεσης επισημαίνουν πως οι συζητήσεις διεξάγονται σε πολύ καλό κλίμα και τονίζουν πως υπάρχει διάθεση να στηριχθεί το εγχείρημα, καθώς κανείς δεν επιθυμεί την κατάρρευση της πάλαι ποτέ πανίσχυρης αλυσίδας.

Όπως λένε οι ίδιες πηγές, όλοι κατανοούν ότι «κλειδί» για την επιτυχία είναι η επιστροφή των καταναλατών και η ανάκτηση του τζίρου που έχασε ο Μαρινόπουλος τους τελευταίους μήνες. Υπολογίζεται πως από τις αρχές τους έτους μέχρι σήμερα απώλεσε πάνω από 800 εκατ. ευρώ σε πωλήσεις (!), τις οποίες καρπώθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι υπόλοιπες αλυσίδες του λιανεμπορίου τροφίμων.

Θετικές εξελίξεις υπάρχουν και στο φλέγον ζήτημα του «κουρέματος», με τους περισσότερους προμηθευτές να αποδέχονται την απομείωση των απαιτήσεών τους κατά 50%, όπως προβλέπει το σχέδιο εξυγίανσης. «Δεν υπάρχουν εκπλήξεις και όλα βαίνουν καλώς», είναι το μήνυμα που μεταφέρουν κύκλοι που πρόσκεινται στη διοίκηση του Σκλαβενίτη, προσθέτοντας πως της προσπάθειας να πεισθούν οι προμηθευτές ηγείται ο ίδιος ο Γεράσιμος Σκλαβενίτης, ο οποίος εργάζεται πυρετωδώς προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι ίδιοι κύκλοι υπενθυμίζουν ότι η βούληση των προμηθευτών να βρεθεί λύση και να αποφευχθεί ένα καταστροφικό ντόμινο πτωχεύσεων που θα πλήξει το σύνολο της οικονομίας, φάνηκε και κατά τη συζήτηση για τη λήψη προσωρινής προστασίας, στις αρχές Ιουλίου, όταν σε μόλις τρεις μέρες είχε εξασφαλίσει τη συναίνεση του 45% των πιστωτών της.

«Υπέρ της λύσης»

Υψηλόβαθμο στέλεχος κορυφαίας γαλακτοβιομηχανίας που μίλησε στην «Η» αναφέρει πως παρότι το άνοιγμα που έχει στον Μαρινόπουλο είναι αρκετά μεγάλο θα αποδεχθεί το 'κούρεμα' και εκτιμά πως όλοι, αργά ή γρήγορα, θα πράξουν ανάλογα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται στέλεχος μεγάλης πολυεθνικής βιομηχανίας ποτών, λέγοντας πως θα ταχθούν υπέρ μιας λύσης που θα διασφαλίζει τη διάσωση της μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ της χώρας σε αριθμό καταστημάτων και μαζί τις χιλιάδες θέσεις εργασίας».

Να σημειωθεί πως η συναίνεση του 60% των πιστωτών θεωρείται απαραίτητη για να ανάψει το δικαστήριο το «πράσινο» φως για να υπαχθεί η εταιρεία στις ευνοϊκές διατάξεις του πτωχευτικού κώδικα και να ενεργοποιηθει στο σχέδιο διάσωσης. Στο μεταξύ, μάχη με τον χρόνο δίνουν οι δικηγόροι που έχουν αναλάβει να συντάξουν την οριστική συμφωνία, με στόχο να την ολοκληρώσουν πριν από τις 21 Σεπτεμβρίου που έχει προγραμματισθεί να συζητηθεί στο Πρωτοδικείο Αθηνών η κύρια αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον αυτό δεν καταστεί εφικτό δεν αποκλείεται να ζητηθεί αναβολή της εκδίκασης για λίγες ημέρες, ενώ την ίδια στιγμή θα γνωστοποιηθεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η απόκτηση του Μαρινόπουλου από τον Σκλαβενίτη, ώστε να αρχίσουν οι διαδικασίες έγκρισης της συμφωνίας. Εκτιμάται πως προς το τέλος του έτους θα έχουν ληφθεί όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις από τα αρμόδια όργανα.

Του Γιώργου Μανέττα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add