Οριστική λύση για τη «Μαρινόπουλος» - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Σάββατο, Αυγούστου 27, 2016

Οριστική λύση για τη «Μαρινόπουλος»


Μια εξέλιξη η οποία θα κόστιζε χιλιάδες θέσεις εργασίας, δεκάδες «λουκέτα» προμηθευτών και συνολικά ένα μεγάλο «χτύπημα» στην ελληνική οικονομία.

Χθες λοιπόν τα διοικητικά συμβούλια της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής -ακολουθώντας Eurobank και Alpha Bank- έδωσαν το «πράσινο φως» στη συμφωνία για τη χρηματοδότηση της αλυσίδας Σκλαβενίτης, προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα αρκετά βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να ξεκινήσει η σταδιακή επιστροφή της Μαρινόπουλος στον... ενάρετο κύκλο, να αρχίσει δηλαδή σιγά σιγά να κερδίζει μέρος της χαμένης της πελατείας.


Μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να υπογραφεί το συμφωνητικό χρηματοδότησης μεταξύ των τραπεζών και της Σκλαβενίτης. Στη συνέχεια το συμφωνητικό αυτό θα πάει σε προμηθευτές, Δημόσιο, εκμισθωτές, εργαζομένους, κ.ά., προκειμένου να εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη του 60% εξ αυτών στο σχέδιο διάσωσης.


Στόχος του προγράμματος εξυγίανσης να γεμίσουν τα ράφια των καταστημάτων ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του καταναλωτή


Ο σχεδιασμός προβλέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν από την 21η Σεπτεμβρίου, οπότε και έχει ορισθεί να εκδικασθεί η κύρια αίτηση της Μαρινόπουλος για την υπαγωγή της στο άρθρο 99 και να κατατεθεί νέο δικόγραφο με βάση το άρθρο 106Θ του πτωχευτικού κώδικα. Και όλα αυτά ώστε στα μέσα φθινοπώρου να δοθεί το «πράσινο φως» από το δικαστήριο και να ξεκινήσει η πληρωμή των προμηθευτών της Μαρινόπουλος.

Σημειώνεται ότι το «κούρεμα» των οφειλών των προμηθευτών της Μαρινόπουλος θα είναι της τάξεως του 40-50%, ενώ από το «κούρεμα» εξαιρούνται οι «μικροί» προμηθευτές της αλυσίδας στους οποίους οφείλονται ποσά έως 100.000 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα χρέη προς Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, αυτά θα πληρωθούν χωρίς «κούρεμα» σε περισσότερες δόσεις (180).

H χρηματοδότηση
Εντός της ερχόμενης εβδομάδας, εξάλλου, θα γνωρίζουμε το αν και το πότε θα βάλει η οικογένεια Μαρινόπουλου τα περίπου 10 εκατ. ευρώ που απαιτούν οι τράπεζες για την ενδιάμεση χρηματοδότηση. Το συνολικό ύψος της φθάνει τα 80 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15 εκατ. θα καταβάλει η πλευρά Σκλαβενίτη, ενώ τα υπόλοιπα θα προέλθουν από το δάνειο των 360 εκατ. ευρώ.

Σε πρώτη φάση, το ζητούμενο για τους νέους ιδιοκτήτες είναι -μέσω της ενδιάμεσης χρηματοδότησης- να γεμίσουν άμεσα όλα τα ράφια των καταστημάτων με προϊόντα, ώστε να μπει φρένο στη μαζική διαρροή καταναλωτών προς άλλες αλυσίδες και να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου ώστε σταδιακά να μπορέσουν να ανακτήσουν μερίδια και τζίρους που χάθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Από την άλλη πλευρά, όμως, οι ανταγωνιστές δεν πρόκειται να μείνουν με... σταυρωμένα τα χέρια. Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, ήδη έχουν καταστρώσει τα δικά τους σχέδια προκειμένου να ανακοπεί η δυναμική που αναπόφευκτα θα αναπτύξει το νέο σχήμα.


ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add