Guardian για το Νιάρχος: Κενή χειρονομία στην Αθήνα της λιτότητας; (φωτό) - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Τετάρτη, Ιουλίου 27, 2016

Guardian για το Νιάρχος: Κενή χειρονομία στην Αθήνα της λιτότητας; (φωτό)

Ο συντάκτης του Γκάρντιαν Όλιβερ Γουεϊνράιτ ήρθε στην Αθήνα για το τριήμερο των εκδηλώσεων στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος και γράφει τις πρώτες εντυπώσεις. «Η πολιτιστική Ακρόπολη των 600 εκ. ευρώ στην Αθήνα της λιτότητας» είναι ο τίτλος του άρθρου που υπέγραψε. Στο άρθρο του δεν κρύβει τον θαυμασμό αλλά και τον σκεπτικισμό του για το έργο. Μπορεί αυτή η φιλόδοξη χειρονομία να πετύχει; αναρωτιέται.

Το στέγαστρο επιπλέει στον φυτεμένο λόφο σαν ένα φύλλο χαρτιού. Η δομή που συμπληρώνεται από ένα πλέγμα στηλών και συρμάτων εκφράζει την αγάπη του Ρέντζο Πιάνο για τη θάλασσα και την ιστιοπλοΐα. Είναι η λεπτότερη στέγη από σκυρόδερμα που έχει δει κανείς στον κόσμο.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το κτίριο είναι μεγάλες σε μια χώρα που συνθλίβεται από το εθνικό χρέος, με τον προϋπολογισμό του Υπουργείου να είναι ο μισός. Το έργο, ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά έργα του αιώνα θα απαιτεί προσωπικό 900 ατόμων, σημειώνει ο Γουεϊνράιτ.

Το Πολιτιστικό Κέντρο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο με μια μεγάλες τυμπανοκρουσίες από συναυλίες και πυροτεχνήματα. Εκτός του ότι δεν έχει πράγματι ανοίξει, ούτε η ημερομηνία της έναρξης της λειτουργίας του έχει ανακοινωθεί, περιμένει την επιχορήγηση των 5 εκ. ευρώ για να αρχίσει η μετεγκατάσταση της βιβλιοθήκης.

Οπότε τι είδους κόσμο μετά την κρίση έχει φανταστεί ο αρχιτέκτονας; αναρωτιέται ο συντάκτης. Κρίνοντας από την κλίμακα του κτιρίου, θα πρέπει να κατοικείται από τους γίγαντες. Όταν φτάνεις νιώθεις σαν να είσαι σε ένα εθνικό κοινοβούλιο κτισμένο σε κλίμακα ανταγωνιστική προς την Ακρόπολη, ο λευκός ναός στην κορφή του κάνει τον Παρθενώνα να φαίνεται νάνος, τέσσερις φορές μικρότερος.

«Χάσαμε την παράδοση του δημόσιου χώρου στην Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό», του λέει ένας επισκέπτης. "Αυτό θα είναι μια φανταστική νέα θέση για την πόλη, αν μπορεί να έχει την πολυτέλεια να το διατηρήσει."

Δεν υπάρχουν σχόλια: