Τα παιδιά πρέπει να πλήττουν το καλοκαίρι, συνιστούν οι ψυχολόγοι. - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Παρασκευή, Ιουλίου 15, 2016

Τα παιδιά πρέπει να πλήττουν το καλοκαίρι, συνιστούν οι ψυχολόγοι.



Διασκεδάζετε τα παιδιά σας με μαθήματα σκακιού, τέχνης, μαγειρικής ή τένις κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών;

Υπάρχουν άφθονες δραστηριότητες και καλοκαιρινά μαθήματα προκειμένου να γεμίσουν τον χρόνο των παιδιών και να παράσχουν φροντίδα όταν τα παιδιά δεν πάνε σχολείο. Ωστόσο, πολλοί ψυχολόγοι και ειδικοί στην ανάπτυξη των παιδιών υποστηρίζουν ότι το να υπερ-προγραμματίζει κανείς την καθημερινότητα των παιδιών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δεν είναι απαραίτητο και μπορεί να εμποδίσει τα παιδιά να ανακαλύψουν τι είναι αυτό που πραγματικά τα ενδιαφέρει.

«Ο ρόλος σας ως γονιών είναι να προετοιμάσετε τα παιδιά σας να βρουν τη θέση τους στην κοινωνία. Το να είναι κανείς ενήλικας σημαίνει εκτός των άλλων ότι μπορεί να απασχολεί τον εαυτό του και να γεμίζει τον ελεύθερο χρόνο του με δραστηριότητες που επιλέγει» λέει η Lyn Fry, παιδοψυχολόγος στο Λονδίνο. «Αν οι γονείς περνούν όλο τον χρόνο τους ασχολούμενοι με τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών τους τότε τα παιδιά δε θα μάθουν να το κάνουν αυτό ποτέ μόνα τους.»



Η Fry δεν είναι η μοναδική που διαπιστώνει τα οφέλη της πλήξης. Η Dr. Teresa Belton, επισκέπτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Νέας Αγγλίας είπε στο BBC ότι η πλήξη είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη «εσωτερικού κινήτρου» το οποίο οδηγεί στην πραγματική δημιουργικότητα. Και αν και η ικανότητα μας για πλήξη είναι περιορισμένη λόγω των ερεθισμάτων του διαδικτύου, οι ειδικοί συζητούν τη σημασία του να μην κάνει κάποιος τίποτα εδώ και δεκαετίες.

Το 1993 ο ψυχαναλυτής Adam Phillips έγραψε ότι η ικανότητα της πλήξης μπορεί να αποτελέσει «αναπτυξιακό επίτευγμα για το παιδί». Η πλήξη είναι μια ευκαιρία να σκεφτείς για τη ζωή αντί να την περάσεις βιαστικά, είπε στο βιβλίο του “On Kissing, Tickling, and Being Bored: Psychoanalytic Essays on the Unexamined Life”. «Είναι μια εξαιρετικά καταπιεστική απαίτηση των γονιών, το να είναι διαρκώς το παιδί ανάμεσα σε ερεθίσματα ενώ θα έπρεπε να έχει χρόνο για να ανακαλύψει τι το ενδιαφέρει. Η πλήξη είναι ζωτικής σημασίας στοιχείο του ελεύθερου χρόνου» πρόσθεσε ο Phillips.

Η Fry προτείνει στους γονείς να κάνουν στην αρχή του καλοκαιριού με τα παιδιά τους μια λίστα όλων των δραστηριοτήτων που πιθανώς θα τα διασκέδαζαν κατά τη διάρκεια των διακοπών. Αυτές οι δραστηριότητες μπορεί να είναι στοιχειώδεις όπως το διάβασμα ενός βιβλίου ή μια βόλτα με το ποδήλατο. Μπορεί να είναι και πιο περίτεχνες όπως η παρασκευή ενός εντυπωσιακού δείπνου, το ανέβασμα ενός θεατρικού ή η εξάσκηση στη φωτογραφία.

Έτσι, αν το παιδί έρθει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και παραπονεθεί ότι βαριέται μπορείτε να του πείτε να συμβουλευτεί τη λίστα.

«Αυτή η διαδικασία τους δημιουργεί την αίσθηση της ευθύνης της απόφασης για το τι θέλουν να κάνουν,» λέει η Fry.

Παρά το ότι τα παιδιά πιθανότατα θα γκρινιάξουν και θα βαρεθούν είναι σημαντικό να συνειδητοποιούμε ότι αυτός ο χρόνος δεν είναι χαμένος.

«Δεν είναι πρόβλημα να βαριέται κανείς» λέει η Fry. «Πιστεύω ότι τα παιδιά πρέπει να μάθουν να πλήττουν προκειμένου να κινητοποιηθούν μόνα τους. Η πλήξη κάνει τα παιδιά να βασίζονται πιο πολύ στον εαυτό τους.»

Αυτή η θεωρία αναπτύχθηκε ήδη από το 1930 από τον φιλόσοφο Bertrand Russell, ο οποίος αφιέρωσε ένα κεφάλαιο του βιβλίου του “Η κατάκτηση της ευτυχίας” στην αξία της πλήξης. Η φαντασία και η ικανότητα να αντιμετωπίσει κανείς την πλήξη είναι ένα μάθημα της παιδικής ηλικίας. Έγραψε :

«Ένα παιδί αναπτύσσεται καλύτερα όταν, όπως ένα μικρό φυτό, παραμένει ανενόχλητο στο ίδιο έδαφος. Τα πολλά ταξίδια, η τεράστια ποικιλία ερεθισμάτων δεν είναι καλά για το παιδί και το κάνουν, μεγαλώνοντας, να γίνει ανίκανο να απολαύσει την μακρόχρονη μονοτονία που αποδίδει καρπούς.»

Φωτογραφία : «playing in light» by Lance Shields on Flickr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add