Θέλω να προχωρήσω μπροστά αλλά φοβάμαι… Και τώρα τι; - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Παρασκευή, Ιουλίου 29, 2016

Θέλω να προχωρήσω μπροστά αλλά φοβάμαι… Και τώρα τι;


Εντάξει, όλοι κατά καιρούς φοβόμαστε το άγνωστο, ακόμα και αν αυτό εμπεριέχει την επιτυχία! Κι αυτό γιατί όταν δεν ξέρουμε τι να περιμένουμε νιώθουμε ανίσχυροι και ανασφαλείς και τα σενάρια που δημιουργούνται στο μυαλό μας είναι συνήθως δυσοίωνα!

Ναι, αλλά ο φόβος μας παγώνει και μας εμποδίζει από την πρόοδο.

Τι κάνουμε λοιπόν;

• Η ζωή μπορεί να είναι και δύσκολη!
Κανείς δεν μας υποσχέθηκε ποτέ ότι η ζωή θα είναι γεμάτη ευκολίες… Θα υπάρξουν και δύσκολες στιγμές που θα μας δημιουργήσουν φόβο και ανασφάλεια. Το ερώτημα είναι το εξής: Τι εμπειρίες θα προσκομίσουμε από αυτές τις άβολες στιγμές και πώς θα τις αντιμετωπίσουμε… Αυτό που δεν βοηθάει να κάνουμε είναι η αποφυγή. Όταν αποφεύγουμε συστηματικά μία κατάσταση δεν την αντιμετωπίζουμε και αυτή δεν εξαφανίζεται με κάποιον μαγικό τρόπο. Εξακολουθεί να υπάρχει και μαζί μ’ αυτήν το αίσθημα της απογοήτευσης και της ανημποριάς που μας κατακλύζει.

• Ας αγκαλιάσουμε το άγνωστο.
Ας κάνουμε το άγνωστο φίλο μας… Ας το αναπλαισιώσουμε στο μυαλό μας και ας μην το φανταζόμαστε σαν κάτι τρομαχτικό… ποιος μας το λέει άλλωστε ότι θα είναι τρομαχτικό; Ας το φανταστούμε σαν κάτι ευχάριστο που θα μας γεμίσει καινούργιες εμπειρίες και θα διευρύνει τους ορίζοντες μας…

• Ας μην τα βλέπουμε όλα βουνό.
Αν βλέπουμε τον φόβο μας σαν βουνό, δύσκολα θα τον κατανικήσουμε. Ο φόβος αποτελείται από επί μέρους κομμάτια. Αν για παράδειγμα φοβόμαστε τις γάτες, ας αναγνωρίσουμε τι μας φοβίζει σ’ αυτές… το τρίχωμα τους, η όψη τους ή ο ήχος που βγάζουν; Αλλιώς αντιμετωπίζουμε ένα επί μέρους χαρακτηριστικό του φόβου μας, από τον φόβο ως όλον!

• Ας προετοιμαστούμε
Αν μας φοβίζει πολύ κάτι ας προετοιμαστούμε γι’ αυτό. Ας σκεφτούμε πιο είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί αν έρθουμε αντιμέτωποι με το φοβικό μας αντικείμενο. Πώς θα αντιδράσουμε; Είμαστε σ’ αλήθεια τόσο αβοήθητοι μπροστά του; Πώς αντιδράσαμε την προηγούμενη φορά που συνέβη; Πώς αντιδρούσαμε όταν δεν είχαμε αναπτύξει τον φόβο; Τι μεσολάβησε και φοβόμαστε; Αν εξετάσουμε όλες τις παραμέτρους θα είμαστε προετοιμασμένοι.

Ο φόβος για το άγνωστο έχει τις ρίζες του στην έλλειψη αυτοπεποίθησης για το πώς θα αντιδράσουμε όταν βρεθούμε μπροστά απ’ το άγνωστο. Κάθε μέρα όμως δεν ερχόμαστε σε επαφή με καινούργια και άγνωστα ερεθίσματα; Η ζωή έχει ενδιαφέρον γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο… για τις καινούργιες και συναρπαστικές εμπειρίες που μας προσφέρει!






Δεν υπάρχουν σχόλια: