Αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων η γερμανική βουλή – Η Τουρκια ανακαλεί τον τουρκο πρέσβυ - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Πέμπτη, Ιουνίου 02, 2016

Αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων η γερμανική βουλή – Η Τουρκια ανακαλεί τον τουρκο πρέσβυ

Σχεδόν ομόφωνα -με μία ψήφο κατά και μία αποχή- το γερμανικό ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο αναγνώρισε ως γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων το 1915 από τις δυνάμεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Έντονες οι αντιδράσεις της Άγκυρας, η οποία ανακαλεί για διαβουλεύσεις τονπρεσβευτή της στο Βερολίνο.

Στο ψήφισμα αναφέρεται ρητά ως «άδοξος ο ρόλος του Γερμανικού Ράιχ, το οποίο, αν και διέθετε επαρκή πληροφόρηση, δεν έκανε ό,τι μπορούσε για να την σταματήσει».

«Η σημερινή κυβέρνηση στην Τουρκία δεν είναι υπεύθυνη για αυτό που συνέβη πριν από 100 χρόνια, αλλά είναι συνυπεύθυνη για ό,τι συμβαίνει σήμερα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Νόρμπερτ Λάμερτ.

Ανοίγοντας την συνεδρίαση, χαρακτήρισε «απαράδεκτο το γεγονός ότι δέχτηκαν απειλές δολοφονίας» βουλευτές, κυρίως τουρκικής καταγωγής, οι οποίοι τελικά ενέκριναν το ψήφισμα.

«Υπάρχει συνυπευθυνότητα, καθώς το Γερμανικό Ράιχ ήταν συνεργός», δήλωσε εκ μέρους της Αριστεράς (Die Linke) ο Γκρέγκορ Γκίζι, ενώ ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ τόνισε ότι με το ψήφισμα «δεν θέλουμε να επιδείξουμε ηθική ανωτερότητα, αλλά το αντίθετο, που αφορά και ένα κομμάτι της γερμανικής ιστορίας».

Η Τουρκία υποδαυλίζει διπλωματική κρίση, ανακαλώντας τον πρεσβευτή της από το Βερολίνο, και προειδοποιεί με «πάγωμα» της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά της για απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας για την Ζώνη Σένγκεν.

Σε ομιλία του στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμδήλωσε πως ένα «ρατσιστικό αρμενικό λόμπι» ευθύνεται για την απόφαση της γερμανικής βουλής, χαρακτηρίζοντάς την εσφαλμένη, και ανακοίνωσε πως η Τουρκία ανακαλεί για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της στο Βερολίνο.

Νωρίτερα, είχε δηλώσει πως η υπερψήφιση θα οδηγούσε σε «μια πραγματική δοκιμασία της φιλίας» για τις σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας.

Επιπλέον, ο Γιλντιρίμ χαρακτήρισε «γελοίο» το ψήφισμα, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις απειλές του προέδρου Ερντογάν «για αγκάθια στις σχέσεις των δύο εταίρων του ΝΑΤΟ».

«Ο τρόπος για να κλείσεις τις σκοτεινές σελίδες της δικής σου ιστορίας, δεν είναι να αμαυρώνεις την ιστορία άλλων χωρών με ανεύθυνες και αβάσιμες κοινοβουλευτικές αποφάσεις», σχολίασε στο twitter από την πλευρά του ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Τον όρο «γενοκτονία» χρησιμοποίησε πάντως πέρυσι πρώτος ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, ένα αντίστοιχο ψήφισμα όμως αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή το 2015, προκειμένου να μην διαταραχθούν οι διμερείς σχέσεις.

«Πολλοί βουλευτές στο Βερολίνο θα σκέφτονται σίγουρα ότι κακώς δεν το ψηφίσαμε πέρυσι» διότι φοβούνται «μήπως βρεθεί σε κίνδυνο η ούτως ή άλλως εύθραυστη συμφωνία για τους πρόσφυγες» γράφει χαρακτηριστικά η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Der Spiegel».

«Λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων» η καγκελάριος Μέρκελ απείχε από τη ψηφοφορία, ωστόσο στην προκαταρκτική διαδικασία, υποστήριξε την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, με εισηγητές τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (CDU/CSU/SPD), αλλά και τους αντιπολιτευόμενους Πράσινους.

Να προχωρήσει η Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας στην αναγνώριση και της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου ζητάει η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων, με επιστολή που απέστειλε στους Γερμανούς βουλευτές.

Η Συνομοσπονδία θεωρεί θετική την πρόθεση της γερμανικής Βουλής για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων και Ασσυρίων και προσθέτει ότι την ίδια εποχή η Τουρκία προέβη και στην Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου δολοφονώντας 353.000 Έλληνες.

«Όλες οι προσπάθειες για τις διεθνείς αναγνωρίσεις γίνονται από κοινού με Αρμένιους και Ασσύριους και για τις τρεις Γενοκτονίες. Εκφράζουμε την λύπη μας που εδώ γίνεται διαχωρισμός και ελπίζουμε ότι θα συμπεριληφθεί και η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στις τελικές αποφάσεις σας», επισημαίνει.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add