Έτοιμοι να υποδεχθούμε αυξημένο αριθμό τουριστών από Ρωσία και χώρες εκτός Σένγκεν, τονίζει το ΥΠΕΞ - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 24, 2016

Έτοιμοι να υποδεχθούμε αυξημένο αριθμό τουριστών από Ρωσία και χώρες εκτός Σένγκεν, τονίζει το ΥΠΕΞ


Την ετοιμότητα της Ελλάδας να δεχθεί τον αυξημένο αριθμό τουριστών από τη Ρωσία και άλλες χώρες που δεν ανήκουν στη ζώνη Σένγκεν, τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή τη συζήτηση της τροπολογίας του υπουργείου, απόψε στην Ολομέλεια της Βουλής, που δίνει τη δυνατότητα στους προξένους της χώρας στο εξωτερικό να προσλάβουν εποχικό προσωπικό για τη θεώρηση βίζας.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι με τη σημερινή νομοθετική ρύθμιση δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα στους προξένους της χώρας μας στο εξωτερικό, να προσλαμβάνουν επιτοπίως εποχικό προσωπικό με ολιγόμηνες συμβάσεις για τη στελέχωση της υπηρεσίας έκδοσης θεωρήσεων.

Εξάλλου, σε δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης τονίζει πως το υπουργείο Εξωτερικών κάνει τη δουλειά που του αντιστοιχεί, ώστε να μην υπάρξει έστω και ένας χαμένος τουρίστας για τη χώρα το 2016, και σημειώνει πως «από κει και πέρα είναι η σειρά της τουριστικής μας βιομηχανίας να δουλέψει ποιοτικά και παραγωγικά, όπως γνωρίζει δηλαδή, ώστε οι τουρίστες αυτοί να φύγουν με άριστες εντυπώσεις και να γίνουν οι καλύτεροι διαφημιστές της χώρας μας για το μέλλον».

Επίσης, στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών σκιαγραφεί αναλυτικά τη διαδικασία έκδοσης θεώρησης εισόδου στην Ελλάδα, με λήψη βιομετρικών δεδομένων των αιτούντων και ηλεκτρονικό έλεγχο των αιτήσεων, αναφέροντας:

«Από φέτος -για πρώτη φορά- η έκδοση τουριστικής θεώρησης εισόδου (visa) γίνεται με λήψη βιομετρικών δεδομένων των αιτούντων και ηλεκτρονικό έλεγχο των αιτήσεων, για λόγους ενίσχυσης της ασφάλειας. Το νέο Πληροφοριακό Σύστημα Θεωρήσεων (VIS) εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της ζώνης Σένγκεν και είναι ιδιαιτέρως απαιτητικό ως προς τη διαχείριση των αιτήσεων».

Σημειώνει επίσης ότι από τα μέσα Δεκεμβρίου, συστάθηκε με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Νίκου Ξυδάκη Ομάδα Εργασίας, με καθήκον να εξετάσει τα νέα δεδομένα και να εισηγηθεί (όπως και έπραξε, στις 5 Ιανουαρίου 2016) τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί το υπουργείο ώστε οι αρμόδιες προξενικές αρχές να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του νέου Συστήματος.

«Ως αποτέλεσμα, προβλέφθηκε η άμεση ενίσχυση των Προξενικών μας Αρχών με πρόσθετους σταθμούς εργασίας (πρόκειται για πλήρεις μονάδες με το κατάλληλο hardware/software λήψης και διασταύρωσης βιομετρικών δεδομένων). Η σχετική προμήθεια εντάχθηκε σε συγχρηματοδοτούμενο, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόγραμμα (ISF Visa)× κατά συνέπεια επιβαρύνει, εν μέρει, το ελληνικό δημόσιο.

Επιπλέον, προβλέφθηκε η επείγουσα ενίσχυση του Γενικού Προξενείου Μόσχας με έμπειρο προσωπικό που αποσπάται από το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Προστασίας Πολίτη» προσθέτει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών και επισημαίνει πως δόθηκε οδηγία στις προξενικές αρχές στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη να ζητήσουν από τον τοπικό συνεργάτη της χώρας (πάροχο) να αυξήσει κατά 50% τον αριθμό των κέντρων παραλαβής αιτημάτων των Ρώσων πολιτών, ώστε να διευκολυνθούν ακόμα περισσότεροι που επιθυμούν να επισκεφθούν την Ελλάδα. Στην ίδια κατεύθυνση, αξιοποιούνται πλήρως οι κινητές μονάδες κατάθεσης αιτημάτων που, ήδη, διαθέτει ο «πάροχος» στη Ρωσία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: