2 εκατομμύρια ευρώ χρωστά στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ η Ε.Β.Ζ. - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 17, 2016

2 εκατομμύρια ευρώ χρωστά στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ η Ε.Β.Ζ.

Στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται η διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης να υποβάλει στην Τράπεζα Πειραιώς επιχειρηματικό σχέδιο (business plan) που να εγγυάται τη βιωσιμότητα της εταιρείας, ώστε η τράπεζα να πεισθεί να χρηματοδοτήσει την πολύπαθη επιχείρηση που βρίσκεται στο κόκκινο.
Κάτι που για τη ώρα φαντάζει πολύ δύσκολο αφού η εταιρεία καταγράφει υψηλές λειτουργικές ζημίες και εκτός από 150 εκατ. ευρώ που χρωστά στην Πειραιώς έχει επίσης σημαντικές οφειλές σε τευτλοπαραγωγούς, ΔΕΠΑ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και μεταφορείς.
Χθες η διοίκηση της εταιρείας κατέθεσε στην Εισαγγελία μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου σχετικά με τα ευρήματα ελέγχου εταιρείας ορκωτών ελεγκτών που σχετίζονται με εταιρικές πράξεις διοίκησης και διαχείρισης προηγούμενων ετών.
Πρόκειται για επισφάλειες ύψους περίπου 44 εκατ. ευρώ που βαρύνουν τον ισολογισμό της ΕΒΖ και οι οποίες έχουν δημιουργηθεί σε βάθος πενταετίας (2008- 2013) από την αδυναμία δύο χονδρεμπόρων να πληρώσουν τη βιομηχανία για της ποσότητες ζάχαρης που είχαν προμηθευτεί και εμπορευτεί.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της εταιρείας
«Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ΑΕ, κατόπιν απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου, κατέθεσε ενώπιον της αρμόδιας Εισαγγελίας δια πληρεξουσίου δικηγόρου μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, σχετικά με τα ευρήματα ελέγχου εταιρείας ορκωτών ελεγκτών που σχετίζονται με εταιρικές πράξεις διοίκησης και διαχείρισης προηγούμενων ετών. Εναπόκειται στις Εισαγγελικές Αρχές και στην απόλυτη κρίση τους να προσδιορίσουν και να εξατομικεύσουν τυχόν ποινικές ευθύνες, εφόσον αυτές προκύπτουν. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, η προδικασία σε αυτό το στάδιο είναι μυστική».
Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι από την παραπάνω διαδικασία δύσκολα θα προκύψει κάποιο συγκεκριμένο όφελος για την εταιρεία, αφού από τις δύο χονδρεμπορικές εταιρείες η μία υπολειτουργεί και η άλλη βρίσκεται σε αδράνεια και οι κατηγορίες για απιστία σε παλαιά μέλη του ΔΣ δύσκολα θα ανακόψουν -εκτός από ένα θαύμα- την πορεία προς την απαξίωση.
Επίσης, προσθέτουν ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν αναιρεί τις σοβαρές ευθύνες της νέας διοίκησης, η οποία «έκαψε» τα 30 εκατ. ευρώ που πήρε πέρσι η κυβέρνηση από τον εκκαθαριστή της εταιρείας, έκλεισε το ένα από τα δύο εργοστάσια που διαθέτει στη Σερβία και άνοιξε χωρίς λόγο για οκτώ μέρες το εργοστάσιο στην Ορεστιάδα για μικροπολιτικούς λόγους φορτώνοντας με επιπλέον κόστη την ΕΒΖ.
Η ΕΒΖ χρωστά 8 εκατ. στους τευτλοπαραγωγούς από τη σοδειά του περασμένου Φθινοπώρου, 9 εκατ. στη ΔΕΠΑ, 2 εκατ. στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ μέσα στον Φεβρουάριο θα πρέπει να καταβληθούν στο ΙΚΑ εισφορές του μισθού Δεκεμβρίου και του δώρου, ενώ παράλληλα η ΕΒΖ θα πρέπει να πληρώσει περίπου 2 εκατ. στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συμμετοχή της στις εθνικές ποσοστώσεις ζάχαρης.
Η άμεση χρηματοδότηση - αν επιτευχθεί μέσω της αρτιότητας του business plan- είναι ζωτικής σημασίας για την ΕΒΖ και τη λειτουργία της αφού οι τευτλοπαραγωγοί για να πειστούν να σπείρουν για τη νέα σοδειά ώστε να έχει αντικείμενο η εταιρεία θα πρέπει να πληρωθούν για την προηγουμένη, αλλιώς θα στραφούν σε άλλες καλλιέργειες. 

Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: