Orti Dipinti: Υπέροχος κοινωνικός λαχανόκηπος στην Φλωρεντια διδάσκει διατροφικές άξιες και κοινωνικότητα - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 04, 2015

Orti Dipinti: Υπέροχος κοινωνικός λαχανόκηπος στην Φλωρεντια διδάσκει διατροφικές άξιες και κοινωνικότητα

Ένας μοναδικός κοινωνικός λαχανόκηπος στην Φλωρεντια. H Orti Dipinti, και οι άνθρωποι που τον λειτουργούν το παρουσιάζουν το μοντέλο αυτού του κήπου: "Η Orti Dipinti είναι μια εμπειρία κοινωνικού κήπου με σπουδαία προοπτική. Είναι ένας κοινωνικός λαχανόκηπος που μέσα του δημιουργούμε ομαδικά, μας διδάσκει διατροφικές άξιες και κοινωνικότητα μαζί με την ομορφιά που μας προσφέρει η φύση. Ο κήπος δημιουργήθηκε το 2011 σε μια εγκαταλειμμένη αθλητική πίστα στο κέντρο της πόλης. Δύο χρόνια αργότερα έγιναν τα εγκαίνια με την παρουσία του τότε δήμαρχου Matteo Renzi. 
Όλα ξεκίνησαν από μια επιθυμία να αναδειχθούν σχεδόν ανέξοδα οι ξεχασμένοι δημόσιοι χώροι. Ένας κοινωνικός κήπος έχει μια σπάνια δυναμική εμπερικλείοντας άτομα από όλα τα κοινωνικά στρώματα, ενώ, ταυτόχρονα είναι ένα μάθημα πάνω σε θέματα περιβάλλοντος, διατροφής και βιωσιμότητας. Περά από καθημερινές δραστηριότητες, όπως μικροεκδηλώσεις, μαθήματα κηπουρικής, περιβάλλοντος και διατροφής, υπάρχει και μεγάλο ενδιαφέρον για θέματα ανακύκλωσης αποβλήτων, κύριως υπολειμμάτων τροφών, ξύλου, χαρτιού και οργανικών απορριμμάτων. Δημοσιεύουμε τα αποτελέσματα των δράσεών μας και τα μοιραζόμαστε με όλους τους ενδιαφερομένους που θέλουν να μάθουν από την εμπειρία μας. 
Πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τα προϊόντα της καλλιέργειάς μας ! Χάρις σε αυτά μαθαίνουμε πολλά, αφού συνήθως τα αφήνουμε να μεγαλώσουν μέχρι το τελευταίο στάδιο. 
Οι εθελοντές, μικροί και μεγάλοι, που ασχολούνται με την καλλιέργεια, στο τέλος μοιράζονται τα προϊόντα μεταξύ τους για να τα χρησιμοποιήσουν στην κουζίνα τους. Έτσι, λοιπόν, η συμμετοχή γίνεται μια εμπειρία μοναδική αφού στον ίδιο χώρο συναντιούνται όλα τα κοινωνικά στρώματα, ανταλλάσουν απόψεις και γνώσεις, συνεργάζονται και μοιράζονται τα προϊόντα της γης. 
Οι τοπικοί φορείς δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον να συνεργαστούν μαζί μας, αλλά δυστυχώς όχι σε χρηματοδοτικό επίπεδο. 
Όσο αφορά το μέλλον, ονειρευόμαστε να δημιουργήσουμε ένα μοντέλο που θα αυτοϋποστηρίζεται οικονομικά, δημιουργώντας νέες θέσεις "πράσινης" απασχόλησης. 
Είναι πεποίθηση μας, ότι είναι εφικτή η ανάπτυξη δράσεων στον τομέα αυτό και ελπίζουμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με άλλες χώρες, από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως την Αφρική, ώστε μια μέρα να ανθίσει μια μεγάλη κοινότητα κήπων!"

citythinker.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: