Μελαγχολία των Χριστουγέννων - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 24, 2015

Μελαγχολία των Χριστουγέννων

 

Σκεφτείτε τα Χριστούγεννα, ή μάλλον τις διακοπές των Χριστουγέννων. Ποια είναι η εικόνα που έρχεται στο μυαλό σας; Ένα σπίτι στολισμένο χαρούμενο, κάλαντα, δώρα, γλυκά, οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις, ή άγχος για το πώς θα ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις των ημερών, ανησυχία, ή ακόμη και έλλειψη διάθεσης;
  Αν η εικόνα που σας έρχεται στο νου είναι η δεύτερη, ίσως να έχετε κάποια στοιχεία κατάθλιψης,
  Για πολλούς ανθρώπους η περίοδος αυτή, ειδικά με τον ερχομό του καινούριου χρόνου, γίνεται περίοδος αυτοκριτικής, αξιολόγησης πεπραγμένων, λαθών, χαμένων ευκαιριών και άγχους για ένα αβέβαιο μέλλον.
  Πολλοί ακόμη είναι οι παράγοντες που προκαλούν το στρες και τη μελαγχολία των Χριστουγέννων. Η κούραση, οι υπέρμετρες και μη ρεαλιστικές φιλοδοξίες και προσδοκίες, οι οικονομικές δυσκολίες, η δυσκολία να βρεθεί κάποιος με συγγενείς και φίλους για διάφορους λόγους, π.χ. απόστασης ή ρήξης των σχέσεων, η απώλεια, ή η αρρώστια προσφιλών προσώπων...
  Ιδιαίτερα για τα άτομα της τρίτης ηλικίας, η περίοδος των εορτών μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη, γιατί η απουσία αγαπημένων προσώπων γίνεται εντονότερη και παίρνει ακόμη μεγαλύτερο βάρος. Θυμούνται τον <<παλιό καλό καιρό>>, τα πρόσωπα που δεν είναι  πια μαζί τους και ίσως τα παιδιά τους που πιθανόν βρίσκονται μακριά..
  Το αυξημένο αυτό στρες, ειδικά σε περιπτώσεις που γίνεται χρόνιο, μπορεί να οδηγήσει στη κατάθλιψη.
  Τα συμπτώματα της κατάθλιψης στα άτομα αυτά της τρίτης ηλικίας, μπορεί να μην είναι εμφανή. Η απώλεια όρεξης και ενδιαφερόντων, η τάση σε απομόνωση, είναι κάποια από αυτά που θα πρέπει να σας βάλουν σε ανησυχία. 
  Για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα του στρες και της μελαγχολίας  των εορτών και των Χριστουγέννων υπάρχει  

                                      ΛΥΣΗ

  • Καθένας θα πρέπει να έχει ρεαλιστικές προσδοκίες από τις εορτές.
  • Οι στόχοι του να είναι ρεαλιστικοί για να μπορεί να τους πραγματοποιεί.
  • Να οργανωθεί κατάλληλα σύμφωνα με τους δικούς του ρυθμούς.
  • Να είναι ρεαλιστής σχετικά με το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει.
  • Να κάνει λίστα με τις απαιτούμενες εργασίες του και να ξεκινά από τις δυσκολότερες.
  • Να θυμάται ότι οι χριστουγεννιάτικες διακοπές δεν σβήνουν με μια μονοκονδυλιά τα συναισθήματα της κατήφειας και της μοναξιάς, ή ότι άλλου κακού. Θα πρέπει όμως να τα βάλει στην άκρη το διάστημα αυτό, όσο είναι δυνατόν, για να μπορέσει να βιώσει κάτι διαφορετικό, κάτι ευχάριστο, που σίγουρα θα του κάνει καλό.
  • Να αφήσει πίσω του πεποιθήσεις του στυλ  <<κάθε πέρσι και καλύτερα>> για να μπορέσει να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία . Η κάθε εποχή και η κάθε χρονιά έχει και τα θετικά της στοιχεία, που θα πρέπει να εκτιμήσει.
  • Ένας τρόπος για να αισθανθεί κάποιος καλά την περίοδο αυτή είναι ο εθελοντισμός, ή η προσφορά των υπηρεσιών του σε συνανθρώπους που έχουν ανάγκη.
ΠΗΓΗ:ΚΑΖΑΜΙΑΣ -ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ-ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ -ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ(2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add