ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ: "Κι όμως εμείς αμαρτίες δεν κάναμε..." - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 25, 2015

ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ: "Κι όμως εμείς αμαρτίες δεν κάναμε..."

Του Στέλιου Συρμόγλου

Δεν έφταιγαν τα 14.000 νήπια που έσφαξε ο Ηρώδης, ούτε το νήπιο της Βηθλεέμ που σώθηκε έφταιγε σε τίποτα. Οι εκτελεστές δεν εκτέλεσαν τα νήπια, αλλά τη διαταγή του Ηρώδη. Ο Ηρώδης υπηρέτησε την εξουσία. Επρεπε να πατάξει κάθε αντιποίηση Αρχής. Οι περί τον Ηρώδη δεν μπορούσαν να έχουν γνώμη διαφορετική.

Το έγκλημα των Χριστουγέννων, τελικά, νομιμοποιήθηκε. Οπως και το άλλο έγκλημα του Πάσχα. Δηλαδή ή σε σκοτώνουμε νήπιο, πριν γίνεις επικίμδυνος ή σε σκοτώνουμε ώριμο, γιατί έγινες επικίνδυνος.

Σε μια περίοδο που επικρατούσε η Pax Romana, τι το αφύσικο να μιλάς για ειρήνη; Το κήρυγμα των Χριστουγέννων ακριβώς αυτό είναι: "Και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία". Δηλαδή ειρήνη και ευδαιμονία και ελευθερία και δικαιοσύνη. Αυτά τα "και" είναι που ενοχλούν...Αλλιώς θα ήταν παντού ευπρόσδεκτη η ειρήνη. Ειρήνη έχουμε και σ' ένα στρατόπεδο κρατουμένων και πεινασμένων, αν δεν προβάλλονταν αιτήματα αντιεξουσιαστικά, απαιτήσεις ζωής και ελευθερίας.

Οι λαοί έχουν μια νηπιακή ηλικία. Δεν εννοούν την ειρήνη, χωρίς τα άλλα που την ολοκληρώνουν. Τα θεωρούν αυτονόητα. Αυτά λοιπόν τα νήπια που δεν καταλαβαίνουν, πρέπει να πεθάνουν. Και πεθαίνουν, εν ειρήνη, της πείνας πάνω από 35 εκατομμύρια το χρόνο.Τα 2/3 της ανθρωπότητας υποσιτίζονται. Το 1/3 περίπου ζει καλά έως ευδαιμονικά. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι πολλοί κάτω από τις μοντέρνες δουλείες των συστημάτων.

Ομως και του 1/3 τα τιμήματα είναι πανάκριβα σε σχέση με εκείνα που απολαμβάνουν. Για να μην αναφερθούμε στις συρράξεις και στο ανεξάντλητο ρεύμα των προσφύγων ανά εποχή. Τελικά, τόσο ο Ηρώδης, όσο και ο Πιλάτος έδωσαν τα συμβολικά μοντέλα, γιατί είχαν την ιστορική ατυχία να συνδέσουν τον όνομά τους με τον ΕΝΑ!

Χριστούγεννα για πάντα, λοιπόν. Από το όραμα στο έγκλημα και από αυτό πίσω στο όραμα. Ποιος μέτρησε τη διαδρομή από το φονιά στο θύμα; Ούτε το θύμα, ούτε ο φονιάς. Και όμως η διαδρομή δεν έπαψε να γίνεται.

Για να μην είμαστε όμως τόσο μελαγχολικοί χρονιάρες μέρες, ας επισημανθεί ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη μοίρα σαν ανθρωπότητα απ' ό,τι στο παρελθόν, για λόγους ευεξήγητους, έστω και αν δεν φτάσαμε όλοι οι λαοί στο ξημέρωμα οδοιπορώντας μέσα στη νύχτα!

Λιγοστεύει η νύχτα. Το κακό είναι στον καιρό μας το μαζικό έγκλημα ανεξάρτητα από το σημείο διαδρομής που βρισκόμαστε ως ανθρωπότητα. Αλλά από αυτό το έγκλημα δεν εξαιρούνται ούτε οι....Ηρώδες. Μόνο που ο δικός τους θάνατος θα χρεωθεί ως αυτοκτονία. Αυτό, βέβαια, δεν μας απαλλάσσει από την έσχατη των ποινών.

Ζούμε το έγκλημα με υποκρισίες και νοθείες διακηρύξεων και διαστροφές ιδανικών. Το απωθητικό ξεγέλασμα για μελλοντικές ουράνιες αποκαταστάσεις των δικαίων, που σφαγιάζονται από τους παπάδες της ρουτίνας των "αγορών" και τους δεσποτάδες των "funds" και τους καρδινάλιους τους συμβεβλημένους με το εκάστοτε "ντοβλέτι".

Θα αυξάνονται οι "ζωντανοί νεκροί" ανάμεσά μας. Οι Ηρώδες έχουν τη δύναμη. Γι' αυτό παραπάνω δεν ξεχώρισε την ειρήνη από την ευδαιμονία, την ελευθερία από τη δικαιοσύνη. Αυτά τα τρία μοιράζουν τη δύναμη στους λαούς και συνθέτουν κοινωνίες με λιγότερο κράτος.

Το δυστύχημα είναι ότι και οι επαναστάσεις των λαών καταλήγουν σ' ένα παντοδύναμο κράτος. Πως θα μπορούσε να ερμηνευτεί η "δικτατορία του προλεταριάτου"; Να δικτατορεύσει το προλεταριάτο; Ποιον; Η ειρήνη είναι το μέσον. Η "ευδοκία" είναι ο σκοπός της ανθρωπότητας.

Μια ευδοκία εν ειρήνη και ελευθερία. Και ένας χορτάτος σκλάβος δεν παύει να είναι σκλάβος. Αρα μετράει το ελεύθερος. Και το μήνυμα των Χριστουγέννων αυτό είναι. Αλλιώς θα παλεύουμε για τα δεσμά μας στο όνομα της ειρήνης του τρόμου!...

Χρόνια πολλά και ανέφελα!..







Δεν υπάρχουν σχόλια:

add