«Πράσινο φως» για απαλλοτρίωση κτισμάτων απέναντι από το Αρχαίο Θέατρο - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Τρίτη, Δεκεμβρίου 29, 2015

«Πράσινο φως» για απαλλοτρίωση κτισμάτων απέναντι από το Αρχαίο Θέατρο


«Πράσινο φως, για την απαλλοτρίωση, εντός του 2016, των κτισμάτων που βρίσκονται στον χαρακτηρισμένο ως Κοινόχρηστο Χώρο (ΚΧ), τετράγωνο απέναντι από το Α’ Αρχαίο Θέατρο και περικλείεται από τους δρόμους Παπαναστασίου, Βενιζέλου, Απόλλωνος και Υδρας, δίνει η απόφαση του Πράσινου Ταμείου για χρηματοδότηση με 7 εκατ. ευρώ της συγκεκριμένης απαλλοτρίωσης. Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση, που προέκυψε μετά από τις στοχευμένες παρεμβάσεις και ενέργειες της δημοτικής αρχής.

Αναλυτικά, ο κ. Καλογιάννης τόνισε τα εξής:
«Εδώ και 16 μήνες, από την ημέρα της ανάληψης καθηκόντων, η δημοτική αρχή έχει θέσει ως ένα από τους βασικούς στόχους της, το σχεδιασμό των μεγάλων παρεμβάσεων που απαιτεί η πόλη και συνολικά ο Δήμος Λαρισαίων. Έχουμε δηλώσει πως στόχος μας είναι να σχεδιάσουμε την πόλη της επόμενης δεκαπενταετίας.

Αυτόν τον βασικό στόχο, προσπαθήσουμε να υπηρετήσουμε, μαζί βεβαίως με την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας.
Ήδη ο Δήμος Λαρισαίων διαθέτει σημαντικά εργαλεία και αναφέρομαι στις μεγάλες επιστημονικές μελέτες που δείχνουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει την επόμενη δεκαπενταετία, ώστε πράγματι η Λάρισα να κάνει το άλμα που χρειάζεται.

Όπως όλοι γνωρίζετε τους τελευταίους μήνες, τόσο ο ίδιος όσο και οι αντιδήμαρχοι έχουμε συμμετάσχει σε πολλές συναντήσεις με πολιτικά και υπηρεσιακά στελέχη υπουργείων για τα ζητήματα που αφορούν στο μέλλον της πόλης.

Ήδη σ΄ αυτό το διάστημα :
Έχει εκπονηθεί και κατατεθεί ένας άρτιος φάκελος διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης γα το 2021.
Βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων με τα υπουργείο Εθνικής Άμυνας το ζήτημα της διεκδίκησης, στη βάση του κοινού οφέλους, στρατιωτικών εκτάσεων
Δρομολογούνται παρεμβάσεις ώστε το Α΄ Αρχαίο Θέατρο να γίνει επισκέψιμο και λειτουργικό
Υποβλήθηκε το τοπικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων, το οποίο η αρμόδια Ειδική Γραμματεία, θεωρεί ως πρότυπο.

Την ίδια περίοδο, εξελίσσονται και άλλες παρεμβάσεις για άλλα εξίσου σημαντικά ζητήματα της πόλης. (π.χ. με τις εκτάσεις του ΟΣΕ για την αξιοποίηση των οποίων συνεχίζονται οι συσκέψεις ώστε να βρεθεί η καλύτερη λύση

Είμαστε πεπεισμένοι ότι το νέο έτος, το 2016 όλη αυτή η προεργασία που έχει γίνει σε επιστημονικό αλλά και σε πολιτικό διεκδικητικό επίπεδο, θα φέρει σημαντικά αποτελέσματα προς όφελος του Δήμου Λαρισαίων. Πρόκειται για μικρά σταθερά βήματα που προμηνύουν ένα μεγάλο άλμα στον στόχο μας να ξαναχτίσουμε την πόλη μας και τη ζωή όλων μας.

Ήδη, τα πρώτα δείγματα καταγράφονται.
Σήμερα είναι μια ξεχωριστή στιγμή.

Έτσι, με ιδιαίτερη χαρά, λοιπόν ως δήμαρχος Λαρισαίων ανακοινώνω πως ο Δήμος με μεθοδευμένες και στοχευμένες ενέργειες, εξασφάλισε μέσω του Πράσινου Ταμείου, ποσό περίπου 7 εκατ. ευρώ (6,8 εκατ. ευρώ) το οποίο θα διατεθεί για την απαλλοτρίωση των κτισμάτων που βρίσκονται στον χαρακτηρισμένο ως Κοινόχρηστο Χώρο (ΚΧ) 867 Γ. Πρόκειται για τα κτίσματα που βρίσκονται απέναντι από το Αρχαίο Θέατρο και περικλείεται από τους δρόμους Παπαναστασίου, Βενιζέλου, Απόλλωνος και Ύδρας.

Όπως γίνεται αντιληπτό, μιλάμε για μια σημαντικότατη εξέλιξη, που ικανοποιεί ένα αίτημα της πόλης από το 1985. Η κατεδάφιση των κτιρίων στο συγκεκριμένο Κοινόχρηστο Χώρο, θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάδειξη του σημαντικότερου μνημείου της πόλης, θα αναβαθμίσει τη συγκεκριμένη περιοχή και αλλά και γενικότερα στη διαχείριση των Κοινόχρηστών Χώρων.

Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση δεν σχετίζεται με τις συζητήσεις του Δήμου Λαρισαίων με το Υπουργείο Πολιτισμού και τις 4 συγκεκριμένες προτάσεις που έχει κάνει για το Αρχαίο Θέατρο. Αυτές συνεχίζονται παράλληλα και αναμένουμε σύντομα και σ΄ αυτές θετικές εξελίξεις. .

Η σημαντική αυτή απόφαση ελήφθη από το Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου, μετά από σχετικό έγγραφο αίτημα του Δήμου και αφού βεβαίως είχαν προηγηθεί σχετικές συζητήσεις επί μακρόν. Θα ήθελα σ΄ αυτό το σημείο να ευχαριστήσω το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη κυβέρνηση για την ικανοποίηση του αιτήματος.

Αυτό που από την πλευρά μου, θέλω να επισημάνω είναι ότι η δημοτική αρχή του Δήμου Λαρισαίων εργάζεται ακούραστα από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων προκειμένου να δρομολογήσει λύσεις για τα μεγάλα αλλά και για τα καθημερινά προβλήματα της πόλης.

Κινούμαστε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και επιστημονική τεκμηρίωση, ώστε να μπορέσουμε να πιέσουμε και να πείσουμε. Πιστεύω ότι τα αποτελέσματα αυτής της δουλειάς που έχει προηγηθεί, αθόρυβα και στοχευμένα, θα φανεί μέσα στο 2016. Η Λάρισα, όπως έχουμε πει ετοιμάζεται να βγει από τη στασιμότητα, ετοιμάζεται για το ένα σημαντικό άλμα.

Στη συνέντευξη παρέστη και ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Αστικής Ανάπτυξης και Υποδομών κ. Δημήτρης Μαβίδης, ο οποίος αναφέρθηκε σε τεχνικά στοιχεία της απόφασης και στις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: