Eθισμός στο διαδίκτυο: Πρόσεξε αυτά τα σημάδια! - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Παρασκευή, Νοεμβρίου 06, 2015

Eθισμός στο διαδίκτυο: Πρόσεξε αυτά τα σημάδια!

Δυστυχώς και στη χώρα μας είναι υπαρκτό το πρόβλημα του εθισμού από το διαδίκτυο και τα videogames, ιδιαίτερα σε άτομα μικρής ηλικίας. 


Η κατάχρηση ή αλόγιστη χρήση του internet μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στην ψυχοσωματική υγεία των εφήβων. 


Συχνά, χάνεται η αίσθηση του χώρου και του χρόνου που κάποιος είναι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο και δημιουργείται η εξάρτηση.


Πώς μπορούμε, λοιπόν, να διακρίνουμε τον έφηβο ή την έφηβη που είναι στα πρόθυρα να εθιστεί ή έχει ήδη εθιστεί στον Η/Υ του;

Υπάρχουν κάποια προειδοποιητικά σημάδια. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα ακόλουθα:

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣΟ έφηβος :
Νιώθει υπέρμετρη ευχαρίστηση όση ώρα ασχολείται με τον υπολογιστή του.
Ζητά όλο και περισσότερο χρόνο να είναι στο διαδίκτυο.
Νιώθει αδύναμος να «αποσυνδεθεί» από τον Η/Υ του.
Είναι στεναχωρημένος όταν δε βρίσκεται στον υπολογιστή. Όταν του αποσπούν το μέσο διασκέδασής του, γίνεται οξύθυμος και εριστικός.
Παραμελεί τις σχέσεις του με την οικογένεια και τους φίλους του. Νιώθει ανούσιο οτιδήποτε δεν περιλαμβάνει «σερφάρισμα» στο διαδίκτυο.
Αποφεύγει να λέει την αλήθεια, τόσο για τον χρόνο που χρησιμοποιεί το internet, όσο και για τις Ιστοσελίδες που επισκέπτεται.
Αντιμετωπίζει προβλήματα στη σχολική του φοίτηση, καθώς το μυαλό του βρίσκεται μονίμως στο διαδίκτυο.


ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ


Ο έφηβος :Αντιμετωπίζει συχνά διαταραχές ύπνου. Οι συνήθειες ύπνου αλλάζουν (π.χ. ωράριο ύπνου) ή ο ύπνος δεν είναι συνεχής και ήρεμος (επηρεάζεται από την εικονική πραγματικότητα των videogames).
Απορροφάται τόσο πολύ από αυτήν τη δραστηριότητα, που συχνά ξεχνά να φάει ή ακόμα και να ασχοληθεί με την ατομική του υγιεινή.
Υποφέρει από ημικρανίες, ξηρά μάτια και εμφανίζει, αρκετές φορές, μυωπία (όταν η οθόνη του υπολογιστή βρίσκεται για πολύ ώρα πολύ κοντά στον χρήστη). Επίσης, έχουν αναφερθεί και περιπτώσεις «φωτοφοβίας», δηλαδή, μιας σπάνιας αδυναμίας του εγκεφάλου να αντιμετωπίσει τα μαζικά, έντονα οπτικά ερεθίσματα.
Έχει έντονους πόνους στη σπονδυλική στήλη, όταν η στάση του σώματός του (σε όλη τη διάρκεια που είναι μπροστά στον υπολογιστή) δεν είναι η κατάλληλη. Εμφανίζεται, κυρίως, σκολίωση και άλλες μυοσκελετικές παθήσεις.


Τρόποι Αντιμετώπισης του ΠροβλήματοςΕάν κάποιος φίλος σου ή εσύ ο ίδιος διαπιστώσεις ότι έχεις χάσει το μέτρο ή την ισορροπία μεταξύ χρήσης και κατάχρησης του διαδικτύου
Εάν νιώθεις αδύναμος να χειριστείς την κατάσταση
Εάν νιώθεις ότι έχεις χάσει μέρος της πραγματικής σου ζωής και έχεις εγκλωβιστεί στην πλασματική πραγματικότητα των videogames
Εάν σου δίνει ικανοποίηση μόνο το «σερφάρισμα» στο διαδίκτυο και όχι οι διαπροσωπικές σχέσεις και οι χαρές της ζωής
ΤΟΤΕ, ίσως να χρειάζεται να ζητήσεις βοήθεια από τους δικούς σου ανθρώπους ή από κάποιον ειδικό.

Πηγή:boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add