Πρέπει ή όχι τα παιδιά να πηγαίνουν σε κηδείες; - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Τετάρτη, Νοεμβρίου 04, 2015

Πρέπει ή όχι τα παιδιά να πηγαίνουν σε κηδείες;

Καλησπέρα σας είμαι μητέρα δύο κοριτσιών ηλικίας 8 και 6 ετών σύντομα πρόκειται να βιώσουμε την απώλεια της πεθεράς μου και θέλω να σας συμβουλευτώ για την παρουσία των παιδιών στη νεκρώσιμη τελετή. 



Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων


Αγαπητή αναγνώστρια. Απευθύναμε το ερώτημά σας στην Μαρία Παπαδημητρίου, παιδοψυχίατρο (συνεργάτιδα της θεραπευτικής και διαγνωστικής Μονάδας για το Παιδί, Σπύρος Δοξιάδης)

Σχετικά με την ερώτηση της αναγνώστριάς σας για την επικείμενη απώλεια της γιαγιάς και την συμμετοχή των παιδιών σε όλες τις τελετουργίες σχετικά με το πένθος είναι σημαντικό τα παιδιά να είναι παρόντα τόσο στην ίδια την κηδεία όσο και σε ότι προηγηθεί. 


Αυτό θα τα βοηθήσει να κλείσουν και μέσα τους έναν κύκλο που αφορά στην γιαγιά τους και στην σχέση τους μαζί της. 


Παράλληλα θα μπορέσουν να επεξεργαστούν τα συναισθήματά τους, καθώς θα τα μοιραστούν με τους υπόλοιπους, θα ρωτήσουν και θα μπορέσουν να σκεφτούν και όχι να φανταστούν τί είναι αυτό που συνέβη στη γιαγιά και στην οικογένειά τους. Σε αυτό το πλαίσιο είναι απαραίτητο να εκφράζονται και από τους γονείς τα δικά τους συναισθήματα για την επικείμενη απώλεια της γιαγιάς και όχι να κρύβονται προκειμένου να μην αναστατωθούν ή να μην στενοχωρηθούν. 


Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις να υπάρχει η κατάλληλη πλαισίωση και για τα δύο παιδιά, κάποιος ενήλικας διαθέσιμος να απαντήσει στις ερωτήσεις τους και να τις φροντίσει σε ότι χρειαστούν κατά την διάρκεια τους. 


Τέλος, είναι απαραίτητη η κατάλληλη προετοιμασία μέσα από συζητήσεις για όσα συμβαίνουν και όσα θα συμβούν γύρω από τον θάνατο της γιαγιάς. 


Πηγή:boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add