Η προσωπικότητα καθορίζει αν θα είστε ευτυχείς ως εργένηδες - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Παρασκευή, Νοεμβρίου 06, 2015

Η προσωπικότητα καθορίζει αν θα είστε ευτυχείς ως εργένηδες

Μπορεί πράγματι να είναι κάποιος ευτυχισμένος μέσα στη μοναξιά του, αρκεί η προσωπικότητά του να διαθέτει ορισμένα γνωρίσματα, δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Social Psychological and Personality Science.


Η σχέση μεταξύ προσωπικότητας και οικογενειακής κατάστασης μπορεί επίσης να υποδείξει ποια άτομα είναι πιο πιθανό να παραμείνουν για περισσότερο καιρό εκτός σχέσης και ποια άτομα είναι αυτά που επιζητούν πιο έντονα να συνάψουν και να διατηρήσουν μια μόνιμη σχέση.

Η νέα μελέτη εκπονήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Ώκλαντ στη Νέα Ζηλανδία και βασίστηκε σε 4.000 ενήλικες. Στόχος των ερευνητών ήταν να εξετάσουν κατά πόσο άτομα με διαφορετικό ταμπεραμέντο –και κατ' επέκταση διαφορετικούς στόχους– είναι λιγότερο ή περισσότερο ευτυχή ως εργένηδες.

Διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με υψηλούς «στόχους αποφυγής» (avoidance goals) τα... περνούν και μόνα τους καλά, καθώς μια σχέση συνεπάγεται συχνά ανεπιθύμητες διενέξεις και αυξημένο κοινωνικό στρες. Από την άλλη, άτομα που δεν θέτουν τέτοιου είδους στόχους είναι πιο ευτυχισμένα όταν βρίσκονται σε σχέση, καθώς θεωρούν το στρες της σχέσης δευτερεύον και εστιάζουν στα θετικά της συνύπαρξης με το σύντροφο.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης φαίνεται να υποστηρίζουν τη θεωρία ότι δεν κάνει η ίδια η σχέση τον άνθρωπο ευτυχισμένο, αλλά πως η προσωπικότητα του ατόμου καθορίζει αν θα είναι ευτυχισμένος μέσα στη σχέση.

Οι ερευνητές δεν εξέτασαν βέβαια γιατί για ορισμένους ανθρώπους αποτελεί προτεραιότητα η αποφυγή του στρες που σχετίζεται με μια μόνιμη σχέση, εκτιμάται όμως ότι η εξέλιξη αυτή εξαρτάται τόσο από εγγενή όσο και από επίκτητα κοινωνικά γνωρίσματα.

Πηγή: onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: