Γιατι κανουν ΚΡΑΚ τα γονατα, αγκωνες, σπονδ.στηλη κ.α.; - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Τετάρτη, Νοεμβρίου 04, 2015

Γιατι κανουν ΚΡΑΚ τα γονατα, αγκωνες, σπονδ.στηλη κ.α.;

Ταλαιπωρείστε κατά περιόδους από ‘‘αδικαιολόγητες’’ ενοχλήσεις στις αρθρώσεις σας; Παρακάτω, θα βρείτε τις πραγματικές αιτίες πίσω από αυτά τα περίεργα ‘‘κρικ-κρακ’’ που ηχούν από τις κλειδώσεις σας, καθώς και πολύτιμες συμβουλές για να τα αντιμετωπίσετε.

Τις τελευταίες μέρες, οι αρθρώσεις σας πονάνε πολύ και συχνά-πυκνά ηχούν κάτι περίεργα ‘‘κρικ-κρακ’’. Έχετε προσπαθήσει να θυμηθείτε μήπως χτυπήσατε κάπου ή μήπως τις καταπονήσετε πάνω σε κάποια υπερπροσπάθεια, όμως μάταια. Ειδικά τον τελευταίο καιρό, δεν έχει χρειαστεί να σηκώσετε βαριά πράγματα, ενώ λόγω ζέστης έχετε σταματήσει τελείως και το γυμναστήριο. Τι φταίει λοιπόν για αυτές τις φαινομενικά αδικαιολόγητες ενοχλήσεις; Όπως εξηγούν οι ειδικοί της ψυχοσωματικής, οι ‘‘δυσκαμψίες’’ του χαρακτήρα αντανακλώνται πάνω στις αρθρώσεις. Μάθετε λοιπόν ποιες αδυναμίες της προσωπικότητάς σας ευθύνονται για αυτές τις αρθριτικές διαταραχές…

Ώρα 8:30 το πρωί κι εσείς ξεκινάτε ξεκούραστοι από το σπίτι σας για να πάτε στη δουλεία. Είναι μία πανέμορφη ηλιόλουστη μέρα. Αποφασίζετε λοιπόν να μην πάρετε το λεωφορείο, αλλά να περπατήσετε μέσα από το πάρκο της γειτονιάς σας. Μία πρωινή βόλτα είναι ό,τι πρέπει για να απολαύσετε αυτή τη γλυκιά ηλιόλουστη μέρα και να ξεχαστείτε για λίγο από τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις που βαραίνουν το μυαλό σας. Καθώς όμως, περπατάτε ξέγνοιαστοι μέσα στο πράσινο, ξαφνικά νιώθετε τους αστραγάλους σας να υποχωρούν και χάνετε το έδαφος. Ο πόνος είναι τέτοιος που σας κόβει την ανάσα. Ωστόσο, δεν αντιμετωπίζετε συχνά ενοχλήσεις στις αρθρώσεις. Φταίνε λοιπόν τα καινούργια σας παπούτσια ή μήπως κάτι άλλο;

Στο μυοσκελετικό σύστημα, έργο των αρθρώσεων είναι να εγγυώνται την ευκινησία, δηλαδή τη ‘‘δυναμική’’ σχέση ανάμεσα στα οστά. Όπως εξηγούν όμως ειδικοί της ψυχοσωματικής και της ψυχοθεραπείας, η υγεία των αρθρώσεων εξαρτάται από την ικανότητά μας να κινούμαστε με βάση το συναίσθημα, να προσεγγίζουμε τους άλλους και να είμαστε και οι ίδιοι προσιτοί.

Κάθε άρθρωση έχει τη δική της ιστορία

Τα αρθριτικά προβλήματα ερμηνεύονται διαφορετικά από την ψυχοσωματική ανάλογα με την άρθρωση που αφορούν. Και μερικές φορές, ανάλογα και με την περίοδο εμφάνισής τους. Σε γενικές γραμμές, φαίνεται ότι υπάρχουν συγκεκριμένες στιγμές, κατά τις οποίες παρατηρούνται ενοχλήσεις στις κλειδώσεις, κυρίως σε δύσκολες ή ανατρεπτικές περιόδους της ζωής μας. Για παράδειγμα, η αλλαγή δουλειάς, ο γάμος ή η γέννηση ενός παιδιού και σίγουρα η αλλαγή εποχής θεωρούνται κρίσιμες στιγμές που φέρνουν αλλαγές και δυσκολίες στην καθημερινότητά μας, οι οποίες αντανακλώνται και πάνω στις αρθρώσεις.

Αγκώνας: Μάθετε να αποστασιοποιείστε από το πλήθος

Ψυχοσωματική εξήγηση: Οι ενοχλήσεις στην περιοχή του αγκώνα (όπως η αρθρίτιδα και η επικονδυλίτιδα) εμφανίζονται πιο σπάνια σε σχέση με αυτές που εντοπίζονται σε άλλες αρθρώσεις του σώματος, όμως είναι εξίσου οδυνηρές. Η ύπαρξή τους μπορεί να οφείλεται σε τυχόν δυσκολία σας για αποστασιοποιηθείτε από τον υπόλοιπο κόσμο και να εκτονώσετε σωστά την επιθετικότητά σας. Όπως εξηγούν οι ειδικοί της ψυχοσωματικής, οι αγκώνες, όπως και οι ώμοι, βοηθούν στην οριοθέτηση του χώρου ενός ανθρώπου μέσα στο σύνολο.

Συμβουλή: Αν υποφέρετε από ενοχλήσεις στους αγκώνες, τότε μπορείτε να βρείτε σημαντική βοήθεια στην αρωματοθεραπεία: μπείτε σε ένα κατάστημα αιθέριων ελαίων, μυρίστε διάφορες εσάνς και επιλέξτε αυτή που νιώθετε ότι σας ταιριάζει καλύτερα. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε μερικές σταγόνες για να πραγματοποιήσετε μασάζ στα σημεία όπου είναι πιο έντονος ο πόνος. Προσπαθήστε με λίγα λόγια να χαρίσετε τρυφερότητα στον εαυτό σας και θα ανακτήσετε γρήγορα τις δυνάμεις σας.

Γοφός: Απελευθερώστε τα ένστικτα και τα πάθη σας

Ψυχοσωματική εξήγηση: Αν είναι ο γοφός σας αυτός που κάνει ‘‘κρικ κρακ’’, τότε και αυτή η ενόχληση μπορεί να αποκαλύπτει ότι δυσκολεύεστε να έρθετε σε επαφή με τον εξωτερικό κόσμο και ότι διακατέχεστε από ένα αίσθημα αδυναμίας και ανικανότητας. Αν υποφέρετε από ενοχλήσεις στους γοφούς, είναι πολύ πιθανό να βρίσκετε δύσκολο (αν όχι ακατόρθωτο) να βασιστείτε στο συναίσθημα προκειμένου να προσεγγίσετε τους γύρω σας ή να γίνετε οι ίδιοι πιο προσιτοί. Αξίζει ακόμα να αναφερθεί ότι οι γοφοί βρίσκονται κοντά στο γεννητικό και εντερικό σύστημα, πράγμα που σημαίνει ότι συνδέονται με τη σεξουαλική πλευρά του εαυτού σας, αλλά και με την πιο ‘‘σπλαχνική’’, δηλαδή το ένστικτο.

Συμβουλή: Μία αποτελεσματική θεραπεία για όσους υποφέρουν από πόνους στους γοφούς, είναι τα μαθήματα λατινο-αμερικανικών χορών. Διεγείροντας την κίνηση της λεκάνης, προσφέρουν ευεργετικά αποτελέσματα σε επίπεδο αρθρώσεων.

Λαιμός: Αν πονάει, αποφορτίστε το μυαλό σας

Ψυχοσωματική εξήγηση: Τον τελευταίο καιρό, αισθάνεστε συχνά έναν επίμονο πόνο στο λαιμό σας; Είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίζετε τέτοιου είδους ενοχλήσεις, αν τείνετε να είστε υπερβολικά λογικοί ή αν προβληματίζεστε έντονα με τα όσα σας συμβαίνουν καθημερινά. Είναι δηλαδή σαν να φορτώνετε το κεφάλι σας με σκέψεις και το κάνετε πολύ βαρύ για να το αντέξει ο λαιμός που το στηρίζει. Από την άλλη μεριά, ο λαιμός μπορεί να επιβαρυνθεί και σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε κάποια σημαντική και καθοριστική αλλαγή στη ζωή σας (για παράδειγμα, στη δουλειά ή στη σχέση με το σύντροφό σας).

Συμβουλή: Αν υποφέρετε από την περίφημη αυχενική αρθρίτιδα, δεν έχετε παρά να καταφύγετε σε μία πολύ απλή άσκηση: ακουμπήστε τον αυχένα, τους ώμους και τους γλουτούς σας σε έναν τοίχο, κρατήστε τα πόδια σας ανοιχτά σε απόσταση 10 εκατοστών, και φέρτε το πηγούνι σας κοντά στο στήθος. Με αυτόν τον τρόπο, θα καταφέρετε να μετατοπίσετε το ‘‘βάρος’’ που πιέζει το λαιμό και τους ώμους σας.

Μουρουνέλαιο για δυνατές αρθρώσεις

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cardiff στη Μεγάλη Βρετανία, βρήκαν ότι τα λιπαρά οξέα ωμέγα -3, που είναι τα κύρια συστατικά του μουρουνέλαιου, καταστέλλουν τις φλεγμονές στις αρθρώσεις. Σταματούν τη σταδιακή καταστροφή του χόνδρου των αρθρώσεων και αποτρέπουν την περαιτέρω εκφυλιστική εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας.

Γόνατο: Αναγνωρίστε τα όριά σας

Ψυχοσωματική εξήγηση: Η συγκεκριμένη άρθρωση έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά. Πρώτα από όλα, χρησιμεύει στο γονάτισμα και άρα στην αναγνώριση της ανωτερότητας κάποιου άλλου και την εκδήλωση θαυμασμού προς το μέρος του. Κατ’ αυτήν την έννοια, αν αντιμετωπίζετε κινητικά προβλήματα στην περιοχή των γονάτων, τότε αυτά μπορεί να αποκαλύπτουν μία ‘‘δυσκαμψία’’ του χαρακτήρα σας, που δεν σας επιτρέπει να αποδεχτείτε τα όριά σας. Αλλά όχι μόνο. Το γόνατο είναι μία άρθρωση που στηρίζει τη λεκάνη και άρα συνδέεται με τη σεξουαλική πλευρά του εαυτού σας: δεν αποκλείεται λοιπόν να αντιμετωπίζετε ενοχλήσεις στο εν λόγω σημείο, αν η σεξουαλική σας ζωή δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική.

Συμβουλή: Για να προλάβετε ενοχλήσεις στα γόνατα, θα πρέπει να γυμνάζεστε συστηματικά. Η γιόγκα αποδεικνύεται η ιδανική άσκηση στην προκειμένη περίπτωση, καθότι σας επιτρέπει να φτάσετε σε βαθύτερα επίπεδα αυτογνωσίας και να γνωρίσετε τις αδυναμίες του χαρακτήρα σας.

Αστράγαλος: Αναζητήστε μεγαλύτερη ισορροπία στη ζωή σας

Ψυχοσωματική εξήγηση: Είναι η άρθρωση που στηρίζει και συγκρατεί όλο το βάρος του σώματος, οπότε συνδέεται άμεσα με την ισορροπία σας. Όπως εξηγούν οι ειδικοί της ψυχοσωματικής, οι αστράγαλοι βρίσκονται πολύ κοντά στο έδαφος και άρα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη μιας ισορροπημένης σχέσης με τον κόσμο των υλικών αγαθών. Ακόμα, καθότι οι αστράγαλοι σας επιτρέπουν όταν περπατάτε – ειδικά με τακούνια – να παραμένετε σταθεροί λικνίζοντας τη λεκάνη, συνδέονται και με τη διάσταση της γοητείας. Συνεπώς, ελαφριές ενοχλήσεις στις συγκεκριμένες αρθρώσεις μπορεί να αποκαλύπτουν προβλήματα και σε αυτό το ‘‘μέτωπο’’.

Συμβουλή: Όπως και για τις ενοχλήσεις στους γοφούς, έτσι και στην προκειμένη περίπτωση ενδείκνυται τα μαθήματα λατινοαμερικανικών χορών. Με μία μικρή διαφορά: είναι καλύτερα να χορεύετε ξιπόλητοι για να έχετε άμεση επαφή με το έδαφος. Με αυτόν τον τρόπο, διεγείρεται ακόμα περισσότερο η κίνηση των αστραγάλων.

Δάχτυλα: Προσεγγίστε τον κόσμο με θάρρος

Ψυχοσωματική εξήγηση: Τα χέρια επιτρέπουν την άμεση επαφή με τον εξωτερικό κόσμο. Όπως υποστηρίζουν λοιπόν οι ειδικοί της ψυχοσωματικής, οι αρθρώσεις τους υποφέρουν όταν αντιμετωπίζετε πρόβλημα στις διαπροσωπικές σας σχέσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε δάχτυλο συμβολίζει και κάτι διαφορετικό. Για παράδειγμα, ο αντίχειρας αντανακλά την ικανότητά σας να παίρνετε πράγματα: αν νιώθετε πόνο σε αυτό το δάχτυλο, τότε κατά πάσα πιθανότητα διστάζετε να διεκδικήσετε αυτά που έχετε ανάγκη. Αντιθέτως, ένας πόνος στον δείκτη (δάχτυλο με το οποίο ορίζεται η κατεύθυνση και δίνονται οι εντολές) μπορεί να αποκαλύπτει ότι δυσκολεύεστε να αποδείξετε την αξία σας, ενώ μια ενόχληση στον μέσο (το πιο μακρύ δάχτυλο που συμβολίζει τη δύναμη) μπορεί να σημαίνει ότι δεν καταφέρνετε να εκφράσετε τη ζωτική σας ενέργεια.

Συμβουλή: Μία έξυπνη ιδέα για να ανακουφιστείτε από τέτοιου είδους διαταραχές; Δοκιμάστε να χαλαρώσετε τις αρθρώσεις σας παίζοντας με ένα κομμάτι πηλό, μια πλαστελίνη, ένα ευχάριστο υλικό για την αφή. Στόχος είναι να αποκαταστήσετε την επαφή σας με την ύλη. Μία άλλη καλή άσκηση είναι να πάρετε λίγη άμμο, να τη ζεστάνετε στο φούρνο και στη συνέχεια να την ανακατέψετε με νερό και να την πλάσετε στα χέρια σας για αρκετή ώρα.

Τα βότανα που εξουδετερώνουν τον πόνο

Επωφεληθείτε από τις ‘‘γλυκές θεραπείες’’. Στην περίπτωση των αρθριτικών πόνων, ειδικά αν προέρχονται από κάποια ψύξη που αποτελεί σύνηθες φαινόμενο του καλοκαιριού, αποδεικνύονται ευεργετικές οι αλοιφές που περιέχουν καψαϊκίνη (το ενεργό συστατικό της κόκκινης πιπεριάς). Πραγματοποιήστε απαλό μασάζ στην περιοχή που πονάει: έχει αναλγητική και χαλαρωτική δράση. Υπάρχουν ακόμα και άλλα συστατικά με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, τα οποία λαμβάνονται ως ξηρά αποστάγματα σε μορφή κάψουλας από το στόμα, όπως η ιτιά και η boswellia (είδος λιβανιού).

Η γνώμη του ορθοπεδικού

Αν δεν έχετε χτυπήσει, αλλά ταλαιπωρείστε από έντονη ενόχληση στις αρθρώσεις σας, τότε είναι πιθανό να καθίσατε σε λάθος στάση για πολλή ώρα. Για παράδειγμα, αυτό μπορεί να συμβεί αν μείνετε για πολλή ώρα καθισμένοι στο αυτοκίνητο, κάτι που έχει επίδραση στα γόνατα. Όπως εξηγούν οι ορθοπεδικοί, ένας τέτοιος πόνος μπορεί να οφείλεται ακόμα σε έναν επαναλαμβανόμενο μικροτραυματισμό (όπως στην περίπτωση της επικονδυλίτιδας). Μία άλλη πιο σοβαρή αιτία μπορεί να είναι η ύπαρξη φλεγμονής στην εν λόγω άρθρωση (μετά από έναν τραυματισμό) ή η αφετηρία μιας ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Σε αυτήν την περίπτωση, αν ο πόνος δεν υποχωρήσει μέσα σε 2-3 μέρες, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: