Ο νέος ύμνος του ΠΑΟΚ στα Ποντιακά! - Δικέφαλος Σταυραετός σην Πόλην εγενέθεν - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Τετάρτη, Οκτωβρίου 28, 2015

Ο νέος ύμνος του ΠΑΟΚ στα Ποντιακά! - Δικέφαλος Σταυραετός σην Πόλην εγενέθεν




των Βαγγέλη Στολάκη – Γιώτας Ρουμελιώτη


Μια ευχάριστη έκπληξη επιφυλάσσει ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης στους χιλιάδες ανά την υφήλιο υποστηρικτές του δικεφάλου του Βορρά. Συγκεκριμένα, ο κ. Σαββίδης κρατά τις τελευταίες ώρες στα χέρια του το CD στο οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνεται και ο νέος ύμνος του ΠΑΟΚ στα… Ποντιακά!


Το τραγούδι επιμελήθηκε σε μουσική ο γνωστός λυράρης Δημήτρης Καρασαββίδης, γνωστός για τα Ποντιακά του τραγούδια, ενώ οι στίχοι είναι του Μιχάλη Νικολαΐδη . Τον νέο ύμνο του ΠΑΟΚ τραγουδά εκτός από τον κ. Καρασαββίδη και ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης -γνωστός και ως το αηδόνι του ποντιακού ελλληνισμού – ο οποίος συμμετέχει στον εν λόγω δίσκο σε τρία τραγούδια.


«Είναι μια δουλειά πολύ προσεγμένη. Εκτιμώ θα αρέσει στον κόσμο. Είμαι περήφανος που συμμετέχω σε μια τόσο αξιόλογη προσπάθεια. Για μένα είναι ο 40ος δίσκος. Εκτιμώ ότι με αυτό το CD ανοίγει ο δρόμος για πολλές συνεργασίες με τον Δημήτρη Καρασαββίδη» αναφέρει στην Karfitsa ο κ. Καραπαναγιωτίδης.



Από την πλευρά του ο συνθέτης και δημιουργός του CD που περιλαμβάνει τον νέο ύμνο του ΠΑΟΚ σχολιάζει: «Πρόκειται για δεκατρία καταπληκτικά τραγούδια. Παλαιότερα και νέες εκτελέσεις. Μέσα στο CD υπάρχει και ο νέος ύμνος του ΠΑΟΚ που πιστεύω πως θα αγαπηθεί από τον κόσμο. Το τραγούδι είναι στην αρχαία ελληνική διάλεκτο και υπάρχει ένα δίστιχο στην Νέα Ελληνική».


Το CD έχει τον τίτλο: «Ύμνος ΠΑΟΚ: Πόντος, Μνήμη, Ιστορία». Αποτελείται από 13 τραγούδια και συμμετέχουν γνωστοί και αξιόλογοι καλλιτέχνες. Μεταξύ αυτών οι: Δημήτρης Καρασαββίδης, Κώστας Καραπαναγιωτίδης, Στάθης Νικολαΐδης, Χρήστος Παπαδόπουλος, Μπάμπης Κεμενατζίδης κ.α. Σε πολλά τραγούδια συμμετέχει ο Ευξείνιος Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος, τον οποίο ίδρυσε και είναι πρόεδρός του ο Δημήτρης Καρασαββίδης. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολλά τραγούδια «παίζουν» οκτώ ποντιακές λύρες ταυτόχρονα.


Η συνάντηση και το… δώρο!


Στο μεταξύ σήμερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προέδρου του ομίλου « Ν.Κ. Media Group» και εκδότη της εφημερίδας ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ και της Karfitsa, Νικολάου Καραμανλή με τον Πρόεδρο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη στο Μακεδονία Παλλάς.


Παρόντες ήταν και οι δημιουργοί του ποντιακού δίσκου, Δημήτρης Καρασαββίδης, Κώστας Καραπαναγιωτίδης και Μιχάλης Νικολαϊδης οι οποίοι μάλιστα επεφύλαξαν ένα δώρο στον κ.Σαββίδη! Του χάρισαν ένα κάδρο με την ασπρόμαυρη φανέλα του ΠΑΟΚ και στη μέση υπήρχε το ποντιακό CD που ήταν βαμμένο στα ίδια ακριβώς χρώματα, καθώς εμπεριέχει τον… ύμνο της ομάδας στην ποντιακή διάλεκτο, τον οποίο ο κ.Σαββίδης άκουσε σήμερα για πρώτη φορά.


«Του φέραμε ως δώρο το κάδρο που περιέχει τον ποντιακό δίσκο με τα 13 μας τραγούδια και φυσικά αυτό που δημιουργήσαμε για ύμνο του ΠΑΟΚ. Ο κ.Σαββίδης το άκουσε για πρώτη φορά και μας είπε ότι του άρεσε. Μάλιστα ανέφερε ότι θα τοποθετήσει το κάδρο στο προσωπικό του γραφείο σε περίοπτη θέση», τονίζει ο κ. Καρασαββίδης.



Ο ίδιος μάλιστα συμπληρώνει ότι το τραγούδια για τον ΠΑΟΚ θα αγαπηθεί ακόμα και από μη… Πόντιους καθώς οι στίχοι είναι κατανοητοί: «Ο συγκεκριμένος δίσκος είναι μια πολυσυμμετοχική δουλειά με πολλούς συντελεστές και στιχουργούς όπως είναι o Μιχάλης Νικολαΐδης που έγραψε και τον ύμνο του ΠΑΟΚ. Πιστεύω ότι θα κινήσει την περιέργεια των Ποντίων και θα αγαπηθεί πολύ από τους φιλάθλους, ακόμα και αν δεν είναι Πόντιοι.Οι στίχοι δεν είναι σε τόσο βαριά ποντιακά, όπως προείπα, αλλά είναι κατανοητοί από όλους!».


«Το προσφυγικό στοιχείο υπάρχει στον ΠΑΟΚ»


Από την πλευρά του ο κ. Καραπαναγιωτίδης σημείωσε ότι ο δίσκος είναι μια πολύ αξιόλογη δουλειά και ότι το «ασπρόμαυρο» τραγούδι θα αγαπηθεί ιδιαίτερα από τους φιλάθλους του Δικεφάλου του Βορρά, στους οποίους υπάρχει έντονο το προσφυγικό στοιχείο. «Είναι ένα καινούριο cd από τον αξιόλογο καλλιτέχνη τον Δημήτρη Καρασαββίδη που διάλεξε ό,τι καλύτερο υπάρχει και από στιχουργούς και από ερμηνευτές. Επέλεξε μέσα σε αυτόν τον δίσκο ένα ξεχωριστό τραγούδι για τον ΠΑΟΚ που είναι μια μεγάλη αγάπη σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στη Θεσσαλονίκη. Οι Πόντιοι και το προσφυγικό στοιχείο είναι κάτι που υπάρχει στους φίλους του ΠΑΟΚ και πιστεύω ότι θα το αγαπήσουν!».


Αυτοί είναι οι στίχοι του ύμνου του ΠΑΟΚ δια χειρός Μιχάλη Νικολαΐδη


Δικέφαλος Σταυραετός σην Πόλην εγενέθεν
Σο προσφυγικόν τη στράταν, από μικρός εβρέθεν
Ξεριζωμένος πρόσφυγας από μικρός εβρέθεν
Τρανόν φωλέαν έχτισεν απές ση Σαλονίκη
Ώθεν πάει πολεμά, μανάχον για τη νίκη
Εφόρεσεν τ” ασπρόμαυρα και έσκωσεν σημαίαν
Αθάνατος Τραντέλλενας, ο ΠΑΟΚ εν ιδέαν
Την Ελλάδαν σην Ευρώπη, σκων ψηλά σον ουρανόν
Τη Μακεδονίας τ” άστρον, ζήτω ο Δικέφαλον
Τη Μακεδονίας τ” άστρον, ζήτω ο Σταυραετόν


Επωδός


ΠΑΟΚάρα λέωσεν, ζω για να ελέπωσεν
να πετάς σα επουράνια, ΠΑΟΚ να λελεύωσεν!
ΠΑΟΚ, ΠΑΟΚάρα μου, όσο ζω θα σ” αγαπώ 
όπου και αν μάχεσαι, πάντα θα σ” ακολουθώ! 




Δικέφαλος Σταυραετός στην πόλη γεννήθηκε
Στης προσφυγιάς το δρόμο από μικρός βρέθηκε
Ξεριζωμένος πρόσφυγας από μικρός βρέθηκε
Μεγάλη φωλιά έκτησε μέσα στη Σαλονίκη
Όπου πάει πολεμά, μόνο για τη νίκη
Φόρεσε τα ασπρόμαυρα και σήκωσε σημαία
Αθάνατος Τραντέλληνας, ο ΠΑΟΚ είναι ιδέα.
Την Ελλάδα στην Ευρώπη, σηκώνει ψηλά στον ουρανό
Της Μακεδονίας το άστρο, ζήτω ο δικέφαλος
Της Μακεδονίας το άστρο, ζήτω ο Σταυραετός.


Επωδός


ΠΑΟΚάρα σου λέω, ζω για να σε βλέπω
να πετάς στα επουράνια, ΠΑΟΚ να σε χαρώ.
ΠΑΟΚ, ΠΑΟΚάρα μου, όσο ζω θα σ” αγαπώ 
όπου και αν μάχεσαι, πάντα θα σ” ακολουθώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: