Κίνδυνος για χιλιάδες ανθρώπους: Τελειώνει το αντίδοτο για τα τσιμπήματα φιδιών - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 09, 2015

Κίνδυνος για χιλιάδες ανθρώπους: Τελειώνει το αντίδοτο για τα τσιμπήματα φιδιών

Τα αποθέματα επαρκούν μέχρι τον Ιούνιο του 2016 - Γιατί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα» - Γιατί αποσύρει το αντίδοτο η παρασκευάστρια εταιρεία

Οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα» προειδοποιούν ότι χιλιάδες ζωές θα βρίσκονται σε κίνδυνο από τον Ιούνιο του 2016, όταν τα αποθέματα του αντίδοτου Fav-Afrique, που χορηγείται για την εξουδετέρωση δέκα διαφορετικών τσιμπημάτων επικίνδυνων φιδιών, που βρίσκονται κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική, θα έχουν εξαντληθεί.

Το φαρμακευτικό σκεύασμα παρασκευάζεται από την φαρμακευτική εταιρεία Sanofi Pasteur, η οποία ανακοίνωσε ότι έχει σταματήσει, ήδη από το περασμένο έτος, να παράγει το συγκεκριμένο αντίδοτο, επειδή δεν της αποφέρει κέρδη, ενώ, παράλληλα, η εταιρεία δήλωσε ότι θα χορηγήσει την συνταγή για το αντίδοτο σε άλλες εταιρείες.

Με ανακοίνωσή τους οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα», δηλώνουν ότι τα υπόλοιπα φαρμακευτικά σκευάσματα, που διατίθενται στην αγορά ως αντίδοτο για τα τσιμπήματα φιδιών δεν είναι τόσο αποτελεσματικά, όσο το Fav-Afrique, ενώ παράλληλα εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες, αφού οι συζητήσεις της Sanofi Pasteur με άλλες φαρμακευτικές εταιρείες για την παρασκευή αντίδοτου με την δική της συνταγή, δεν θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον προσεχή Ιούνιο, οπότε και εξαντλούνται τα υπάρχοντα αποθέματα του αποτελεσματικού Fav-Afrique.


«Η απουσία ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού αντίδοτου θα μεταφραστεί σε αμέτρητους θανάτους», επισημαίνουν σε δηλώσεις τους οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα».

Η Polly Markandya, από τους ΓΧΣ, επεσήμανε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που δέχονται δάγκωμα από φίδι, δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν το είδος του φιδιού που τους δάγκωσε και μόνο ένα ευρέως φάσματος αντίδοτο θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό στην περίπτωσή τους.

Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ότι «τα τσιμπήματα φιδιών είναι ένα παραμελημένο θέμα, που χρειάζεται προσοχή και περισσότερες επενδύσεις».

Κάθε χρόνο, περίπου πέντε εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δέχονται τσιμπήματα από φίδια, εκ των οποίων οι 100.000 χάνουν την ζωή τους και οι 400.000 υποφέρουν από κάποια μόνιμη αναπηρία. Μόνο στην υποσαχάρια Αφρική πεθαίνουν κάθε χρόνο 30.000 άνθρωποι από δάγκωμα φιδιού, ενώ, τουλάχιστον, 8.000 άνθρωποι υποβάλλονται σε ακρωτηριασμό μετά από δάγκωμα φιδιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: