«Εμείς είπαμε αντίο στην τρόικα. Στην Ελλάδα είναι ακόμα εκεί...» - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 23, 2015

«Εμείς είπαμε αντίο στην τρόικα. Στην Ελλάδα είναι ακόμα εκεί...»


Συντάκτης: 

Μια σκληρή μάχη για την εξουσία βρίσκεται σε εξέλιξη στην Πορτογαλία ενόψει των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου. Και η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της με τον απερχόμενο πρωθυπουργό να υπερασπίζεται το μνημόνιο που εφάρμοσε και την λιτότητα στην οποία πιστεύει. 

«Μετά παό τέσσερα χρόνια σταθερότητας, είμαστε έτοιμοι να δυναμώσουμε την οικονομική μας ανάκαμψη και δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας, δηλαδή ενα μέλλον πολύ διαφορετικό από αυτό της Ελλάδας, η οποία δυστυχώς βρίσκεται αντιμέτωπη με ακόμα ένα δύσκολο πρόγραμμα και περισσότερη λιτότητα» διακήρυξε ο κεντροδεξιός Πέδρο Πάσος Κοέλιο, συμπληρώνοντας: «Εμείς είπαμε "αντίο" στην Τρόικα. Αλλά στην Ελλάδα είναι ακόμα εκεί».

Η «απάντηση» αυτή της κεντροδεξιάς στην επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα, σχολιάζουν οι Financial Times, είναι ενδεικτική του πως η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε ακρογωνιαίο λίθο σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία στην Πορτογαλία- άλλη μια χώρα της Ε.Ε. που παλεύει να ανακάμψει μετά από χρόνια λιτότητας και όπου οι δυο βασικές πολιτικές δυνάμεις, της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς παλεύουν στήθος με στήθος στις δημοσκοπήσεις. 

«Η Ελλάδα παίζει ρόλο στις δικές μας εκλογές», λέει ο Αντόνιο Μπαρόζο, πολιτικός αναλυτής στην Teneo Intelligence. «Το γεγονός ότι, σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Πορτογαλία κατάφερε να βγει από το πρόγραμμα της εγκαίρως και η οικονομία της να καταγράφει αύξηση είναι ένα από τα δυο βασικά σημεία που "πουλάει" η κυβέρνηση στους ψηφοφόρους».

Ο Κοέλιο που είχε αποκηρύξει τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ ως «παραμύθια για παιδιά» και έχει στηρίξει τις γερμανικές θέσεις απέναντι στην Ελλάδα, φιλοδοξεί να κερδίσει την επιβράβευση στην κάλπη για τις πολιτικές του.

Η κεντροδεξιά συμμαχία του, «Η Πορτογαλία Μπροστά», έχει ανακάμψει στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και ορισμένες δημοσκοπήσεις μάλιστα την δείχνουν μπροστά από τους αντιπολιτευόμενους Σοσιαλιστές, ελάχιστα όμως, μέσα στα περιθώρια του στατιστικού λάθους.

Με την αναμέτρηση να εξελίσσεται σε θρίλερ, λένε αναλυτές, η απερχόμενη κυβέρνηση καταβάλει όλο και μεγαλύτερες προσπάθειες τις τελευταίες εβδομάδες για να παρουσιάσει τους Σοσιαλιστές ως ένα κόμμα που «συγγενεύει» ιδεολογικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αντίθετα οι Σοσιαλιστές πασχίζουν να κρατήσουν αποστάσεις από το παράδειγμα της Ελλάδας, παρουσιάζοντας το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών μάλλον ως αντίδραση στην ευρωπαϊκή λιτότητα.
Ο σοσιαλιστής Αντόνιο Κόστα (αριστερά) με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Πέδρο Κοέλιο πριν το τελευταίο τους ντιμπέϊτ | AP Photo/Steven Governo

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Αντόνιο Κόστα, είχε δεχθεί τα πυρά της κεντροδεξιάς τον Ιανουάριο όταν χαιρέτησε την νίκη του Αλέξη Τσίπρα, συγχαίροντας τους Έλληνες για την αντίσταση τους στους πιστωτές. Έκτοτε έχει χαμηλώσει τους τόνους και μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, περιορίστηκε να δηλώσει ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι «επικύρωσαν μια λύση που διαπραγματεύτηκε με την Ευρώπη», προσθέτοντας βέβαια ότι «απέρριψαν πανηγυρικά την επιστροφή στην κεντροδεξιά διακυβέρνηση» και εκφράζοντας την ελπίδα η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ «να συνεισφέρει στην αλλαγή σελίδας για την κρίση στην ευρωζώνη».

Στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Κόστα επιτέθηκε στην κυβέρνηση επειδή όπως είπε, χρησιμοποίησε το τριετές μνημόνιο ως πρόσχημα για να εφαρμόσει ένα «νεοφιλελεύθερο οικονομικό πρόγραμμα» με στόχο την διάλυση του κράτους πρόνοιας, ευνοώντας τα ιδιωτικά συμφέροντα, ενώ επιβάλλοντας μέτρα εκτός μνημονίου πυροδότησε μια μη αναγκαία βαθιά ύφεση, μεγάλη ανεργία και ένα κύμα μετανάστευσης των νέων. 

Ο Κοέλιο από την άλλη πλευρά, απορρίπτει όλα αυτά, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ για το τρίτο μνημόνιο έδειξε πως «όταν δεν υπάρχουν λεφτά» δεν υπάρχει καλύτερη εναλλακτική από την λιτότητα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add