Νέα αυτοκτονία-σοκ στο Βόλο λόγω φτώχειας - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 10, 2015

Νέα αυτοκτονία-σοκ στο Βόλο λόγω φτώχειας

Απόρροια της απελπισίας, της φτώχειας και της ανέχειας είναι η νέα αυτοκτονία που συγκλονίζει τη Μαγνησία με θύμα της κρίσης έναν 38χρονο Βολιώτη.

Ο άτυχος άνδρας βρέθηκε απαγχονισμένος στις 
4.30 χθες τα ξημερώματα στην Πλατεία Τσιγάντε, στην περιοχή της Νέας Ιωνίας.

Ο αυτόχειρας έφτιαξε βρόγχο με σεντόνι το οποίο πέρασε από κλαδί δένδρου και το έσφιξε γύρω από το λαιμό του, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο.

Αντιμέτωπος με το μακάβριο θέαμα ήρθε ένας περίοικος από τις εργατικές πολυκατοικίες, που αντίκρισε σοκαρισμένος το άψυχο σώμα του και ειδοποίησε αμέσως την αστυνομία.

Στο σημείο έσπευσαν άνδρες της ΕΛ.ΑΣ, που απέκλεισαν εξαρχής το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας, αλλά και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που απλώς παρέλαβε τη σορό του.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 38χρονος δεν άφησε πίσω του κάποιο σημείωμα που να εξηγεί τους λόγους για τους οποίους έβαλε τέρμα στη ζωή του αλλά, όπως έγινε γνωστό, αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Ουσιαστικά η απελπισία του ήταν τόσο μεγάλη που είχε αποφασίσει να προβεί στο απονενοημένο διάβημα χωρίς να εκφράσει σε κανέναν τις προθέσεις του, θεωρώντας πως δεν υπήρχε καμία άλλη λύση στο οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει.

Κατά τις ίδιες πηγές ολόκληρη η οικογένεια του θύματος είναι βυθισμένη στη δίνη της κρίσης και δεν διαθέτει χρήματα ούτε για την ταφή του.

Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία από την νέα δραματική αυτοκτονία συντοπίτη τους και μάλιστα σε κοινή θέα.

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι ο αυτόχειρας έδωσε τέλος στη ζωή του ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας πρόληψης της αυτοκτονίας…

Αύξηση αιτημάτων για στέγη

Την ίδια ώρα, η ανέχεια μαστίζει όλο και μεγαλύτερο μέρος του ντόπιου πληθυσμού.

Εκατοντάδες οικογένειες βρίσκονται κυριολεκτικά στο δρόμο λόγω αδυναμίας κάλυψης του ενοικίου και των καθημερινών τους υποχρεώσεων, με αποτέλεσμα να ζητούν τη στήριξη του Συλλόγου Συμπαράστασης Κρατουμένων Βόλου «Εσταυρωμένος» για να εξασφαλίσουν στέγη ή έστω τα στοιχειώδη για τη διαβίωσή τους.

Τα αιτήματα για στέγη πέφτουν βροχή ενώ ραγδαία εκτιμάται ότι θα είναι η αύξηση του φαινομένου στη διάρκεια του φετινού χειμώνα.

Γονείς με ανήλικα παιδιά, άνθρωποι που έχουν χάσει την εργασία τους ή χρωστούν στις τράπεζες εμφανίζονται στον «Εσταυρωμένο» με το χαρτί της έξωσης ανά χείρας, εκλιπαρώντας για βοήθεια.


Η αύξηση των αιτημάτων οφείλεται κυρίως στο ότι οι άνθρωποι δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν το ενοίκιο. Πολλοί από αυτούς, όμως, έχουν ανήλικα παιδιά και η σχολική χρονιά που μόλις ξεκινά φαντάζει εφιαλτική.
Εξάλλου, εκτός από στέγη χρειάζονται ακόμη τρόφιμα αλλά και σχολικά είδη για τα μικρά τους.

Από την άλλη, οι προσφορές του κόσμου έχουν μειωθεί αισθητά, αφού όσοι βοηθούσαν μέχρι πρότινος πλέον δυσκολεύονται πολύ να συνεισφέρουν.

Μεγάλη φτώχεια και στα ΑμεΑ

Δραματικά έχει αυξηθεί η ανεργία και η φτώχεια των ατόμων με κινητική αναπηρία, όπως αναφέρει το Σωματείο Κινητικά Αναπήρων Ν. Μαγνησίας “ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ”, που απευθύνει ανοιχτή επιστολή προς τους υποψήφιους Βουλευτές της Μαγνησίας, με αφορμή τις επικείμενες εθνικές εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρουν, ζητούν από τους βουλευτές να δεσμευθούν «χωρίς υπεκφυγές με σαφή και έντιμο τρόπο στα άτομα με κινητική αναπηρία, ότι δεν θα θιγούν τα επιδόματα αναπηρίας κάθε μορφής».

Παράλληλα, επιμένουν στη συγκρότηση της Γενικής Γραμματείας Αναπηρίας υπαγόμενη απευθείας στον Πρωθυπουργό, που θα έχει την ευθύνη του σχεδιασμού και της υλοποίησης του Εθνικού Προγράμματος για την Αναπηρία.

Όπως αναφέρεται στην ανοικτή επιστολή, «σε περιόδους εντονότατης οικονομικής κρίσης τα άτομα με κινητική αναπηρία κινδυνεύουν σε πολλαπλάσιο βαθμό από ότι τα άτομα του γενικού πληθυσμού από την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό».

Η αποσάθρωση των υπηρεσιών υγείας, ο κίνδυνος να μπει λουκέτο στις δομές που έχουν δημιουργήσει οι γονείς για τα παιδιά με κινητική αναπηρία, οι περικοπές στη χρηματοδότηση στις δομές κλειστής φροντίδας, το αλαλούμ στην ειδική εκπαίδευση, όπου ουδείς γνωρίζει πότε και με ποιους όρους θα ξεκινήσουν φέτος τα σχολεία, οι βάρβαρες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό των νέων συνταξιούχων λόγω αναπηρίας, το ποσοστό των ανέργων μεταξύ των ατόμων με αναπηρία συνθέτουν ένα εφιαλτικό σκηνικό.

«Έχουμε πλήρη συναίσθηση και αντίληψη για την κατάσταση που περνάει η χώρα μας σήμερα και βιώνει η ελληνική κοινωνία. Οι διεκδικήσεις του αναπηρικού κινήματος αφορούν στα ελάχιστα ώστε να μπορούν τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους να αντιμετωπίζουν στοιχειωδώς ανάγκες και υποχρεώσεις στην προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική τους ζωή» καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους.





Δεν υπάρχουν σχόλια: