Φήμες για παραίτηση της κυβέρνησης σήμερα - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Πέμπτη, Αυγούστου 20, 2015

Φήμες για παραίτηση της κυβέρνησης σήμερα

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας και οι στενοί του συνεργάτες έχουν καταλήξει στο τελικό σχέδιο: εκλογές στις 20 Σεπτέμβρη, ώστε να μπορέσει ο Πρωθυπουργός να απαλλαγεί από τους «αντιφρονούντες» και την εσωτερική αντιπολίτευση, που έχει καταστήσει την κυβέρνηση ουσιαστικά μια κυβέρνηση μειοψηφίας. 

Είναι πλέον πολύ πιθανόν εντός της ημέρας να υπάρξει παραίτηση της κυβέρνησης και επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να ξεκινήσουν οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα διαδικασίες που θα οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές. Δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να προχωρήσει και σε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, προκειμένου να εξηγήσει την απόφασή του. 
Οι διαδικασίες, οι οποίες θα οδηγήσουν στις κάλπες θα είναι ταχύτατες. Λόγω και του σχετικού χρονικού περιορισμού (δεν έχει παρέλθει ένα έτος από τις τελευταίες εκλογές), ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να προκαλέσει πρόωρες εκλογές για εθνικό ζήτημα. Κατά συνέπεια, εφόσον η κυβέρνηση διαθέτει τη δεδηλωμένη και παραιτηθεί, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναλάβει πρωτοβουλία για συγκρότηση νέας κυβέρνησης. 

Τυπικά, θα πρέπει να ξεκινήσει ο κύκλος των τριήμερων διερευνητικών επαφών με εντολή σχηματισμού κυβέρνησης για τα τρία πρώτα κόμματα και εν συνέχεια να ακολουθήσει η πρόσκληση του προέδρου της Δημοκρατίας στους αρχηγούς των κομμάτων προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης οικουμενικής στήριξης. Ωστόσο, εάν υπάρξει δήλωση των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι δεν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση, η εν λόγω διαδικασία παρακάμπτεται και θα κληθεί η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Κατερίνα Θάνου να ορκιστεί υπηρεσιακή πρωθυπουργός και να συγκροτήσει κυβέρνηση. 

Θυμίζουμε ότι αρχικά υπήρχαν σκέψεις για ψήφο εμπιστοσύνης στις 21 Αυγούστου, στη συνέχεια έγινε λόγος για λειτουργία θερινών τμημάτων της Βουλής και ψήφιση εφαρμοστικών νόμων και τώρα φτάσαμε στο τρίτο σενάριο. 
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλέστηκε και ο τηλεοπτικός σταθμός Mega ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται τελικά να ζητήσει την εμπιστοσύνη της Βουλής την οποία άλλωστε και δεν υπάρχει περίπτωση να λάβει. 

Γιατί δεν το έκανε την Τετάρτη 

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ο πρωθυπουργός ήταν έτοιμος ακόμη και χθες να υποβάλλει την παραίτησή του αλλά πρυτάνευσε η σκέψη ότι θα έπρεπε πρώτα να εκταμιευθεί η δόση από το δάνειο του ESM ενώ παράλληλα αναμένεται να κλείσει και ο κύκλος των εγκρίσεων από όλα τα κράτη μέλη του Eurogroup. 

Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε στο Μαξίμου την Τετάρτη, με τον γ.γ. υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη, ο οποίος είναι και ο εκλογολόγος που εμπιστεύεται χρόνια, ενώ νωρίτερα είχε συνάντηση με τον υπουργό ΠΑΠΕΝ Πάνο Σκουρλέτη με τον οποίο έδωσε ξανά ραντεβού για την Δευτέρα το πρωί. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

add