Τρως το βράδυ και πέφτεις κατευθείαν για ύπνο; Δες τι θα πάθεις! - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Σάββατο, Ιουλίου 25, 2015

Τρως το βράδυ και πέφτεις κατευθείαν για ύπνο; Δες τι θα πάθεις!


Μία από τις κλασικές συμβουλές των μεγαλύτερων είναι να μην πέφτουμε για ύπνο στο κρεβάτι αμέσως μετά το φαγητό.

Εκτός από το ενδεχόμενο να μείνουμε άγρυπνοι όλη νύχτα από τη βαρυστομαχιά, οι επιστήμονες προειδοποιούν για τους πολύ σοβαρούς κινδύνους που κρύβει η συγκεκριμένη συνήθεια.

Τα ευρήματα επιβεβαιώνει σχετική μελέτη με τη συμμετοχή 1.000 εθελοντών, 500 εκ των οποίων ήταν υγιείς, 250 είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο και οι υπόλοιποι είχαν παρουσιάσει οξύ στεφανιαίο σύνδρομο (είναι πρόδρομη κατάσταση του εμφράγματος).

Όλοι οι εθελοντές συμπλήρωσαν λεπτομερή ερωτηματολόγια για τις συνήθειες ύπνου τους και για το αν και τι έτρωγαν πριν από την νυχτερινή κατάκλιση.

Σε σύγκριση με όσους έμπαιναν για ύπνο μέσα στην πρώτη ώρα από το δείπνο, όσοι περίμεναν 60-70 λεπτά είχαν 66% λιγότερες πιθανότητες εγκεφαλικού, ενώ όσοι περίμεναν από 70 λεπτά έως 2 ώρες, είχαν κατά 76% λιγότερες πιθανότητες εμφράγματος.

Για άγνωστους λόγους, από τις 2 ώρες και μετά, η μείωση του κινδύνου φάνηκε να ελαττώνεται σταδιακά.

Υπήρξαν επίσης ενδείξεις πως η αναμονή πριν από την κατάκλιση ελαττώνει και τον κίνδυνο οξέος στεφανιαίου συνδρόμου, αλλά η μείωση δεν ήταν τόσο σημαντική όσο αυτή του εγκεφαλικού.

Πως μπορεί όμως η αναμονή να προστατεύει από το εγκεφαλικό;

Μία πιθανή εξήγηση, είναι πως ο ύπνος αμέσως μετά το φαγητό σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, η οποία με τη σειρά της σχετίζεται με την άπνοια του ύπνου, που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό.

Μία άλλη εξήγηση, είναι πως όταν τρώμε αλλάζουν τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα, καθώς και η ροή του αίματος.

πηγή: onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: