25-40 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ BRICS - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Πέμπτη, Μαΐου 14, 2015

25-40 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ BRICS


«Αλλάζουν όλα για την Ελλάδα με την ενταξή της στους BRICS – Αντίβαρο σε ΔΝΤ, ΕΚΤ»

«Χρυσές» ημέρες και επιστροφή στη μόνιμη ανάπτυξη υπόσχεται η Μόσχα με την είσοδο της Ελλάδας στην Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS λίγες ώρες μετά την δήλωση του Ρώσου υφυπουργού Οικονομικών Sergei Storchak ότι η τραπεζα θα δανειοδοτούσε την Ελλάδα μετά την ένταξή της ή την αίτηση ένταξής της σε αυτή, για να βγει από το αδιέξοδο η χώρα.

«Η αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS μπορεί να καταστεί αντίβαρο του ΔΝΤ για την Ελλάδα και η χώρα να εισέλθει σε μόνιμη τροχιά ανάπτυξης και να μην νιώθει παρίας» αναφέρει σε ανάλυσή του ο Ρώσος οικονομικός αναλυτής Βασίλι Καλτασόφ, επικεφαλής του Κέντρου Οικονομικών Μελετών του Ινστιτούτου Παγκοσμιοποίησης και Κοινωνικών Κινημάτων, ένα think tank το οποίο χρηματοδοτείται από την ρωσική κυβέρνηση.

«Πρόκειται για μια νέα κίνηση, η οποία επιτρέπει στην Ελλάδα να αισθανθεί χώρα, που δεν είναι παρίας, αλλά είναι έτοιμη και ικανή για συνεργασία και το βασικότερο, χώρα, που αντιμετωπίζεται κατ΄ αυτόν τον τρόπο», δήλωσε ο οικονομολόγος στο ρωσικό κρατικό ειδησεογραφικό οργανισμό «Σπούτνικ», εκτιμώντας ωστόσο ότι «Η ένταξηή ακόμα και η ένραξη διαδικασιών ένταξης της Ελλάδας στην τράπεζα των BRICS μπορεί να καταστεί αντίβαρο στην επώδυνη συνεργασία της Ελλάδας με το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Κατά τον Β.Καλτασόφ η Ελλάδα δεν χρειάζεται πρόσθετα δάνεια, αλλά κίνητρα ανάπτυξης.
«Δεν χρειάζεται να βοηθήσουμε την Ελλάδα με χρήματα. Χρειάζεται να βοηθήσουμε μέσω της αγοράς, με την πώληση των προϊόντων της, με τουριστικές ροές και αποκατάσταση της βιομηχανίας της, συμπεριλαμβανομένων των ναυπηγείων, τα οποία κυριολεκτικά ισοπεδώθηκαν από τους Έλληνες εφοπλιστές, που στράφηκαν στη Ν.Κορέα», εκτιμά ο Β.Καλτασόφ.

Ο ίδιος θεωρεί ότι «Για την Ελλάδα χρειάζονται κίνητρα ανάπτυξης. Το χρέος και η έλλειψη χρημάτων προκαλούν μόνο εμπόδια στην κίνηση προς αυτά τα κίνητρα. Για την Ελλάδα είναι αντικειμενικά απαραίτητη η διαγραφή του χρέους, αλλά μπορεί να μην γίνει τώρα, διότι η σημερινή κυβέρνηση δεν το θέλει και η κοινωνία φοβάται ότι η διαγραφή του χρέους θα οδηγήσει στην εκδίωξη της Ελλάδας από την ΕΕ, πράγμα, που συνεπάγεται ακόμη μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή, σε σχέση με σήμερα. Εκεί θα βοηθήσει η νέα τράπεζα. Να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη».
Επί της ουσίας ο Ρώσος αναλυτής περιγράφει τον αντικειμενικό σκοπό της κυβέρνησης αλλά εν τέλει και της ελληνικής κοινωνίας. Την παραμονή της χώρας στο ευρώ, και για αυτό χρειάζεται μια συμφωνία, αλλά την προσέλκυση επενδύσεων από τους BRICS που θα φέρουν την ποθητή ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία.

Άλλωστε έχει γίνει κατανοητό ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν τα χρήματα για να επενδύσουν, και επιθυμούν την οικονομική υποτέλεια της χώρας ώστε να πάρουν για ένα κομμάτι «ψωμί» τα περιουσιακά της στοιχεία, όπως έγραφε χθες και το έγκυρο Market Watch και οι Έλληνες πολίτες να καταστούν δουλοπάροικοι που θα δουλεύουν για…200 ευρώ το πολύ.

Την ρωσική πρόταση προς την Ελλάδα για να ενταχθεί στην τράπεζα των BRICS την χαρακτηρίζει ως «εντυπωσιακή», ο βασικός αναλυτής του Κέντρου Οικονομικής Πρόγνωσης της GazpromBank, Γεγκόρ Σούσιν, με δηλώσεις του στο ραδιοσταθμό «Κομερσάντ FM».

«Είναι ένα μεγάλο βήμα, για την Τράπεζα των BRICS, ώστε να συμμετάσχουν όχι μόνο αναπτυσσόμενες, αλλά και αναπτυγμένες χώρες, πρόκειται δηλαδή για μια πολιτική κίνηση. Από την άλλη πλευρά για την Ελλάδα τώρα το ζήτημα χρηματοδότησης της οικονομίας της είναι αρκετά ευαίσθητο, το ΔΝΤ προβάλει αρκετά αυστηρές απαιτήσεις και τα προγράμματα χρηματοδότησης που ετοιμάζει για την Ελλάδα η εναλλακτική του ΔΝΤ, Τράπεζα των BRICS, μπορούν να αποτελέσουν ορισμένη διαφορετική λύση χωρίς να διαλυθεί ο κοινωνικός ιστός της χώρας», είπε ο Γ.Σούσιν.

Μάλιστα ο Ρώσος σχολιαστής επισημαίνει ότι η ευρωζώνη και η Τράπεζα των BRICS δεν αποτελούν αντικρουόμενες δομές, καθώς η Τράπεζα αποτελεί κυρίως ένα είδος εναλλακτικής του ΔΝΤ για τις αναπτυσσόμενες χώρες, «καθώς η πολιτική του ΔΝΤ δεν τους ικανοποιεί πάντοτε και πρακτικά η διεύρυνση των μεριδίων των αναπτυσσόμενων χωρών στο ΔΝΤ έχει μπλοκαριστεί».

Σε τι ποσό θα ανέρχεται η χρηματοδότηση της Ελλάδας από αυτά τα προγράμματα: Σε όσα χρειαστεί για να αποπληρωθούν οι δόσεις μέχρι να επιστρέψει η ανάπτυξη. Υπολογίζονται σε 25-40 δισ..
Και άλλα τόσα μπορούν να δανειστούν σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα με αρνητικό επιτόκιο κάνοντας πράξη ένα «ιδιότυπο» αλλά πραγματικό «κούρεμα» του χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: