ΚΑΗΚΕ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΚΕΜΠΕΚ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Σάββατο, Απριλίου 18, 2015

ΚΑΗΚΕ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΚΕΜΠΕΚ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ

Θλίψη στο Μόντρεαλ για την Παναγίτσα

Με μεγάλη θλίψη οι Ελληνες του Μόντρεαλ είδαν την ιστορική εκκλησία αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου να τυλίγεται στις φλόγες.
Από τις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μόντρεαλ.

Ηταν Δευτέρα του Πάσχα όταν ξέσπασε η φωτιά στον ναό της «Παναγίτσας», όπως συνηθίζουν να αποκαλούν την εκκλησία οι πιστοί ομογενείς που κατοικούν στο Εξτένσιον Παρκ, μια γειτονιά γεμάτη Ελληνες. Η άμεση παρέμβαση δεκάδων πυροσβεστών δεν στάθηκε εφικτό να αποτρέψει την καταστροφή, ενώ τα αίτια της φωτιάς παραμένουν άγνωστα. Η Πυροσβεστική δεν κατέληξε σε κάποιο πόρισμα και την υπόθεση ανέλαβε η Αστυνομία. Δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στο κτίριο του ιερού ναού, το οποίο έχει αποκλειστεί και φυλάσσεται μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Κεντρικό πρόσωπο ήταν ο ιερέας του Ναού π. Νικόλαος, ο οποίος και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο με δυσφορία από το ψυχολογικό σοκ και τις αναθυμιάσεις. Ο ίδιος με συνεχείς προσπάθειες είχε μετατρέψει τον χώρο σε «κόσμημα» της εκκλησίας.

«Διέθετε θαυμάσια εικονογραφία, τοιχογραφίες και στολισμό», όπως ανέφερε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ Νίκος Παγώνης. «Ολοι μας θέλουμε να ξαναχτιστεί η "Παναγίτσα" μας. Σας διαβεβαιώνω ότι θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση πόρων για τον σκοπό αυτό. Θα ανοίξουμε ειδικό λογαριασμό, στον οποίο θα συγκεντρωθούν τα χρήματα από την αποζημίωση της ασφάλειας, τις δωρεές και τους εράνους».

Από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό πρόξενο εξέφρασε την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης, στο μέτρο του δυνατού, να βοηθήσει στις προσπάθειες για την αποκατάσταση της «Παναγίτσας». Για εκατοντάδες ομογενείς η εκκλησία ήταν σημείο αναφοράς συνδεδεμένη με χαρές, λύπες, γάμους, βαπτίσεις και αποχαιρετισμούς για δεκαετίες.

«Η ελληνική παροικία αριθμεί 60.000-80.000 άτομα που εναρμονίστηκαν και ενσωματώθηκαν εδώ. Πολλοί δραστηριοποιούνται στην εστίαση, έχουμε πολλούς επιστήμονες, επιχειρηματίες, δημόσιους υπαλλήλους, βουλευτές του Κεμπέκ και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, γερουσιαστές, ιατρούς, εκπαιδευτικούς κ.λπ. Είναι μια ανθούσα και ευημερούσα κοινότητα με ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση στον εθελοντισμό, περισσότερο από ό,τι στην πατρίδα», λέει ο κ. Πάρις Πέτρου, εκπρόσωπος Δημοσίων Σχέσεων της Ελληνικής Κοινότητας.
Ο ιερέας του Ναού π. Νικόλαος (κάτω αριστερά) μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο από τις αναθυμιάσεις. «Η Παναγίτσα διέθετε θαυμάσιες αγιογραφίες», λέει ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας στο Μόντρεαλ, Ν. Παγώνης (κάτω δεξιά)


«Στόχοι μας είναι η διατήρηση της θρησκείας -η κοινότητα έχει έξι εκκλησίες- καθώς και της γλώσσας μας. Εχουμε ένα ημερήσιο σχολείο στο Μόντρεαλ με πέντε παραρτήματα και δασκάλους, είτε δικούς μας είτε αποσπασμένους από την Ελλάδα. Προσφέρεται τρίγλωσση εκπαίδευση -καθώς τα Γαλλικά διδάσκονται υποχρεωτικά στο Κεμπέκ-, ενώ τα παιδιά ακολουθούν τις ελληνικές παραδόσεις. Φέτος μάλιστα πήραμε την άδεια για να δημιουργήσουμε και γυμνάσιο μελλοντικά».

Η παροικία του Μόντρεαλ ζει σε διάφορα σημεία από το Εξτένσιον Παρκ έως το Σόμεντι στο Λαβάλ, μετέχει σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και δίνει το «παρών» σε δράσεις που αφορούν την Ελλάδα στην εποχή της κρίσης.

«Ο εθελοντισμός είναι έντονος και με προσφορά στην Ελλάδα την εποχή της κρίσης. Ο φορέας Magic Mission, για παράδειγμα, συγκεντρώνει χρήματα και τα στέλνει σε φορείς στην Ελλάδα που ασχολούνται με τα παιδιά», λέει ο κ. Πέτρου, ο οποίος ύστερα από μία μακρόχρονη καριέρα στα ΜΜΕ γύρισε πριν από έξι χρόνια στον Καναδά όπου είχε περάσει τα παιδικά του χρόνια.

«Με την κρίση πολλοί άνθρωποι, που είχαν φύγει από εδώ, επιστρέφουν. Ομως η μεταναστευτική πολιτική είναι αρκετά αυστηρή. Για παράδειγμα, αν γεννηθεί ένα παιδί εδώ δεν σημαίνει ότι μπορεί αυτόματα να "κρατήσει" και τους γονείς. Στην κοινότητα έχουμε ειδική υπηρεσία για όσους ρωτούν για θέματα μετανάστευσης, ενώ οι κοινωνικές μας υπηρεσίες παρέχουν συμβουλευτική υποστήριξη σε άτομα τρίτης ηλικίας ή σε όσους θέλουν να μάθουν Γαλλικά για να εναρμονιστούν στον τρόπο ζωής».

ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟ ΜΟΝΤΡΕΑΛ
Κοινότητα από το 1905

Η Ελληνική Κοινότητα στην ευρύτερη περιοχή του Μόντρεαλ έχει μία ιστορία οργανωμένης δράσης επί 110 χρόνια. Σύμφωνα με το ιστορικό χρονικό, οι πρώτοι Ελληνες έφτασαν στο Μόντρεαλ το 1843, μόλις μερικά χρόνια μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας. Η πρώτη συνάθροιση ομογενών χρονολογείται από τον Ιανουάριο του 1905 και τον επόμενο χρόνο τελείται η πρώτη λειτουργία της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Το 1907 η Κοινότητα αναγνωρίζεται επίσημα και συγκροτείται το Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ το 1909 ιδρύεται το ημερήσιο ελληνικό σχολείο «Πλάτων». Το 1956 η παροικία αγόρασε ένα μεγάλο οικόπεδο, όπου χτίστηκαν ο καθεδρικός ναός του Αγίου Γεωργίου και το Ελληνικό Κοινοτικό Κέντρο του Μόντρεαλ, ενώ στις 5 Μαΐου του 1968 λειτουργεί για πρώτη φορά και η εκκλησία Κοίμηση της Θεοτόκου. Σήμερα στην περιοχή υπάρχουν ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί με ελληνικό πρόγραμμα και τρεις ελληνικές εφημερίδες.

Γιώργος Αποστολίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add