Έχουμε ανάγκη από Ηγέτες ή Αφεντικά; - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Παρασκευή, Απριλίου 17, 2015

Έχουμε ανάγκη από Ηγέτες ή Αφεντικά;

Η πρώτη και βασική διαφορά που όλοι καταλαβαίνουμε , είναι ότι ο ηγέτης είναι ο άνθρωπος που είναι υπεύθυνος για την έμπνευση, καθοδήγηση και οδηγεί μια ομάδα ανθρώπων σε μια πορεία για ένα κοινό σκοπό. Ένα αφεντικό είναι ένα πρόσωπο που είναι υπεύθυνο για το χώρο εργασίας.

Ένας ηγέτης και ένα αφεντικό μπορεί να είναι το ίδιο πράγμα ή δύο διαφορετικά πράγματα ανάλογα με τις ιδιότητες που έχει κάποιος. Ένας ηγέτης θα μπορούσε να είναι το αφεντικό ή ένα αφεντικό θα μπορούσε να είναι ένας ηγέτης, ενώ θα μπορούσε να είναι το ακριβώς αντίθετο, όπου ο ηγέτης δεν είναι ένα αφεντικό, ούτε είναι ένα αφεντικό ηγέτης. Δεν είναι όλα τα αφεντικά , ηγέτες, αλλά και οι δύο παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή μας.

Ο ηγέτης είναι ο άνθρωπος που είναι υπεύθυνος για την έμπνευση, καθοδήγηση και οδηγεί μια ομάδα ανθρώπων σε μια πορεία για ένα κοινό σκοπό. Ένας ηγέτης είναι κάποιος που τον ακολουθούν τυφλά οι υπόλοιποι. Ακούει αυτά που έχουν να του πουν ο καθένας ξεχωριστά και επίσης πιστεύεται ότι λειτουργεί το καλό όλων και όχι μόνο για όφελος του. Ο ηγέτης είναι ουσιαστικά είδωλο. Το Dictionary.com καθορίζει ένα «ηγέτη» ως «ένα πρόσωπο ή πράγμα που οδηγεί το κεφάλι προς μια κατεύθυνση. "Ο ηγέτης είναι επιφορτισμένος με τη διοίκηση μιας ομάδας ανθρώπων, χωρίς να είναι πιεστικός και πάντα θεωρείται ως ένα μέρος της ομάδας. Είναι η πεποίθηση ότι έχει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα, όπως η καινοτομία, έμπνευση, καθοδήγηση, δύναμη, ένα όραμα. Πιστεύεται ότι είναι έξυπνος, γοητευτικός, πρωτότυπος, καλός, κ.λπ. Ένας ηγέτης πρέπει να οδηγήσει πάντα τους υπολοίπους προς τη σωστή κατεύθυνση και είναι σχεδόν πάντα απλός. Ένας ηγέτης πιστεύεται ότι εργάζεται προς όφελος του λαού του και είναι ένα πρόσωπο εμπιστοσύνης. 

Ένα αφεντικό είναι ένα πρόσωπο που είναι υπεύθυνο για το χώρο εργασίας. Θα μπορούσε να είναι απευθείας ο επικεφαλής της εταιρείας, ή θα μπορούσε να είναι ο διαχειριστής. Το αφεντικό έχει πάντα κάποιος που πάντα έχει απαντήσεις, όπως ακριβώς και οι εργαζόμενοι έχουν το αφεντικό να απαντάει σε κάθε τους ερώτηση. Έτσι, σχεδόν πάντα ,ένα αφεντικό έχει πάντα ένα αφεντικό. Για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος σε μια εταιρεία κατασκευής απευθύνεται στον διαχειριστή, ενώ ο διαχειριστής απευθύνεται στον διευθυντή, ο διευθυντής στον Διευθύνοντα Σύμβουλο, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος πρέπει να απευθυνθεί στο μέτοχο, που είναι ευρύ κοινό. Τα αφεντικά υπάρχει η πεποίθηση ότι εργάζονται για τα χρήματα και δεν ενδιαφέρονται για την ευημερία των ανθρώπων, που πάντα προσπαθούν να εκμεταλλευτούν περισσότερους ανθρώπους, ενώ προσπαθούν να πληρώσουν όσο το δυνατόν με μικρότερη ποσότητα το έργο τους. Τα αφεντικά αποκτούν κύρος και σεβασμό από το φόβο και έχουν πάντα τον τελευταίο λόγο. Το Dictionary.com ορίζει ως «αφεντικό» ως «ένα άτομο που παίρνει τις αποφάσεις, ασκεί την εξουσία, κυριαρχεί, κλπ. Ένα πρόσωπο που απασχολεί ή χειρίζεται πλήθος εργαζομένων , όπως ένας (manager) διαχειριστής. " 
Ένα αφεντικό θα μπορούσε να είναι ένας ηγέτης και θα μπορούσε να εμπνεύσει τους ανθρώπους του, παίρνοντας ταυτόχρονα ενεργές προτάσεις. Με λίγα λόγια, οι εργαζόμενοι είναι πιο ευτυχισμένοι και παραγωγικοί, με αποτέλεσμα περισσότερο όφελος για την εταιρεία. Ωστόσο, τα αφεντικά είναι γνωστό ότι προάγουν πάντα τον φόβο, ενώ οι ηγέτες είναι για να εμπνεύσουν και να καθοδηγήσουν. Ένας ηγέτης πιστεύεται ότι ενθαρρύνει δημιουργώντας τα βήματα που θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι, ωστόσο τα αφεντικά απαιτούν οι άνθρωποι εργάζονται και τους ωθούν να εργαστούν σκληρότερα. Τα αφεντικά δίνουν συχνά απλώς τις παραγγελίες, ενώ οι ηγέτες θα δώσουν το παράδειγμα. Ένας ηγέτης θεωρείται ότι είναι πιο αποτελεσματικός σε σύγκριση με ένα αφεντικό, δεδομένου ότι είναι πιο παραγωγικός. 

Το πιο επιτυχημένο είναι ένας συνδυασμός και των δύο, ηγέτης-αφεντικό, ενώ μερικές φορές μόνο το πρώτο χαρακτηριστικό αρκεί. Αρχή και εξουσία ενός ηγέτη είναι στα χέρια του λαού, ενώ η εξουσία του αφεντικού δεν είναι.

Οι διαφορές που αναφέρονται από τα βιβλία της Οικονομικών (management) : 


Μπορείς να επιλέξεις τι θες να είσαι στη ζωή σου . 
Και τα δύο είναι αποτελεσματικά. 
Η Έλληνες κάνανε μεγάλες επιτυχίες όταν είχαν πίσω τους έναν Μέγα Αλέξανδρο, έναν Λεωνίδα, έναν Μιλτιάδη, έναν Κολοκοτρώνη .... ηγέτες της εποχής τους που δώσαν αξία στην ύπαρξή μας τόσα χρόνια μετά... 

κείμενο: Αντώνιος Καλέντζης 
Ψυχοπαιδαγωγική και Συμβουλευτική 
Μέλος Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων 
Κλινικών Ψυχολόγων , Νευροψυχολόγων 

psychologized.blogspot.gr psychologized@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: