Σε κυκλοφορία νέα κέρματα των 2ευρώ - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Παρασκευή, Απριλίου 10, 2015

Σε κυκλοφορία νέα κέρματα των 2ευρώ

400 χρόνια από το θάνατο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (1614-2014)


Κάθε χώρα της ζώνης του ευρώ είχε εξαρχής το δικαίωμα να εκδίδει μία φορά τον χρόνο ένα αναμνηστικό κέρμα των 2 ευρώ. Από τον Ιούλιο του 2012, κάθε χώρα μπορεί να εκδίδει δύο αναμνηστικά κέρματα τον χρόνο. Τα κέρματα αυτά έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά, τις ίδιες ιδιότητες και την ίδια ευρωπαϊκή όψη με τα κέρματα των 2 ευρώ που βρίσκονται σε κυκλοφορία. Διαφέρουν μόνο ως προς το αναμνηστικό σχέδιο που απεικονίζεται στην εθνική τους όψη. Αναμνηστικά κέρματα εκδίδονται αποκλειστικά στην ονομαστική αξία των 2 ευρώ. Έχουν ισχύ νόμιμου χρήματος σε όλη τη ζώνη του ευρώ, δηλαδή μπορούν να χρησιμοποιούνται και πρέπει να γίνονται αποδεκτά – όπως κάθε άλλο κέρμα ευρώ.

Το Υπουργείο Οικονομικών – Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ανακοινώνει ότι τίθενται σε κυκλοφορία από 24/09/2014 τα δύο νέα κέρματα κυκλοφορίας των 2ευρώ, κοπής 2014 που εκδόθηκαν ως αναμνηστικά, σε ποσότητα 750.000 τεμαχίων έκαστο, με αφορμή τις επετείους:

Περιμετρικά στο Δακτύλιο του κέρματος τίθενται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στον εσωτερικό κύκλο του κέρματος (πυρήνα) απεικονίζεται σε πρώτο επίπεδο πορτραίτο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου και σε δεύτερο επίπεδο, χαρακτηριστικό έργο του που αποτυπώνει την τεχνοτροπία του. Κυκλικά, αναγράφονται: ΔΟΜΗΝΙΚΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ 1541-1614 – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εντός του πυρήνα και αριστερά, εμφανίζεται το έτος κοπής 2014 και από κάτω η χαρακτηριστική υπογραφή του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου («Δομήνικος Θεοτοκόπουλος εποίει»).

Δεν υπάρχουν σχόλια: