Έρευνα: Αγκαλιαστείτε, κάνει καλό στην υγεία - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 16, 2015

Έρευνα: Αγκαλιαστείτε, κάνει καλό στην υγεία


Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, μία ή δύο αγκαλιές καθημερινά μπορούν να μας προστατέψουν από καρδιολογικά προβλήματα, να διώξουν το στρες, αλλά και την κούραση της ημέρας.


Οι λύσεις για μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε μπορεί να είναι τελικά πολύ απλές, σχεδόν προφανείς. Μία από αυτές είναι εκείνη της αγκαλιάς, η οποία φαίνεται να διαθέτει θεραπευτικές ιδιότητες. Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λίνκοπινγκ της Σουηδίας, αυτή η κίνηση μπορεί να είναι πολύ ευεργετική, τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική μας υγεία.

Μάλιστα, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, αρκούν μόλις 10'' στην αγκαλιά ενός αγαπημένου μας προσώπου, μία με δύο φορές καθημερινά, για να τονωθεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα, να περιοριστεί το άγχος, να φύγει μακριά η κούραση λόγω των αυξημένων απαιτήσεων και των γρήγορων ρυθμών της σύγχρονης ζωής, ακόμη και να απαλυνθεί το αίσθημα της κατάθλιψης. Σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα, μειώνεται η αρτηριακή πίεση, αυξάνεται η έκκριση των υπεύθυνων για την ευεξία ορμονών (π.χ. οξυτοκίνη), ενώ την ίδια στιγμή υποχωρούν τα επίπεδα εκείνων που σχετίζονται με το στρες (π.χ. κορτιζόλη).

«Η θετική συναισθηματική εμπειρία της αγκαλιάς ενεργοποιεί πολλές βιοχημικές και ψυχολογικές διεργασίες» εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής, ψυχολόγος δρ. Γιαν Άστρομ. Ο ίδιος και οι συνεργάτες του ανέλυσαν τα πορίσματα αρκετών μελετών προκειμένου να αξιολογήσουν τις επιδράσεις του τρυφερού αγγίγματος στην ψυχή και το σώμα μας. Κατάφεραν, λοιπόν, να συσχετίσουν τα αυξημένα επίπεδα οξυτοκίνης με την αγκαλιά.

Οι ειδικοί ξεκίνησαν από την παρακάτω παρατήρηση: στο δέρμα μας υπάρχει ένα δίκτυο από μικροσκοπικά -σε σχήμα αυγού- κέντρα πίεσης, τα λεγόμενα σωματίδια Panician, τα οποία ενώνονται με τον εγκέφαλο μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου. Το τελευταίο, που βρίσκεται στον εγκέφαλο, συνδέεται με διάφορα όργανα, ανάμεσα στα οποία και η καρδιά, αλλά και οι υποδοχείς οξυτοκίνης.

Οι ίδιοι κατέληξαν ότι η αγκαλιά ενεργοποιεί τα Panician, αυτά διεγείρουν το πνευμονογαστρικό νεύρο και αυτό με τη σειρά του συμβάλλει στην παραγωγή της οξυτοκίνης. Τέλος η ορμόνη ενεργοποιεί μια σειρά από βιοχημικές αντιδράσεις, ωφέλιμες για την υγεία. Και όλα αυτά, μόλις σε 10''!


Δεν υπάρχουν σχόλια: