Ρεβύθια κοκκινιστά με μελιτζάνες - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 01, 2014

Ρεβύθια κοκκινιστά με μελιτζάνες


http://faghta-giagias.blogspot.com
Τα ρεβύθια με μελιτζάνες, είναι ένα από τα πιο παλιά φαγητά που υπάρχουν και συνδυάζει εξαιρετικά τα λαχανικά με τα όσπρια.
Το γευστικό αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό και όπως έλεγε η γιαγιά μου, στο πιάτο αυτό σερβίρεις το καλοκαίρι, μαζί με τον χειμώνα.
Δοκιμάστε το οπωσδήποτε!

Ρεβύθια κοκκινιστά με τηγανισμένες μελιτζάνες, στην κατσαρόλα
Υλικά

• 350 γραμ. ρεβύθια
• 4 - 5 μελιτζάνες σε φέτες πάχους 1,5 - 2 εκ.
• 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 4 σκελίδες σκόρδο ψιλικομμένες
• 1 κιλό ώριμες ντομάτες τριμμένες ή στο μούλτι
• 1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ
• ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 1 πρέζα ζάχαρη
• 1 πρέζα κύμινο
• 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση
Μουσκεύουμε από το προηγούμενο βράδυ τα ρεβύθια, σε μπόλικο νερό, στο οποίο έχουμε προσθέσει τη σόδα.
Το πρωί τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε και αν θέλουμε, τα αποφλοιώνουμε.
Πλένουμε τις μελιτζάνες, κόβουμε τις άκρες, τις κόβουμε κατά μήκος σε φέτες και τις βάζουμε σε αλατόνερο, για 15' λεπτά περίπου. (Έτσι δεν πικρίζουν και δεν απορροφούν πολύ λάδι στο τηγάνισμα).
Έπειτα βάζουμε τα ρεβύθια σε κατσαρόλα με κρύο νερό, που να τα σκεπάζει και τα αφήνουμε να βράσουν για 2' - 3'. Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και πετάμε το νερό.



Βάζουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι να ζεσταθεί καλά.
Στεγνώνουμε τις μελιτζάνες σε απορροφητικό χαρτί, τις αλατίζουμε ελαφρά και τις βάζουμε στο ζεστό λάδι. Τις τηγανίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δυο πλευρές, και τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Βάζουμε τα ρεβύθια σε φαρδιά κατσαρόλα (πλασωτέ), σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, τα κρεμμύδια, τις ντομάτες, τον πελτέ, το κύμινο, τη ζάχαρη, το αλατοπίπερο και συμπληρώνουμε τόσο νερό, που να καλύπτει τα υλικά και να εξέχει από πάνω 2 - 3 δάχτυλα.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τα ρεβύθια για 50΄- 60΄, μέχρι να βράσουν και να μαλακώσουν. Αν χρησιμοποιήσουμε χύτρα ταχύτητος, βράζουμε στη χαμηλή πίεση για 10'.
(Ο χρόνος βρασμού και το νερό που θα προσθέσουμε, εξαρτάται απ' το πόσο βραστερά είναι τα ρεβύθια μας).



Όταν ετοιμαστούν τα ρεβύθια, στρώνουμε πάνω τους τις τηγανισμένες μελιτζάνες και σιγοβράζουμε το φαγητό μας για 10' ακόμη, μέχρι να χυλώσει η σαλτσούλα μας.

Από την ώρα που θα βάλουμε τις μελιτζάνες, δεν ανακατεύουμε το φαγητό μας, απλά κουνάμε λίγο την κατσαρόλα, για να μην μας κολλήσει.

-- Για να τα αποφλοιώσουμε (ξεφλουδίσουμε) τα ρεβύθια, μετά το μούλιασμα, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε μαζί με μια κουταλιά αλάτι χοντρό, σε μια πετσέτα.
Τα κλείνουμε μέσα στην πετσέτα και τα τρίβουμε με δύναμη, πάνω στον πάγκο της κουζίνας, ή σ᾿ ένα τραπέζι, με γρήγορες κυκλικές κινήσεις, μέχρι να ξεφλουδιστούν.
Όταν τελειώσουμε, τα ρίχνουμε σε τρυπητό και τα ξεπλένουμε καλά με νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: