Γιατί Τα Αμερικάνικα Σπίτια Είναι Από Ξύλο; - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Σάββατο, Ιουλίου 26, 2014

Γιατί Τα Αμερικάνικα Σπίτια Είναι Από Ξύλο;

 Στην Αμερική, οι μονοκατοικίες χτίζονται από ξύλο. Με διάφορες επενδύσεις και μονωτικά υλικά, βέβαια, αλλά ο σκελετός είναι ξυλεία σκέτη, οι τύποι με μια βαριοπούλα στο χέρι το γκρεμίζουν. Σε ένα επεισόδιο έφτιαξαν ένα σπίτι επειδή είχε πέσει πάνω του ένα αυτοκίνητο, και έτσι είχε διαλύσει το σαλόνι. Γιατί τα φτιάχνουν έτσι, σαν ψεύτικα;

Βρήκε απαντήσεις στο site μιας εταιρίας που φτιάχνει σπίτια από τσιμέντο στις ΗΠΑ (και εξηγεί στους Αμερικανούς τη διαφορά) και, φυσικά, στο Yahoo! Εν συντομία στα επαναλαμβάνει γιατί ξέρεις ότι είσαι ανυπόμονο πιτσιρίκι:

Το ξύλο είναι άφθονο και φτηνό στη Βόρεια Αμερική με τα αχανή δάση. Είναι ελαφρύ και πολύ εύκολο στη χρήση. Έχει πολύ καλή συμπεριφορά στους σεισμούς, ενώ στις περιοχές που πλήττονται συχνά από τυφώνες τα σπίτια συνήθως έχουν ένα υπόγειο από τσιμέντο. Η κατασκευαστική βιομηχανία στις ΗΠΑ έχει συνηθίσει να το χρησιμοποιεί, οι μάστορες ξέρουν να το δουλεύουν, και το τελικό αποτέλεσμα δεν έχει πολλές ουσιαστικές διαφορές. Δηλαδή, υπάρχουν διαφορές, και είναι όλες υπέρ του τσιμέντου (μόνωση, συμπεριφορά στην υγρασία), εκτός από την τιμή, αλλά δεν είναι κρίσιμες.

Και υπάρχουν και άλλοι, κοινωνιολογικοί λόγοι. Εδώ και αιώνες οι Αμερικανοί έχουν συνηθίσει στην άπλα. Ζουν σε μια μεγάλη χώρα, τα οικόπεδα είναι τεράστια, έτσι μπορούν να χτίσουν μεγάλα σπίτια. Ακόμα και τα σπίτια που βλέπεις στην εκπομπή, που ανήκουν σε ταπεινούς, φτωχούς και καταφρονεμένους, είναι γιγάντια για τα Ελληνικά δεδομένα. Χρησιμοποιούν το ξύλο επειδή είναι πιο φτηνό και πιο εύκολο, αλλά και επειδή δεν έχουν την Ευρωπαϊκή αντίληψη της ιδιοκτησίας στέγης, την ιδέα του σπιτιού που θα κρατήσει για πάντα. Ένα Αμερικάνικο σπίτι από αυτά που βλέπουμε στην τηλεόραση δεν πρόκειται να επιβιώσει τριψήφιο αριθμό χρόνων. Αλλά δεν τους νοιάζει -χώρος υπάρχει, θα χτίσουν άλλο. Σε μια χώρα που το παλαιότερο κτίριο είναι λιγότερο από 400 ετών, αυτή είναι μια αντιμετώπιση φυσιολογική. Στην πολύ πιο πυκνοκατοικημένη Ευρώπη, με τα ελάχιστα δάση και τις αρχαίες πόλεις, αντιμετωπίζουμε τη στέγη εντελώς διαφορετικά. Τα οικόπεδα είναι μικρότερα, ζούμε πολύ πιο κοντά ο ένας στον άλλο, δεν έχουμε άφθονη και φτηνή ξυλεία, και πιστεύουμε πως το σπίτι μας θα κρατήσει για πάντα. Γι' αυτό επιλέγαμε παλιότερα την πέτρα, και τώρα το ασφαλέστερο τσιμέντο (και στο μέλλον το ατσάλι; μήπως;).

Οπότε αυτή είναι η απάντηση. Είδες, κάτι έμαθες και σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: