6,3 ρίχτερ κατά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, σημειώθηκε στη Λήμνο. Τρεις ελαφρά τραυματίες. Προβλέπουν έντονους μετασεισμούς οι σεισμολόγοι. - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Σάββατο, Μαΐου 24, 2014

6,3 ρίχτερ κατά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, σημειώθηκε στη Λήμνο. Τρεις ελαφρά τραυματίες. Προβλέπουν έντονους μετασεισμούς οι σεισμολόγοι.


Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η σεισμική δόνηση ήταν 6,3 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης. Λίγο αργότερα, σημειώθηκε και άλλος ένας σεισμός, 5 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα. Η εκτίμηση αυτή, συμπίπτει με την αντίστοιχη του πανεπιστημίου του Βοσπόρου.


Τρόμαξε η παρουσιάστρια του CNN Turk την ώρα του σεισμού

Η παρουσιάστρια του δελτίου ειδήσεων κατά τη διάρκεια της εκφώνησης του δελτίου αισθάνθηκε τον σεισμό, ενημερώθηκε από το κοντρόλ για το γεγονός και είπε:


«Αγαπητοί τηλεθεατές, αυτή τη στιγμή γίνεται σεισμός στην Κωνσταντινούπολη. Θα σας ενημερώνουμε για το τι συμβαίνει λεπτό προς λεπτό. Ακούω κάποιον να κλαίει... Φίλοι μου... Κουνιόμαστε πάλι, ναι.... Νομίζω ότι συμβαίνει ξανά σεισμός και πρέπει να είναι πάνω 6 βαθμούς. Ακόμα κουνιόμαστε, δεν έχει σταματήσει. Νομίζω ότι έτσι θα συνεχίσει. Τώρα βλέπετε πίσω από εμένα τον πανικό που επικρατεί». 


Ιδίαιτερα αισθητός έγινε ο σεισμός και στη Ξάνθη.

Σε επικοινωνία με την πυροσβετική υπηρεσία της Μύρινας Λήμνου, αναφέρουν ότι κατέπεσε ψευδοροφή στο αεροδρόμιο Ηφαιστος. Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ, σημειώθηκε ένας ελαφρύς τραυματισμός βρετανού τουρίστα. Επίσης, το ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει πως στο νοσοκομείο Λήμνου μεταφέρθηκαν με θλαστικά τραύματα μια μητέρα και το παιδί της από το χωριό Κορνός, που κατά τη διάρκεια του σεισμού προσπάθησαν να προστατευθούν κάτω από ένα τραπέζι. Ζημιές αναφέρθηκαν και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μύρινας, ενώ κατέρρευσαν ετοιμόρροποι τοίχοι σε παλιές κατοικίες.


Επιπρόσθετα, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδει ότι ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε Ξάνθη, Σέρρες, Δράμα, Θεσσαλονίκη αλλά και την Αλεξανδρούπολη, στην οποία έπεσε το τηλεοπτικό σήμα.


Κάτοικος Λήμνου στο theTOC.gr: «Δεν έχουμε καμία ενημέρωση»


Το TheTOC.gr επικοινώνησε με τον κάτοικο του Μούδρου Λήμνου κο Νικόλαο Παλαιολόγο, ο οποίος είπε σχετικά: «Οι περισσότερες ζημιές που έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής και είναι μόνο υλικές είναι στο χωριό Ρεπανίδι. Πρόβλημα γεικότερα στο νησί είχαν τα παλαιότερα κτίσματα, τα πλινθόκτιστα. Αυτά έπεσαν. Πολλά ντουβάρια έπεσαν πάνω σε παρκaρισμένα αυτοκίνητα και μηχανάκια. Ρωγμές έχουν γίνει σε κτήρια και υλικές ζημιές σε μαγαζιά που έπεσαν προϊόντα, αντικείμενα και ράφια. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε πληροφόρηση.Δεν ξέρουμε αν θα ακολουθήσει κι άλλος σεισμός, αν αυτός ήταν ο κύριος ή προσεισμός. Δεν έχουμε καμμία πληροφόρηση. Δυστυχώς, σήμερα που είναι Σάββατο τα τοπικά Μέσα δεν έχουν ροή ειδήσεων και ενημερωτικές εκπομπές και είμαστε στο σκοτάδι».


Αστυνομικός Διοικητής Σαμοθράκης στο theTOC.gr: «Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές»


Το theTOC.gr επικοινώνησε με τον Διοικητή Αστυνομίας της Σαμοθράκης, Χαράλαμπο Ζησάκη, ο οποίος έδωσε τις πληροφορίες για την κατάσταση που επικράτησε μετά τον σεισμό και την αντίδραση της Αστυνομίας και των κατοίκων: «Ο σεισμός κούνησε όλη τη Σαμοθράκη. Τρόμαξε ο κόσμος. Δεν έχει αναφερθεί καμία υλική ζημιά προς το παρόν και ευτυχώς και καμία ανθρώπινη απώλεια. Στα πρώτα λεπτά που ακολούθησαν μετά τον σεισμό το περιπολικό του τμήματος με τους αστυνομικούς ξεκίνησε την περιπολία ώστε να ελέγξει τους οικισμούς, να εντοπίσει πιθανόν προβλήματα και να βοηθήσει με όποιον τρόπο θα χρειαζόταν. Δεν δεχτήκαμε τηλεφωνήματα από κατοίκους του νησιού, πράγμα που σημαίνει ότι δεν συνέβη κάτι που χρειαζόταν τη συνδρομή μας»


Ο σεισμός προκάλεσε μικροζημιές και στην Τουρκία.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος στο theTOC.gr: Δεν ξέρουμε εάν αυτός είναι ο κύριος σεισμός


Μιλώντας στο theTOC.gr, o διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος, τόνισε ότι ο σεισμός έγινε στο θαλάσσιο χώρο στην τάφρο του Βορείου Αιγαίου που αποτελεί προέκταση του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας. 


«Κατά το παρελθόν, έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς της τάξεως των 7-7,2 Ρίχτερ. Το μέγεθος του σεισμού σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είναι 6,5 ρίχτερ, μέτρηση που συμπίπτει με την αντίστοιχη του Γεωδυναμικου ινστιτούτου της Γερμανίας. Παρακολουθούμε την σεισμική ακολουθία, φαίνεται ότι είναι ο κύριος σεισμός αλλά είναι ακόμα νωρίς για να το πούμε με μεγάλη βεβαιότητα», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.


Πανοπούλου και Καρακώστας προβλέπουν έντονους μετασεισμούς


Εντονη μετασεισμική ακολουθία, προβλέπουν η σεισμολόγος Γεωργία Πανοπούλου και ο Διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Βασίλης Καρακώστας, σε δηλώσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Συγκεκριμένα, η κ. Πανοπούλου εκτίμησε ότι «θα υπάρξει αρκετή μετασεισμική ακολουθία» και ο κ. Καρακώστας πως κατά πάσα πιθανότητα «θα έχουμε μια μετασεισμική ακολουθία, η οποία θα διαρκέσει για μερικές εβδομάδες».


Ευθύμης Λέκκας: Ιδιαίτερα αισθητός ο σεισμός σε Λήμνο και Σαμοθράκη


Ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, αναφέρει πως «ο σεισμός έγινε στις 12:25 με προκαταρκτικό μέγεθος 6,5 βαθμούς Ρίχτερ. Έγινε στο Βόρειο Αιγαίο στο ρήγμα της Ανατολίας. Εγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Σαμοθράκη και τη Λήμνο», όπου, σύμφωνα με τον ίδιο, «οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για πολύ μικρές ζημιές».


Αρχικά το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο έκανε λόγο για 7,2 Ρίχτερ σύμφωνα με το Reuters, με το Αθηναϊκό Πρακτορείο ωστόσο να επισημαίνει, πως το αμερικανικό Ινστιτούτο κάνει λόγο για 6,4 βαθμούς Ρίχτερ.


Πανικός και στην Τουρκία


Σύμφωνα με το AFP, η δόνηση έγινε αισθητή από κατοίκους της Κωνσταντινούπολης για δέκα περίπου λεπτά. Ο σεισμός προκάλεσε πανικό στην Ιμβρο, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να έχουν βγει στους δρόμους. Αισθητός έγινε ακόμη σε Δαρδανέλια, Σμύρνη και Ανδριανούπολη. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.
Το γράφημα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου

Δεν υπάρχουν σχόλια: