Πράσινο φως για ευθανασία ανηλίκων στο Βέλγιο - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 19, 2014

Πράσινο φως για ευθανασία ανηλίκων στο Βέλγιο


Η Βουλή του Βελγίου υιοθέτησε οριστικά το νόμο που επιτρέπει την ευθανασία σε ανηλίκους που πάσχουν από ανίατες ασθένειες.


Το νομοθέτημα, που είχε ήδη υπερψηφισθεί από τη Γερουσία, εγκρίθηκε από τους βουλευτές με μια πλειοψηφία 86 ψήφων υπέρ έναντι 44 κατά και 12 αποχές. Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ τις επόμενες εβδομάδες, ενώ δεν έχει οριστεί να η κατώτατη ηλικία.Την ώρα που οι Βέλγοι πολίτες τάσσονται σε ποσοστό 75% υπέρ του νομοσχεδίου, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση, η Καθολική Εκκλησία του Βελγίου επανέλαβε τις τελευταίες εβδομάδες την αντίθεσή της σε αυτό, υποστηρίζοντας ότι φοβάται ότι η ευθανασία θα γίνει «κοινοτοπία» και την πίεση που ενδεχομένως θα ασκηθεί στα παιδιά που νοσούν.

Οι υποστηρικτές του νόμου, αντιθέτως, τόνισαν τις «αυστηρές προϋποθέσεις» που προβλέπει το νέο αυτό νομοθέτημα: ένας ανήλικος θα μπορεί να ζητήσει να του γίνει ευθανασία εάν βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο μιας ανίατης ασθένειας και υποφέρει από επίμονους, αφόρητους σωματικούς πόνους. Θα πρέπει προηγουμένως να λάβει την έγκριση των γονέων του και να συμβουλευτεί μια ομάδα ειδικών γιατρών.Σε αντίθεση με την Ολλανδία, όπου η ευθανασία επιτρέπεται από την ηλικία των 12 ετών, οι Βέλγοι βουλευτές προχώρησαν στην, πιο ευέλικτη, επιλογή της «ικανότητας του διαχωρισμού».

Το αν μπορεί, δηλαδή, το παιδί να κατανοεί «το μη αναστρέψιμο του θανάτου», σύμφωνα με τη δήλωση ενός βουλευτή, θα εκτιμάται κατά περίπτωση από μία ομάδα γιατρών και από έναν ψυχίατρο ή έναν ανεξάρτητο ψυχολόγο. Και μόνο εφόσον η πρωτοβουλία του να ζητήσει την ευθανασία προέλθει από το παιδί, οι γονείς θα πρέπει να δώσουν τη συγκατάθεσή τους.Το νομοθέτημα αυτό «ενισχύει την ελευθερία της επιλογής του καθένα. Δεν τίθεται θέμα να επιβάλλει κανείς την ευθανασία σε οποιονδήποτε» τόνισε για μία ακόμη φορά η βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Καρίν Λαλιέ, λίγο πριν την ψηφοφορία. «Σεβαστείτε τον ανήλικο ασθενή, ακούστε τον» υποστήριξε ο φιλελεύθερος Ντανιέλ Μπακελέν.

Οι βουλευτές ήταν ελεύθεροι να ψηφίσουν κατά «το συναίσθημα και κατά τη συνείδησή τους» χωρίς να χρειάζεται να ακολουθήσουν την επίσημη γραμμή του κόμματός τους. Πάντως γενικά, οι Σοσιαλιστές, οι Φιλελεύθεροι, οι Οικολόγοι και οι γερουσιαστές του αντιπολιτευόμενου εθνικιστικού φλαμανδικού κόμματος NVA υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, ενώ καταψήφισαν την πρόταση οι Χριστιανοδημοκράτες και οι εκπρόσωποι του ακροδεξιού φλαμανδικού κόμματος Vlaams Belang.

Πηγη:  http://www.antenna.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: