Η φτώχεια κάνει τον άνθρωπο πιο ευάλωτο στο κοινό κρυολόγημα - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Τετάρτη, Νοεμβρίου 06, 2013

Η φτώχεια κάνει τον άνθρωπο πιο ευάλωτο στο κοινό κρυολόγημα

Νέα Υόρκη
Πιο ευάλωτοι στο κοινό κρυολόγημα είναι άνθρωποι που προέρχονται από χαμηλό κοινωνικο-οικονομικό περιβάλλον, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Brain, Behavior and Immunity.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Κάρνεγκι Μέλον, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχολογίας Σέλντον Κοέν, συνέκριναν μια ομάδα εθελοντών, 18-55 ετών, ως προς το αν οι γονείς τους είχαν δικό τους σπίτι ή νοίκιαζαν (ένα κριτήριο για το επίπεδο του οικογενειακού εισοδήματος), όταν οι εθελοντές ήταν 12 μηνών έως 18 ετών.

Η μελέτη έδειξε ότι για κάθε παραπάνω χρόνο που οι γονείς των παιδιών δεν είχαν ιδιόκτητο σπίτι, αφενός αύξανε κατά 9% η πιθανότητα τους ως ενηλίκων να αρρωστήσουν από τον ιό του κοινού κρυολογήματος και αφετέρου ήταν μειωμένο κατά 5% το μήκος των τελομερών.

Τα τελομερή είναι οι προστατευτικές πρωτεΐνες στις άκρες των χρωμοσωμάτων, που μειώνονται σταδιακά με το πέρασμα του χρόνου. Όσο ταχύτερα συρρικνώνονται, τόσο ο οργανισμός έχει μικρότερες άμυνες απέναντι στις λοιμώδεις και άλλες νόσους, ενώ υποκύπτει ευκολότερα σε χρόνιες ασθένειες, όπως ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι το χαμηλό οικογενειακό κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο έχει σαφή βιολογική επίδραση, καθώς σχετίζεται τόσο με τη μείωση των τελομερών, όσο και με τη μεγαλύτερη συχνότητα κρυολογημάτων.

«Το περιβάλλον της παιδικής ηλικίας μπορεί να επηρεάσει την υγεία των ενηλίκων. Βρήκαμε στοιχεία υπέρ μιας βιολογικής εξήγησης για τη σημασία που έχουν οι παιδικές εμπειρίες, πράγμα που εξηγεί γιατί όσοι ανατράφηκαν από γονείς με σχετικά χαμηλό κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να ασθενήσουν ως ενήλικες», εξηγεί ο Δρ Κοέν.

Πηγή: http://health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add