Το περπάτημα προλαμβάνει το εγκεφαλικό επεισόδιο - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Κυριακή, Νοεμβρίου 17, 2013

Το περπάτημα προλαμβάνει το εγκεφαλικό επεισόδιο

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικό επεισοδίου διατρέχουν οι ηλικιωμένοι που περπατούν τουλάχιστον μία με δύο ώρες καθημερινά, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Stroke.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου με επικεφαλής την Δρ Μπάρμπαρα Τζέφερις, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση τουλάχιστον 3.500 άτομα, ηλικίας 60-80 ετών, χωρίζοντάς τους σε ομάδες ανάλογα με το πόσο περπατούσαν καθημερινά και με τι ρυθμό.

Κατά τη διάρκεια της 10ετους μελέτης οι επιστήμονες συσχέτιζαν το βάδισμα με τα κρούσματα εγκεφαλικού επεισοδίου που εκδηλώνοντας μεταξύ των συμμετεχόντων. Το 42% των ηλικιωμένων βάδιζε περισσότερες από 8 ώρες την εβδομάδα, και το 9% περισσότερες από 22.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι περπατούσαν από 8 έως 14 ώρες την εβδομάδα, δηλαδή κατά μέσο όρο δύο ώρες καθημερινά, είχαν κατά ένα τρίτο μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου συγκριτικά με εκείνους που περπατούσαν λιγότερες από τρεις ώρες εβδομαδιαίως. Συγκεκριμένα, στην ομάδα των ατόμων που βάδιζαν λιγότερες από τρεις ώρες ανά εβδομάδα καταγράφηκαν κατά μέσο όρο 80 εγκεφαλικά επεισόδια ανά 10.000 άτομα-έτη, ενώ στην ομάδα που περπατούσε 8 με 14 ώρες, καταγράφηκαν 55 κρούσματα ανά 10.000 άτομα-έτη.

Ο κίνδυνος ήταν ακόμα μικρότερος για όσους ηλικιωμένους περπατούσαν περισσότερες από 22 ώρες την εβδομάδα.

«Ο χρόνος που συνολικά περπατά κάποιος στην τρίτη ηλικία, εμφανίζεται να έχει μεγαλύτερη σημασία για την αποφυγή του εγκεφαλικού επεισοδίου από ό,τι με πόσο γρήγορο ρυθμό περπατά. Όσο μάλιστα πιο πολύ ώρα διαρκεί το περπάτημα, τόσο πιο προστατευτικά φαίνεται να δρα για τον εγκέφαλο», εξηγεί η Δρ Τζέφερις.

Πηγή: http://health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add