10 συνηθισμένες γυναικείες απορίες - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Παρασκευή, Νοεμβρίου 29, 2013

10 συνηθισμένες γυναικείες απορίες

Οι παθήσεις γένους θηλυκού, δεν είναι όλες προβληματικές για την υγεία σας. Ωστόσο δεν θα πρέπει να παραμελήσετε να επισκεφθείτε τον γυναικολόγο σας χωρίς φόβο και με πολύ αυτοπεποίθηση,
γιατί όσο πιο γρήγορα ανακαλύψουμε τον «χάρτη» των παθήσεων μας, τόσο πιο γρήγορα θα έρθει και η ίαση τους.                                             

    Της Κωνσταντίνας Π. Νούσια, μαίας rs MSc, μαθήματα ψυχοπροφυλακτικής, σύμβουλoυ θηλασμού, Infant massage, www.konstantinanousia.com

Η έμμηνος ρύση, η ωορρηξία και η γονιμοποίηση είναι μερικά από τα προβλήματα που απασχολούν συχνά και δημιουργούν ερωτηματικά σε πολλές γυναίκες. Μερικές απλές απαντήσεις μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη ενημέρωση, και να δώσουν μια πρώτη κλινική εικόνα σε κλασσικά γυναικολογικά προβλήματα. Φυσικά, η ενδελεχής διερεύνηση και ο καθορισμός της ακριβούς θεραπείας είναι έργο του γιατρού σας.
Το άρθρο θα αναλύσει, όσο πιο απλά γίνεται, μερικούς βασικούς τομείς της γυναικολογίας.
Τι είναι ο έμμηνος κύκλος;
Η έμμηνος ρύση είναι το μονό ορατό στάδιο του κύκλου και γι αυτό το λόγο η πρώτη ημέρα της περιόδου θεωρείται και η 1η ημέρα του κύκλου. Οι πρώτες 4 με 5 ημέρες είναι η φάση της εμμηνορρυσίας (περίοδος).
Πόσες ημέρες διαρκεί ο κύκλος;
Παραδοσιακά διαρκεί 28 ημέρες. Υποτίθεται ότι ακολουθεί τις φάσεις της σελήνης που διαρκούν 28 ημέρες, μέχρι την επομένη πανσέληνο (έτσι ονομάστηκε και κατάμηνος κύκλος ή έμμηνος ρύση)
Είναι σταθερός κύκλος;
Όχι. Εξαρτάται από παράγοντες ,όπως η ηλικία, και η φυσιολογική ορμονολογική λειτουργία .

Τι είναι η ωορρηξία;
Ως ωορρηξία ορίζεται η ρήξη του ώριμου ωοθυλάκιου ,όπου το ωοκύτταρο εξέρχεται και περιμένει την γονιμοποίηση του στις σάλπιγγες. Εκεί θα το συναντήσουν τα σπερματοζωάρια. Το φυσικό αυτό φαινόμενο της ωορρηξίας μπορεί να διαρκέσει λίγα λεπτά ως και περισσότερο από μια ώρα. Η ωορρηξία συμβαίνει 14 ημέρες πριν την επόμενη έμμηνο ρύση (περίοδο).
Πόσες πιθανότητες έχει το ζευγάρι να γονιμοποιήσει μέσα σε ένα μήνα;
Ένα ζευγάρι που δεν εφαρμόζει καμιά αντισυλληπτική μέθοδο (αντισυλληπτική μέθοδος δεν θεωρείται η διακεκομμένη συνουσία) και έρχεται σε γενετησία επαφή τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα τυχαία, έχει πιθανότητα 50% να γονιμοποιήσει ένα ωάριο (ωοκύτταρο). Γνωρίζοντας ότι τα μισά περίπου έμβρυα υφίστανται αυτόματη αποβολή ,η πιθανότητα τελειόμηνης κύησης για ένα ζευγάρι χωρίς προβλήματα υπογονιμότητας είναι 25%.

Πόσο «ζει» το ωάριο;
Το ώριμο ωάριο (ωοκύτταρο ) ζει περίπου 12 με 24 ώρες, ενώ τα σπερματοζωάρια διατηρούν την αντίστοιχη ικανότητα περίπου 72 ώρες ( 3 ημέρες). Αν υπάρξει συνουσία και εναπόθεση σπερματοζωαρίων στον οπίσθιο θόλο του κόλπου, 3 ημέρες πριν λάβει χώρα η ωορρηξία ,τότε υπάρχει ικανός αριθμός σπερματοζωαρίων για την γονιμοποίηση του ωαρίου!
Τι είναι η εμφύτευση;
Το γονιμοποιημένο ωάριο την 5η ημέρα μετά την γονιμοποίηση φτάνει στην μήτρα όπου εμφυτεύεται. Το στάδιο της εμφύτευσης του εμβρύου αποτελεί το πλέον κρίσιμο σημείο διότι το 75% των αποτυχημένων κυήσεων οφείλεται σε ανεπιτυχή εμφύτευση, γεγονός το οποίο αποτελεί στατιστικά και το μεγαλύτερο πρόβλημα στην επιτυχία κύησης στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
Ποια είναι τα κύρια σημάδια κύησης;
Αμηνόρροια, αλλαγές στο δέρμα, ανορεξία, ναυτία, έμετος, συχνοουρία, αίσθημα κόπωσης, τάση και αίσθημα βάρους στο στήθος κ πόνους χαμηλά στην μήτρα.
Ποια είναι η πιθανή ημερομηνία τοκετού;
Η μέση διάρκεια της κύησης υπολογίζεται 280 ημέρες ή 40 εβδομάδες από την τελευταία έμμηνο ρύση (Τ.Ε.Ρ) Μια φυσιολογική εγκυμοσύνη μπορεί να διαρκέσει ως και 42 εβδομάδες.
Ποιοσ είναι ο ρόλος της μαίας στον τοκετό;
Πριν την μεγάλη στιγμή της έλευσης του μωρού σας ,η σωστή ψυχολογική αλλά και πρακτική προετοιμασία με την μαία ,θα σας βοηθήσει να βιώσετε τον ΤΟΚΕΤΟ με απόλυτη ηρεμία και χαρά. Το να γνωρίζει η επίτοκος πως να διαχειριστεί το σώμα της κατά την διάρκεια του τοκετού είναι σημαντικό, για αποκομίσει μια ευχάριστη εμπειρία από όλη την διαδικασία αυτή. Στα μαθήματα θα συζητήσετε και τον τρόπο που θα επιθυμούσατε να γεννήσετε το παιδί σας: Φυσιολογικά, Φυσικά μες στο νερό, Καισαρική τομή, είτε τέλος Φυσιολογικά μετά από προηγηθείσα Καισαρική Τομή: VBAC (vaginal birth after ceserean)

Ο ρόλος της μαίας είναι πολύ σημαντικός από το 1ο τρίμηνο στο να συμβουλέψει για τον μελλοντικό γονεϊκό ρόλο το ζευγάρι και να το βοηθήσει να αποδεχτεί την εγκυμοσύνη ως ένα φυσικό γεγονός και όχι ως «ασθένεια» .Επίσης να μιλήσει για σωστή διατροφή στην έγκυο, για τα επόμενα στάδια της εγκυμοσύνης και τις αλλαγές που θα βιώσει το σώμα και η ψυχολογία της και τέλος για τον θηλασμό !
Κλείνοντας αξίζει να σημειωθεί ότι τουλάχιστον μια φορά το χρόνο κάθε γυναίκα θα πρέπει να υποβάλλεται σε έναν προληπτικό γυναικολογικό έλεγχο. Είναι πολύ σημαντικό για την υγεία και τη γονιμότητα της γυναίκας. Παράλληλα, η έγκαιρη διάγνωση μικρών γυναικολογικών προβλημάτων στα αρχικά στάδια βοηθούν στην αντιστρεψιμότητα τους.

ΠΗΓΗ: http://www.familylife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add