Η κανέλλα ρίχνει σάκχαρο - χοληστερίνη - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 21, 2013

Η κανέλλα ρίχνει σάκχαρο - χοληστερίνη

Η κανέλλα μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να τα ρυθμίζουν καλύτερα, ενώ μπορεί να ωφελεί και την καρδιά τους, σύμφωνα με νέα ανάλυση των διαθέσιμων μελετών.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Επιστημών Υγείας Western, στην Πομόνα της Καλιφόρνια, ανακάλυψαν ότι οι πάσχοντες από τύπου 2 διαβήτη που παίρνουν συμπληρώματα κανέλας έχουν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου το πρωί που ξυπνάνε (σάκχαρο νηστείας) σε σύγκριση με όσους δεν τα παίρνουν.

Η ανάλυσή τους έδειξε ακόμα ότι η κανέλα μπορεί να ασκεί ωφέλιμη επίδραση σε πολλούς δείκτες της καρδιαγγειακής υγείας: μειώνει την ολική χοληστερόλη, την «κακή» (LDL) χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, ενώ αυξάνει την «καλή» (HDL) χοληστερόλη.

Στην ανάλυση, ομαδοποιήθηκαν και αξιολογήθηκαν συνδυαστικά μεταξύ τους τα δεδομένα από 10 τυχαιοποιημένες μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 543 πάσχοντες από τύπου 2 διαβήτη, οι οποίοι υποβάλλονταν σε φαρμακευτική αγωγή για να ρυθμίσουν το σάκχαρό τους.

Στις μελέτες αυτές είχαν συγκριθεί όσοι έπαιρναν κανέλα σε μορφή δισκίου και σε δόσεις από 120 mg έως 6 γραμμάρια την ημέρα, με όσους δεν κατανάλωναν κανέλα.
 «Όταν συνδυάσαμε τα ευρήματα όλων των μελετών, διαπιστώσαμε ότι στους ασθενείς με τύπου 2 διαβήτη υπήρχε όφελος τόσο στα επίπεδα της γλυκόζης (σακχάρου) όσο και σε αυτά της χοληστερόλης», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ολίβια Φανγκ, επίκουρη καθηγήτρια Φαρμακολογίας στο πανεπιστήμιο.

Όπως γράφουν η δρ Φανγκ και οι συνεργάτες της στην επιθεώρηση «Annals of Family Medicine», τα οφέλη της κανέλας ενδέχεται να οφείλονται σε μία από τις ουσίες που περιέχει, τηνκινναμαλδεΰδη.

Αν και δεν είναι σίγουρο ακόμα, οι ερευνητές εικάζουν ότι η κινναμαλδεΰδη διεγείρει την παραγωγή και την δράση της ινσουλίνης - της ορμόνης που διασπά το σάκχαρο.

«Η διέγερση της δραστηριότητας της ινσουλίνης παρέχει καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο», είπε η δρ Φανγκ.

Όπως έδειξε η μελέτη, με την λήψη των συμπληρωμάτων οι ασθενείς πέτυχαν μείωση του σακχάρου νηστείας κατά σχεδόν 25 mg/dl. Η μείωση αυτή είναι πολύ σημαντική, εάν αναλογιστεί κανείς ότι τα αντιδιαβητικά φάρμακα συνήθως μειώνουν το σάκχαρο κατά 16 έως 58 mg/dl, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Σημειώνεται ότι οι εθελοντές έπαιρναν τα συμπληρώματα σε συνδυασμό με τα φάρμακά τους.
 Πάντως οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ακόμα δεν έχουν εξακριβώσει πόση κανέλα χρειάζεται ένας διαβητικός γα να ωφεληθεί, ούτε με ποια συχνότητα πρέπει να την καταναλώνει.

Ωστόσο, το σίγουρο είναι ότι «δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τα φάρμακα, αλλά πιθανώς θα αποτελέσει ένα χρήσιμο συμπλήρωμα στην αντιδιαβητική αγωγή», τόνισε η δρ Φανγκ. Και συνέστησε σε όσους θέλουν να δοκιμάσουν την κανέλα, να συμβουλευθούν πρώτα τον γιατρό τους.
ΠΗΓΗ: http://www.briefingnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: