Ακμή - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Κυριακή, Αυγούστου 11, 2013

Ακμή

Η ακμή είναι ίσως  η πιο συχνή νόσος της εφηβικής ηλικίας αν και μερικές φορές εμφανίζεται και κατά την ενήλικo ζωή, και χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των σμηγματογόνων αδένων. Η κοινή ακμή, η οποία είναι αυτή που απασχολεί τον περισσότερο κόσμο, έχει το μοναδικό χαρακτηριστικό των φαγεσώρων, ανοιχτών (μαύρα στίγματα) και κλειστών (μικρά λευκωπά επάρματα) που γεμίζουν τον τριχοσμηγματογόνο θύλακο και είναι η πιο ήπια εκδήλωσή της.

Δεν είναι γνωστά τα αίτια αν και είναι πολυπαραγοντική νόσος. Οι παράγοντες που εμπλέκονται στην εμφάνισή της είναι :
 
1. οικογενειακό ιστορικό (κληρονομικότητα)

2. ορμονικές διαταραχές
3. στρές
4. μετά από ερεθισμό του δέρματος
5. χρήση ορισμένων φαρμάκων (λίθιο,ανδρογόνα)
6. χρήση αναβολικών και διαφόρων ναρκωτικών ουσιών
7. χρήση λιπαρών καλλυντικών 

Οι παθογενετικοί μηχανισμοί

4 είναι οι παράγοντες που συμμετέχουν στην παθοφυσιολογία της νόσου:

1) η υπερπαραγωγή σμήγματος από τους αδένες του δέρματος, εν μέρει γενετικά καθοριζόμενη, κυρίως από την τοπική δράση των ανδρογόνων και ιδιαίτερα της διυδροτεστοστερόνης μετά την ενζυμική δράση της 5α-αναγωγάσης
2) το Propionobacterium acnes το οποίο βρίσκεται στο εσωτερικό των τριχοσμηγματογόνων θυλάκων και παράγει λιπάσες οι οποίες διασπούν τα λιπαρά οξέα του σμήγματος και θεωρούνται ουσιαστικοί παράγοντες στην παθογένεια της ακμής.
3) Η φλεγμονή, τόσο από το P.acnes όσο και από τη συσσώρευση του σμήγματος και την πίεση στα τοιχώματα του θυλάκου
4) Η στένωση της εξόδου του τριχοσμηγματογόνου θυλάκου, από διαταραχή της κερατινοποίησης των κυττάρων

 
MYΘΟΙ --- ΑΛΗΘΕΙΕΣ (ερωτήσεις που συναντάμε συχνά)
 
1.    Η ακμή είναι μεταδοτική. Πραγματικότητα:Δεν πρόκειται για μεταδοτική νόσο, εκτός και αν υπάρχει σταφυλοκοκκική επιμόλυνση.
 
2.    Οι λιπαρές τροφές και η σοκολάτα επιδεινώνουν την ακμή. Πραγματικότητα:  «οι λιπαρές τροφές και η σοκολάτα δεν παίζουν κανένα ρόλο στην ακμή. Αυτό που μπορεί να την επιδεινώσει είναι η απότομη αύξηση του σωματικού βάρους.
 
3.    Το πλύσιμο με αντισηπτικά βοηθάει; Πραγματικότητα: Το πλύσιμο με καθαριστικά θεωρείται χρήσιμο στην ακμή για την απομάκρυνση του σμήγματος. Η χρήση αντισηπτικών όμως δεν έχει αποδειχτεί ότι προσφέρει βοήθεια, αφού το μικροβιακό αίτιο βρίσκεται βαθιά στους τριχοσμηγματογόνους αδένες. Για να μην διεγείρετε την έκκριση του σμήγματος, αποφεύγετε τα σκληρά προϊόντα που περιέχουν οινόπνευμα.
 
4.    O "καθαρισμός προσώπου"; Η διαδικασία "καθαρισμού προσώπου" αντενδείκνυται, όπως και η σύνθλιψη, πίεση, ξύσιμο των βλαβών της ακμής, γιατί με παρόμοιους χειρισμούς μπορεί να παρατηρηθεί βαριά επιδείνωση με ουλοποιημένες βλάβες και τα αντίθετα ακριβώς αποτελέσματα.
 
5.    Ο ήλιος είναι «φίλος» στην θεραπεία  της ακμής.Πραγματικότητα:Μπορεί να έχουμε την εντύπωση ότι ο ήλιος θεραπεύει την ακμή γιατί μαυρίζει το δέρμα και «κρύβει» τα σημάδια, αλλά μετά την έκθεση μας στον ήλιο  διεγείρονται οι σμηγματογόνοι αδένες και το δέρμα μας γίνεται πιο λιπαρό.
 
6.    Θα αφήσει σημάδια; Πραγματικότητα:  Αν η ακμή αντιμετωπιστεί σωστά, συνήθως αφήνει ελάχιστα έως και καθόλου σημάδια. Αν βέβαια αφήσει τελικά σημάδια, υπάρχουν σύγχρονες θεραπείες οι οποίες μπορούν να τα μετριάσουν ή να τα εξαλείψουν. . Οι κυριότερες μέθοδοι είναι: Πήλινγκ, κυρίως χημικά που λειαίνουν το δέρμα, αν και θα χρειαστούν περισσότερες από μία εφαρμογές για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Δερμοαπόξεση: εξαφανίζει τις υπερτροφικές ή ατροφικές ουλές.Συνιστάται μόνο σε άτομα με σοβαρές βλάβες .Απαιτεί την παραμονή στο σπίτι για μερικές μέρες  και γίνεται μετά από τοπική ή γενική αναισθησία.Αποφεύγεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, γιατί μπορεί να προκαλέσει υπέρχρωση του δέρματος. Η εφαρμογή τους πρέπει να γίνει από εξειδικευμένους γιατρούς δερματολόγους  αφότου θεραπευτεί η ακμή. Lasers όπως ablative και  non-ablative fraccional lasers που αναπλάθουν την επιδερμίδα και κινητοποιούν την παραγωγή κολλαγόνου ώστε να μικρύνουν οι ουλές της ακμής. Ειδικά τα non-ablative fraccional lasers μηκος κύματος τα 1550nm πέρα από την ανάπλαση του δέρματος προκαλούν το θάνατο του P.acnes και τη σμίκρυνση του σμηγματογόνου αδένα, με αποτέλεσμα την αντιμετώπιση και της φλεγμονώδους ενεργού ακμής.

Πηγή: www.iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: